Bazen Ukova so v sredo po zaključeni prenovi ponovno odprli. Prvi obiskovalcii so uživali v brezplačnem kopanju. / Foto: Nik Bertoncelj

Jeseniški bazen Ukova spet zaživel

V sredo točno ob deseti uri se je v prenovljeni bazen Ukova na Jesenicah pognalo prvih pet najbolj navdušenih mladih kopalcev. Navdušenja nad ponovnim odprtjem pa niso skrivali niti starejši Jeseničani.

Bazen ima tudi desetmetrski stolp, ki deluje še naprej, je pa odslej odprt le ob določenih urah, ko za dodatno varnost skrbi reditelj oziroma reševalec iz vode.

V sredo so vsem obiskovalcem omogočili brezplačno plavanje, sicer vstopnina znaša štiri evre, za otroke 2,50 evra, rekreacijsko plavanje pa stane en evro.

Jesenice – »Kamen se mi je odvalil od srca in res sem zelo vesel, da nam je uspelo zagotoviti še del kopalne sezone za naše občane.« S temi besedami je ponovno odprtje kopališča Ukova na Jesenicah pospremil jeseniški župan Peter Bohinec, zadovoljen, da jim je uspelo zaključiti zahtevno statično sanacijo bazena, ki je trajala od maja. Po prvotnih načrtih bi bazen morali odpreti že v začetku julija, a se je ob polnitvi pokazalo še nekaj napak, ki so jih zdaj v večini odpravili. Tako je bazen po županovih besedah urejen, varen, statično utrjen in tudi hidroskopsko saniran. Pregledali so tudi električne napeljave in po županovih zagotovilih odpravili vse pomanjkljivosti, namestili so tudi nove LED reflektorje. Ni pa jim uspelo namestiti folije, s katero bi prekrili dno bazenske školj­ke, to bodo po napovedih storili takoj spomladi. Kopalcem prijaznejša je nova lesena obroba bazena, obnovili so igrala ob bazenu.

V občinskem proračunu je bilo za sanacijo zagotovljenih 150 tisoč evrov in stroški prenove so ostali v tem okviru, je povedal župan.

Spomnimo, pred lansko kopalno sezono je edino jeseniško kopališče ostalo zaprto, saj sta tedanji vodstvi občine in upravljavca Zavoda za šport Jesenice na osnovi strokovnih poročil presodili, da je bazen zaradi dotrajanosti prenevaren za kopalce.

Voda v bazenu ima 22 stopinj Celzija, župan pa upa, da bo kopalcem naklonjeno tudi avgustovsko vreme. Na občini načrtujejo, da bodo kopalno sezono podaljšali do sredine septembra, ko bodo možnost plavanja ponudili tudi šolam za organizacijo plavalnih športnih dnevov.

Upravljavec bazena je Zavod za šport Jesenice, in kot je povedal Primož Samar, je bazen odprt vsak dan od 10. do 19. ure. Vsak dan poteka rekreacijsko plavanje od 9.30 do 11. ure, ob ponedeljkih, sredah in petkih tudi od 19. ure do 20.30. Ob torkih in četrtkih zvečer bazen zasedejo rekreativni igralci vaterpola. Na in ob bazenu načrtujejo tudi športne dejavnosti, skakanje s stolpa, otroške delavnice bo organiziral tudi Mladinski center Jesenice. V soboto, 19. avgusta, pa bo še osrednja prireditev Noč ob bazenu.

Z razpisom so izbrali tudi najemnika gostinskega lokala ob bazenu, to je Kavarna Stara Sava.

Občina Jesenice pa se že pripravlja tudi na nadgradnjo bazena, ki naj bi jo začeli v prihodnjih letih, ko naj bi bazen tudi delno prekrili, tako da bo omogočal rekreacijo čez celo leto.

Navdušenje med Jeseničani

Jeseničani so navdušenje, da je bazen spet odprt, množično izrazili že na družbenih omrežjih. Pogovarjali pa smo se tudi z Ireno Kolbl, ki je svojo kopalno zgodovino na Ukovi začela že leta 1970. »Vesela sem, da tale naš jeseniški mestni bazen spet služi svojemu namenu,« je povedala in dodala, da se družinska tradicija obiskovanja bazena Ukova nadaljuje, saj bo odslej na bazen prihajala tudi z leto dni staro vnukinjo.

Navdušenje, da je bazen spet zaživel, pa je izrazila tudi Tjaša Žnidar, ki je lani začela tudi spletno peticijo Ukove ne damo. »Čeprav letošnje poletje ni tako, da bi kar klicalo po vodni osvežitvi, smo današnje odprtje težko pričakovali. Verjamem, da je skok v bazen, ki ga imamo občani na pešdosegu, močno pogrešala šolska mladina, starši z mlajšimi otroki, pa tudi rekreativci smo bili prikrajšani za poletno plavanje v bazenu, saj so možnosti za to obliko rekreacije na Gorenjskem precej omejene. Upam, da bo tudi vreme naklonjeno, da bo z obiskom poplačan trud vseh, ki so nam omogočili, da je Ukova ponovno zaživela.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 78 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/7

ponedeljek

1/7

torek

-3/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.