Učitelji za življenje

Ljudje smo bolj usmerjeni h kritiki, kadar pa se nam zgodi nekaj dobrega, smo tiho in to zadržimo zase. Najina izkušnja pa je tako pozitivna, da jo želiva deliti in s tem izraziti zahvalo vsem učiteljem Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju z razredničarko Uršulo Križnar in ravnateljico Mirjano Bizjak na čelu. Najin sin je športnik v tujini in je zadnja štiri leta obiskoval športni oddelek Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju. Z izjemo drugega letnika, ko so zaradi covida-19 veljale omejitve tudi na področju športa, je njegovo šolanje ves čas potekalo na daljavo. Julija letos je kljub temu redno in uspešno opravil maturo.

Za nekoga, ki šolanja na daljavo ne pozna, naj ga na kratko opiševa. Učenec se ne udeležuje predavanj v šoli, ampak učno snov predela na podlagi osebnega individualnega načrta sam in s pomočjo gradiv, ki jih pripravijo posamezni profesorji ter jih objavijo v spletni učilnici. Tako sta delo in uspeh učenca odvisna predvsem od njegove samoiniciativnosti, pri čemer pa so mu profesorji ves čas na razpolago.

Ves čas – v primeru Gimnazije Franceta Prešerna je to resnično dobesedno. Profesorji so se popolnoma prilagodili sinu in njegovim športnim obveznostim. Dodatno razlago so mu po potrebi nudili tudi na individualnih predavanjih, ki so potekala s pomočjo spletnih aplikacij ter večinoma v prostem času profesorjev. Tako je prvo leto zaradi časovne razlike med Kanado in Slovenijo izobraževanje in preverjanje znanja potekalo večinoma v večernem času, zadnji dve leti, ko je sin na Švedskem, pa čez dan, vendar tudi med počitnicami, prazniki in ob koncih tedna.

Individualne ure ali preverjanje znanja so profesorji nudili npr. v petek zvečer po srečanju profesorice s prijateljicami, po predčasni vrnitvi profesorja v nedeljo z obiska domačih, med počitnicami, ki jih je profesorica preživljala z družino, se je našel še čas za pisanje testa. Torej resnično v prostem času profesorjev, ki pa v tem času niso bili zgolj učitelji, ampak veliko več, tudi prijatelji, vzgojitelji in zaupniki ter redek stik s slovensko besedo.

Sina so obravnavali kot posameznika, ga spodbujali k delu na načine, ki so bili pri najstniku učinkoviti, hkrati pa so prinesli rezultat, uspešno opravljeno maturo. Nudili so znanje in iskali so znanje ter omogočili pridobitev izobrazbe ob usklajevanju športnih obveznosti.

Nikoli ne vemo, kaj nam bo življenje prineslo, ker pa je sin v tujini živel sam, mu je tudi šola omogočila šolo za življenje. Tu sicer na koncu ni mature, se pa uspeh kaže skozi samostojnost, odgovornost in človeka samega. Verjamem, da so imeli tudi drugi starši in dijaki razreda enake izkušnje kot midva. Tako izobraževalno ustanovo lahko priporočiva vsakomur, saj si jih lahko vsi samo želimo, zato je hvala za Gimnazijo Franceta Prešerna premalo. Tu resnično učijo profesorji z veliko začetnico.

Alenka in Aleš Langus, Lancovo

Oddaj svoj komentar

Kranj 24°

zmerno oblačno
vlažnost: 81 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

15/31

četrtek

15/33

petek

16/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Primskovo, 20. junij 2024

Šahovski turnir na Primskovem

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 20. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

IZLETI / Naklo, 20. junij 2024

S kolesom do Cerkelj

PRIREDITVE / Vodice, 21. junij 2024

Poskočnih deset s prijatelji

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 21. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

GLASBA / Kranj, 21. junij 2024

Škrinja uerehova

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.