Miran Štular / Foto: osebni arhiv

Upokojeni gasilec, ki teče, da pomaga otrokom z rakom

Ko je pred časom Miran Štular z Jezerskega za trening pretekel tematsko pot po Ravenski Kočni do tovorne žičnice ter nadaljeval naprej na Štularjevo planino in po poti s Češke koče proti domu, mu je prišlo na misel, da bi na teh stezicah lahko organizirali enega lepših trail tekov v Sloveniji.

Tečem – pomagam otrokom z rakom se imenuje dobrodelni trail tek, ki ga bo 23. septembra letos gostilo Jezersko. Start bo v Parku Jezersko ob 11. uri. Tek ni tekmovalne narave. Proga je dolga 15 kilometrov in ima za okoli 700 »višincev«. Tekaški dogodek pomaga organizirati tudi Inštitut Zlata pentljica, ki mu bodo podarili vsa sredstva, zbrana s startninami. Več informacij o dobrodelnem trail teku najdete na tek-jezersko.si.

»Milijon je razlogov, zaradi katerih vem, da to, kar sem si zadal, ni naloga, temveč poslanstvo, ki ga bom uresničil.«

Miran Štular se je rodil na Spodnjem Jezerskem. Večino otroštva je sicer preživel v Kokri, nekaj časa je živel tudi v Kranju in Radovljici, a se je vrnil na Jezersko.

Tako rekoč vse življenje je bil poklicni gasilec, član Gasilsko reševalne službe Kranj. In če je imel to srečo, da je celotno poklicno kariero lahko pomagal ljudem v stiski, zakaj tega ne bi nadaljeval še kot upokojenec, pravi. Tako se je odločil, da svoje tekaške izkušnje prenese na organizacijsko področje in skupaj s prijatelji in podporniki poskusi organizirati dobrodelno tekaško prireditev, katere celotni izkupiček bi bil namenjen Inštitutu Zlata pentljica. Ideja je naletela na pozitiven odziv.

»Prireditve, kakršna bo tokratni tek, niso namenjene le zbiranju denarne pomoči za izvajanje dejavnosti inštituta. Pomembno je tudi druženje in ozaveščanje širše javnosti o raku otrok, o težavah, s katerimi se srečujejo med potekom zdravljenja in po njem. Osnovni namen Inštituta Zlata pentljica – otroci z rakom je, da otroci in mladostniki, ki so v otroštvu zboleli za rakom, ozaveščajo vrstnike in širšo javnost o svoji bolezni, se družijo in si med seboj pomagajo,« pojasni Štular.

Zakaj je izbral ravno otroke z rakom, nas zanima. Odzove se s humorjem, češ da imata z rakom neporavnane račune. Oče je umrl zaradi raka, njegova najljubša stara mama, najboljši prijatelj iz mladosti, nam zaupa. »Oče je bil star 55 let, stara mama 72, prijatelj pa ni dočakal niti 50. Pa tudi soproga se je srečala z rakom na dojki …« našteva. Njega je »preskočil«. Zametke ideje pa je dobil že, ko je imela hči v otroštvu vročinske krče in je zaradi njih pristala na ljubljanski pediatriji. Obdržali so jo na opazovanju. Spominja se, kako so v času, ko sta prišla s soprogo ponjo, na oddelek otroci prihajali na kemoterapijo. »Ko vidiš tiste oči … in otroke brez las …« pripoveduje, se je odločil, da če bo kdaj kaj organiziral, se bo spomnil nanje. »Skratka, milijon je razlogov, zaradi katerih vem, da to, kar sem si zadal, ni naloga, temveč poslanstvo, ki ga bom uresničil.«

Dogodek ne bo namenjen le tekačem

Udeležili se ga bodo namreč tudi junaki Zlate pentljice, zato bo osrednji del prireditve namenjen njim. »Na sestanku z vodji Inštituta Zlata pentljica so mi predlagali, da jim predstavimo naš kraj in dejavnosti, značilne zanj. Zato prireditev ne bo samo tek, temveč festival, ki bo zaznamoval september kot mesec boja proti otroškemu raku.« Poimenoval ga je Tečem – pomagam otrokom z rakom. Znotraj festivala bo organiziran tudi otroški tek, ki bo namenjen prav omenjenim junakom. Ta bo seveda krajši, dolg morda kakšen kilometer.

V nadaljevanju Štular spregovori še o delavnicah, ki bodo potekale v sklopu festivala. Tako bodo otroci lahko na eni spoznavali pohodništvo in gorništvo, da pa bo stvar še bolj zanimiva, so mu domači gorski reševalci obljubili, da bodo naredili krajšo t. i. tirolsko žičnico, ki bo delovala kot jeklenica za spust in udeleženci delavnice se bodo lahko po njej tudi spustili. Potem bo tu likovna delavnica, ker se veliko otrok izraža na ta način. V etno delavnici bo domačinka Mija Murovec prikazala običaje z Jezerskega in povedala kaj o preteklosti kraja, ker pa so otroci izrazili željo – veliko jih namreč prihaja iz mestnega okolja –, da bi videli tudi domače živali, so se organizatorji dogodka povezali tudi s Šenkovo domačijo. Za peto delavnico pa bodo poskrbeli člani PGD Jezersko. Pripravili bodo manjši poligon, kjer se bodo otroci spoznali z gasilsko opremo in jo lahko tudi preizkusili. Povezali pa se bodo tudi z osnovno šolo na Jezerskem, je še povedal Štular.

Namesto medalje zlata pentljica

Jezersko bo tako dobrodelni trail tek gostilo 23. septembra letos. Start bo v Parku Jezersko, cilj pa pri Planšarskem jezeru. Proga bo dolga 15 kilometrov, s 700 »višinci«. Več informacij o teku najdete na spletni strani tek-jezersko.si. Miran Štular dodaja, da ker gre za tek v naravi in ker ta nima časovne omejitve in je bolj dobrodelno-rekreativen, ga lahko tudi prehodite. »Na startu bomo sicer sprožili štoparico, toda vsak tekač bo tekmoval izključno sam s sabo. Progo boste lahko pretekli, prehodili ali si jo skrajšali po lastnih željah. Pomembno je le, da se teka udeležite z željo pomagati otrokom z rakom in da se odkljukate v cilju.« In zaključil: »Namesto medalje pa bo tokrat vsakega v cilju čakala zlata pentljica, ki simbolizira mesec boja proti raku otrok.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/5

sreda

-1/6

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.