Evakuacija velja vsako noč od 20. ure naprej, ko se oglasi alarm, in traja do 7. ure zjutraj. / Foto: Nik Bertoncelj

Evakuacija vasi Koroška Bela

Zaradi nevarnosti proženja zemeljskega plazu Urbas nad vasjo okrog devetsto krajanov Koroške Bele že od sobote noči ne preživlja doma. Evakuacija velja vsako noč od 20. ure zvečer do 7. ure zjutraj. Večina vaščanov je nastanjena pri prijateljih in sorodnikih, okrog trideset pa v namestitvenem centru v OŠ Prežihovega Voranca na Jesenicah.

Župan je včeraj zgodaj popoldne ukrep obvezne evakuacije podaljšal tudi za noč s ponedeljka na torek, a so zožili območje vasi, iz katerega se bodo stanovalci morali umakniti iz domov.

Koroška Bela – Vas Koroška Bela je od sobote naprej ponoči prazna. Zaradi nevarnosti proženja zemeljskega plazu Urbas nad vasjo se namreč vsak večer ob 20. uri oglasijo alarmi za evakuacijo, ki velja do 7. ure zjutraj. Večina od okrog devetsto prebivalcev noči preživlja pri sorodnikih in prijateljih, okrog dvajset pa v telovadnici Osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah, kjer so jim pristojni zagotovili ležišča, odeje, vodo in hrano. Deset starejših domačinov so namestili v Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice.

Vaščane je alarm prvič prebudil v noči s petka na soboto okrog pol četrte ure zjutraj. Večina je noč preživela v avtomobilih na parkirišču železniške postaje na Javorniku, odprli so jim tudi dvorano v kulturnem domu pri Turistu.

Plaz so si že v soboto zjutraj ogledali predstavniki Civilne zaščite, hidrolog in geolog iz Geološkega zavoda Slovenije, območje plazu pa so snemali tudi z dronom, vendar zaradi velike zaraščenosti terena posnetki po podatkih pristojnih niso pokazali verodostojnega stanja. So pa ugotovili, da je plaz še vedno aktiven, izkazalo pa se je tudi, da je potezna zanka zaradi visokega vodostaja vode deaktivirana. Alarmni sistem na plazu tako ne deluje. Plaz sicer še naprej spremljajo v komunikacijskem centru GARS Jesenice s kamerami, a ker ponoči vizualni monitoring ni popolnoma zanesljiv, na občini ne želijo tvegati. Zato je župan Občine Jesenice Peter Bohinec sprejel odločitev, da ostane v veljavi ukrep evakuacije prebivalcev. Če ne bo večjih padavin, bodo potezno zanko ponovno namestili predvidoma v sredo.

V veljavi ostaja tudi odredba o zapori prometa na območju naselja Koroška Bela, od 17. ure je v vasi omejeno gibanje, dovoljen je samo lokalni promet.

V akciji poleg Občine Jesenice in Občinskega štaba Civilne zaščite sodelujejo tudi člani PGD Koroška Bela in vseh drugih prostovoljnih gasilskih društev v občini Jesenice, GRS Jesenice, Medobčinski inšpektorat in redarstvo Jesenice, policisti, Rdeči križ Jesenice ...

Velika solidarnost

Domačin Robert Sušanj, ki je kot član GRS Jesenice pomagal na terenu in pri evakuaciji, je povedal: »To za vaščane niso enostavne stvari. Tudi sama evakuacija je zahtevna, saj je treba pregledati vse hiše, da koga ne pozabiš … Se je pa pokazala neverjetna solidarnost, sam sem dobil šest ponudb sorodnikov in prijateljev, da lahko prespimo pri njih ...« je dodal.

Vaščanom so mnogi ponudili brezplačno nastanitev, prevoz, možnost parkiranja, gostinci so gasilcem, policistom, komunalnim delavcem ponudili brezplačne obroke, tudi z dostavo na teren.

V primeru, da bi se plaz sprožil, bodo zatulile sirene, kar pomeni takojšnjo evakuacijo na tri evakuacijske točke, ki so Kres, Sončna pot in Turist.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 50 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/12

sreda

0/14

četrtek

0/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

RAZSTAVE / Jesenice, 14. februar 2024

Tretji planet od sonca

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 14. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Poženik, 14. februar 2024

Robič, botanik pod Krvavcem

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 16. februar 2024

Muzikal Kekec

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Pišem županu / 10:35, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.