Letos so postavili kurišče in obnovili pastirsko kočo Kožarco, narejeno iz lubja. / Foto: Tina Dokl

Po poti medveda Godrnjača

Na Bohinjski Beli so pred petimi leti osnovali družinsko tematsko pot, poimenovano Godrnjačeva pot, ki obiskovalce popelje v čase, ko je njihovo vas prečkal pravi medved. Prijelo se ga je ime Godrnjač. Letos so jo nadgradili in tako naredili še bolj privlačno za obiskovalce.

»Na planoti Pokljuka so opazili sledi medveda. Zbrali so se lovci iz bližnjih krajev, tudi z Bohinjske Bele, in ga odšli lovit. Komaj dobro so vsi lovci odšli, je pa Godrnjač prihlačal naravnost na Belo. Verjetno je prišel do vasi iz soteske reke Save. Tam je najbrž pil vodo, nato pa je zlezel po bregu navzgor in pri šoli prilezel v vas. Bil je strašno lačen in je iskal hrano,« pravi zgodba o medvedu Godrnjaču.

Bohinjska Bela – Na družinski, približno dva kilometra dolgi poti boste prehodili isto pot, kot jo je medved Godrnjač. »Včasih so se medvedi potikali po naših krajih, prečkali so sotesko iz Jelovice na Pokljuko. Včasih je kakšen zašel v vas, kar je povzročilo malce vznemirjenja med domačini,« je pripovedovala Francka Gregorc, predsednica Turističnega društva (TD) Bohinjska Bela, čigar člani so pot oblikovali in zanjo tudi skrbijo. Ideja pa se je porodila v lokalnem vrtcu. »Otroci so se večkrat zbrali na mestu, ki smo ga poimenovali Gradišče. Zanje smo zato najprej namestili klopi, nato pa se je razvila celotna pot, ki je danes zelo dobro obiskana, priljubljena pa je tudi med turisti,« pojasnjuje Gregorčeva.

Sledite medvedjim šapam

Pot, ki je namenjena zlasti družinam z manjšimi otroki, oblikuje štirinajst postaj, kjer je treba opraviti različne naloge. »Naloge so na kratko opisane na tabli ob postaji, natančneje pa v seznamu nalog. Če imate pri sebi pisalo, poiščite na vsaki postaji črko, črke zapovrstjo zapišite in na koncu boste dobili sporočilo,« je dejala. Otroci tako denimo na eni od postaj s kamni ustvarjajo glasbo, na drugi pa iz njih naredijo piramido, goro ali živali, mečejo obroče, iščejo palice in z njimi brodijo po vodi, štejejo panje in podobno. Pred koncem poti si lahko ogledajo tudi medvedji brlog, kjer Godrnjač spi.

Sprehod se začne in konča v vaškem jedru Bohinjske Bele, kjer je mogoče v bližnjem lokalu Galetovec brezplačno pridobiti zemljevid in kratek opis poti. Na poti obiskovalci sledijo medvedjim šapam, ki kažejo pravo smer, ob tem lahko opazujejo in raziskujejo naravo, drevesa in rože. »Pot je tudi poučna, ob njej je namreč označenih več kot petdeset vrst dreves, v koči, ki je v gozdni igralnici, so tudi fotografije ptic, ki se zadržujejo v tem okolju. Na eni od postaj se obiskovalci seznanijo s čebelami,« dodaja Gregorčeva. Pot poteka po gozdu, ob potokih, stran od prometa in je nezahtevna, zato je varna tudi za najmlajše. Okvirno traja od ene ure do ene ure in pol.

TD Bohinjska Bela tematsko pot redno obnavlja in nadgrajuje, letos so tako dodali še dve zanimivosti. Miro Kelbl je v gozdni igralnici postavil kurišče, kot so ga imeli nekoč pastirji, Rok Kozjek Mencinger pa je obnovil pastirsko kočo Kožarco, narejeno iz lubja. Za mnoge otroke bo pravo doživetje obisk na novo urejenega bunkerja, ki je ob poti nad železnico, Tom Pogačar pa ga je opremil s fotografijami železnice. Na pot se družine podajo same; enkrat letno, običajno aprila, pa organizirajo tudi voden ogled.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/8

petek

4/12

sobota

-1/14

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PREDAVANJA / Homec, 23. februar 2024

Predstavitev zgodovinskih romanov

OBVESTILA / Naklo, 23. februar 2024

Redni občni zbor DU Naklo

GLASBA / Železniki, 23. februar 2024

Salve iz avle

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

 

 
 

 

 
 
 

Vaša nova samooskrbna rešitev / 18:05, 23. februar

Reklama za GEN-I.

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...