Narasla Kamniška Bistrica / Foto: Aleš Senožetnik

Ogromna škoda na Kamniškem

Voda je na Kamniškem odnesla življenje, več kot sto trideset ljudi so evakuirali, številni objekti so uničeni, v nekaterih predelih občine je skoraj v celoti uničena ali poškodovana cestna in druga infrastruktura.

Kamnik – Po izjemno močnem nalivu je voda že v zgodnjih petkovih urah iz Kamniških Alp po naraslih vodotokih pridrla v dolino in od sveta povsem odrezala območje Kamniške Bistrice in Tunjic, dolino Črne in Bistričice, kamor so se gasilci in druge intervencijske službe mukoma prebijali v naslednjih dneh. Podivjana voda je zahtevala tudi eno izmed smrtnih žrtev v katastrofalnih poplavah, ki so prizadele večji del Slovenije.

Razmere neprimerljive s čimerkoli drugim

»Pri gasilcih sem že 45 let, večino časa na vodstvenih položajih, in lahko povem, da takšnih razmer, v takšnem obsegu še nismo imeli. Poplave leta 1990 so bile hude, vendar škoda ni bila tako gromozanska, tudi neurje na Gozdu je bilo močno, a se nič ne more primerjati s tem. Narava ima svojo moč in nam jo je pokazala,« je povedal vodja intervencije in predsednik kamniškega gasilskega društva Jože Oblak, ki je skupaj z operativci vseh preostalih občinskih gasilskih društev in drugimi intervencijskimi službami na terenu praktično ves čas.

Nudijo tudi psihološko pomoč

Do nedelje dopoldan so na različne načine z odrezanih območij evakuirali več kot 130 ljudi, pomagal je tudi helikopter. Kot nam je povedal župan Matej Slapar, so večinoma nameščeni pri sorodnikih in prijateljih, nekateri tudi v Termah Snovik in v mekinjskem samostanu. »Vsi, ki so želeli, so lahko odšli,« je povedal župan, ki je ob nedeljskem obisku predsednice republike Nataše Pirc Musar dodatno pojasnil, da jim nudijo tudi psihološko pomoč. »Nekateri ne zdržijo in se tudi peš vračajo gledat, kakšna je škoda na domovih, za katere so si prizadevali celo življenje,« je povedal župan. Koliko domov in drugih objektov je poškodovanih ali uničenih, bo najverjetneje znano v prihodnjih dneh.

Prizadeta tudi turizem in gospodarstvo

Tudi v mestu in okolici je Kamniška Bistrica prestopala bregove, zaradi poškodb na glavnem vodnem omrežju Iverje je bil precejšen del občine brez pitne vode, oskrba je bila motena tudi še v času pisanja tega prispevka v ponedeljek dopoldne.

V Zgornjih Stranjah je v petek voda odnesla tudi most, ogromno škode so naplavine povzročile tudi na industrijskem območju nekdanje Barutane, kjer so si prostore uredili številni lokalni podjetniki in obrtniki. »Skrbi nas tudi kriza v podjetjih. Kamnik je turistična občina, zaradi razmer pa je nadaljnja turistična sezona v precejšnji meri onemogočena,« je povedal Slapar.

Na območju Barutane so le pred nekaj meseci po večletnih prizadevanjih lastne prostore odprli tudi kamniški gorski reševalci. Voda jim je v nekaj minutah uničila vse. »Ostali smo brez vsega, celo na slabšem, kot smo bili prej, saj nam je voda odnesla tudi dobršen del opreme,« je predsednici države pojasnjeval predsednik GRS Kamnik Jernej Lanišek.

Po predvidevanjih Jožeta Oblaka bo ob ugodnih vremenskih razmerah intervencija zaključena v teh dneh, koliko časa bo trajala sanacija in nato odprava posledic poplav, pa si nihče ne upa napovedati.

»Želim si, da bi država čim prej pristopila k sanaciji in pomoči, po prvi grobi oceni je v Kamniku vsaj za 500 milijonov evrov škode, saj je uničena celotna infrastruktura po dolini Črne, Kamniške Bistrice in Bistričice,« je – kolikor je v sedanjih razmerah to sploh mogoče – škodo v občini v nedeljo ocenil Slapar. Z zneskom pa se strinja tudi Oblak: »Ne gre le za nekaj poškodovanih mest, popolnoma so uničeni celi odseki, ponekod lahko govorimo celo o preoblikovanju dolin,« pravi Oblak.

Nihče ne bo ostal sam

Predsednica Pirc Musarjeva je na nedeljskem obisku (temu naj bi v Kamniku sledil še obisk ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek) zagotovila, da država vlaga vse napore v pomoč prizadetim, računamo lahko tudi na sosedsko pomoč in pomoč EU. »Ni stvari, ki je človeške roke skupaj z mehanizacijo ne bi mogle popraviti. Zagotovo ne bo šlo čez noč, a na koncu bo Slovenija zmogla,« je povedala. »Treba bo zagotoviti hiše, nekaterim ponovno zgraditi streho nad glavo. Ne bo šlo čez noč, a zagotavljam, da nihče ne bo ostal sam,« je še povedala in se zahvalila vsem, ki v teh dneh pomagajo v intervencijah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-1/5

četrtek

5/9

petek

5/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.