Evakuacija velja vsako noč od 20. ure naprej, ko se oglasi alarm, in traja do 7. ure zjutraj. / Foto: Nik Bertoncelj

Evakuacija vasi Koroška Bela

Zaradi nevarnosti proženja zemeljskega plazu Urbas nad vasjo okrog devetsto krajanov Koroške Bele že od sobote noči ne preživlja doma. Evakuacija velja vsako noč od 20. ure zvečer do 7. ure zjutraj. Večina vaščanov je nastanjena pri prijateljih in sorodnikih, okrog trideset pa v namestitvenem centru v OŠ Prežihovega Voranca na Jesenicah.

Župan je včeraj zgodaj popoldne ukrep obvezne evakuacije podaljšal tudi za noč s ponedeljka na torek, a so zožili območje vasi, iz katerega se bodo stanovalci morali umakniti iz domov.

Koroška Bela – Vas Koroška Bela je od sobote naprej ponoči prazna. Zaradi nevarnosti proženja zemeljskega plazu Urbas nad vasjo se namreč vsak večer ob 20. uri oglasijo alarmi za evakuacijo, ki velja do 7. ure zjutraj. Večina od okrog devetsto prebivalcev noči preživlja pri sorodnikih in prijateljih, okrog dvajset pa v telovadnici Osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah, kjer so jim pristojni zagotovili ležišča, odeje, vodo in hrano. Deset starejših domačinov so namestili v Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice.

Vaščane je alarm prvič prebudil v noči s petka na soboto okrog pol četrte ure zjutraj. Večina je noč preživela v avtomobilih na parkirišču železniške postaje na Javorniku, odprli so jim tudi dvorano v kulturnem domu pri Turistu.

Plaz so si že v soboto zjutraj ogledali predstavniki Civilne zaščite, hidrolog in geolog iz Geološkega zavoda Slovenije, območje plazu pa so snemali tudi z dronom, vendar zaradi velike zaraščenosti terena posnetki po podatkih pristojnih niso pokazali verodostojnega stanja. So pa ugotovili, da je plaz še vedno aktiven, izkazalo pa se je tudi, da je potezna zanka zaradi visokega vodostaja vode deaktivirana. Alarmni sistem na plazu tako ne deluje. Plaz sicer še naprej spremljajo v komunikacijskem centru GARS Jesenice s kamerami, a ker ponoči vizualni monitoring ni popolnoma zanesljiv, na občini ne želijo tvegati. Zato je župan Občine Jesenice Peter Bohinec sprejel odločitev, da ostane v veljavi ukrep evakuacije prebivalcev. Če ne bo večjih padavin, bodo potezno zanko ponovno namestili predvidoma v sredo.

V veljavi ostaja tudi odredba o zapori prometa na območju naselja Koroška Bela, od 17. ure je v vasi omejeno gibanje, dovoljen je samo lokalni promet.

V akciji poleg Občine Jesenice in Občinskega štaba Civilne zaščite sodelujejo tudi člani PGD Koroška Bela in vseh drugih prostovoljnih gasilskih društev v občini Jesenice, GRS Jesenice, Medobčinski inšpektorat in redarstvo Jesenice, policisti, Rdeči križ Jesenice ...

Velika solidarnost

Domačin Robert Sušanj, ki je kot član GRS Jesenice pomagal na terenu in pri evakuaciji, je povedal: »To za vaščane niso enostavne stvari. Tudi sama evakuacija je zahtevna, saj je treba pregledati vse hiše, da koga ne pozabiš … Se je pa pokazala neverjetna solidarnost, sam sem dobil šest ponudb sorodnikov in prijateljev, da lahko prespimo pri njih ...« je dodal.

Vaščanom so mnogi ponudili brezplačno nastanitev, prevoz, možnost parkiranja, gostinci so gasilcem, policistom, komunalnim delavcem ponudili brezplačne obroke, tudi z dostavo na teren.

V primeru, da bi se plaz sprožil, bodo zatulile sirene, kar pomeni takojšnjo evakuacijo na tri evakuacijske točke, ki so Kres, Sončna pot in Turist.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/8

torek

1/11

sreda

-1/5

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 21. november 2023

Fotografska Poslastica

PREDAVANJA / Naklo, 21. november 2023

Kamino – Dom tisočerih čudes

DELAVNICE / Gorenjska, 22. november 2023

Ustvarjalna in zdravstvena delavnica, umovadba

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. november 2023

Orglice v Škofji Loki

FILM / Žiri, 23. november 2023

Projekcija filma o Vlastu Kopaču

IZLETI / Kranj, 23. november 2023

Izlet DU Kranj

DELAVNICE / Gorenjska, 24. november 2023

Ustvarjalna in zdravstvena delavnica, umovadba

GLASBA / Tržič, 24. november 2023

Koncert FS Karavanke

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.