Odklop

Če smo še ne tako dolgo nazaj odštevali dneve do začetka poletnih počitnic, ki so šolarjem prinesle sprostitev in obilo prostega časa, staršem pa vsaj nekoliko počasnejši vsakodnevni ritem brez popoldanskih prevozov otrok na obšolske dejavnosti ter razne nastope in tekmovanja, se sedaj čedalje hitreje bliža trenutek, ko bo počitnicam treba pomahati v slovo. Avgust se je že prevesil v drugo polovico in kaj hitro nas bo spet potegnilo v ustaljene tirnice.

Ne le učenci, tudi zaposleni se vse leto veselimo poletnih mesecev, saj je za večino to čas, ko si lahko privošči daljši dopust. Takrat pozabimo na službene obveznosti, vsakodnevne skrbi in težave, na vrsto pa pridejo stvari, za katere med letom zmanjkuje časa, druženja s prijatelji, ki jih nisi videl že celo večnost, spoznavanje novih krajev, lenarjenje v hladni senci, ustvarjanje nepozabnih spominov ... V dveh ali nemara celo kakšnem tednu več odklopa si skušamo karseda napolniti baterije za bodoče službene in druge izzive. Po podatkih NIJZ vsak tretji zaposleni v Sloveniji meni, da je na delovnem mestu izpostavljen tveganjem do te mere, da bi ta lahko imela škodljiv vpliv na njegovo duševno zdravje. V izogib izgorevanju je še toliko bolj pomembno, da dodobra užijemo dopust, da poskrbimo za svojo regeneracijo. Delavec, ki se na delovno mesto vrne spočit in zadovoljen, je brez dvoma precej bolj motiviran in ustvarjalen.

Ko daljši dopust ni možen, si lahko do dobrega počutja pomagamo tudi s krajšimi odklopi. Vsak zaposleni ve, kako blagodejni znajo biti že nekajdnevni oddihi ali podaljšani konci tedna. Počitnic še ni povsem konec, in če imate možnost še zadnjič v tem poletju stopala zakopati v toplo mivko, zaplavati v morju ali se po nove moči odpraviti v miren gorski svet, jo le izkoristite. Je pa nujno, kar opozarja tudi stroka, da že sicer vzpostavimo in ohranjamo pravo ravnovesje med delom in počitkom.

In ne pozabimo na dovolj gibanja. Ne le v poletnih mesecih, temveč skozi vse leto, je pa dejstvo, da je ta čas ogromno možnosti za rekreacijo na prostem. Svetovna zdravstvena organizacija za zdravje in dobro počutje odraslih priporoča najmanj 150 do 300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden, za otroke in mladino pa povprečno 60 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na dan. Na NIJZ poudarjajo, da sprostitev v naravi in na svežem zraku lahko polepša dan vsakomur, koristi rednega gibanja za zdravje pa postajajo neprecenljive. Pa tudi, da telesna dejavnost dobro vpliva na naše počutje, spanje, spomin in zbranost, prav tako pripomore k dobri samopodobi in krepi občutek moči, da smo življenju kos.

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/18

četrtek

13/17

petek

8/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. oktober 2023

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PREDAVANJA / Primskovo, 26. oktober 2023

Motivacijsko predavanje na Primskovem

PRIREDITVE / Sorica, 26. oktober 2023

Pripovedovalski večer v soriškem govoru

PRIREDITVE / Železniki, Škofja Loka, Žiri, 27. oktober 2023

Žalne komemoracije

DELAVNICE / Stara Fužina, Bled, 27. oktober 2023

Kuharska delavnica in počitniške dejavnosti

PRIREDITVE / Železniki, Škofja Loka, Žiri, 28. oktober 2023

Žalne komemoracije

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. oktober 2023

Predstava Bog masakra

GLASBA / Kranj, 28. oktober 2023

Vojko V v Kranju

 

 
 

 

 
 
 

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...

Zbor alpinistov veteranov / 19:51, 23. oktober

Čestitke vsem. Bili ste in ste dobri!

Dijaki izvrstni v Ohridu / 19:48, 23. oktober

Čestitke vsem udeležencem, mali balzam za gostinstvo. Le vztrajati morajo, čeprav vemo, da je vedno težje.

Za varnost pešcev moramo skrbeti vsi / 19:47, 23. oktober

Prepričan sem, da dokler ne bodo svojega obnašanja spremenili starejši, starši otrok, toliko časa ne moremo pričakovati bistvenih sprememb n...