Ljudje ne bodo ostali sami, je zagotovil predsednik vlade. / Foto: Katja Kodba, STA

Ljudje ne bodo ostali sami

Predsednik vlade Robert Golob si je včeraj z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom ter poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije Srečkom Šestanom ogledal zaradi poplav prizadeta območja v treh gorenjskih občinah – Škofji Loki, Radovljici in Medvodah.

Medvode, Škofja Loka, Begunje – Kot je po včerajšnjem srečanju s škofjeloškim županom Tinetom Radinjo povedal predsednik vlade, je bil na terenu zato, da se prepriča, kako lahko država v času intervencije še pomaga. Poudaril je, da je Slovenija sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito z namenom, da okrepi sile, za pomoč pa so zaprosili tudi sosednje države. »Še bolj pomembno pa je, da smo tukaj z namenom, da vzpostavimo učinkovito sanacijo. Intervencija je zakonsko dobro urejena, ve se, kdo je tisti, ki je odgovoren, kako poteka in kdo zagotavlja sredstva,« je dejal Golob.

Po njegovih besedah sistem odpove v prehodu na sanacijo, zato želi vlada zagotoviti, da se tokrat to ne bo zgodilo. Enako velja za učinkovito sanacijo infrastrukture in vodotokov. Golob je še povedal, da se tako kompleksne krize ne da rešiti v enem dnevu, za še boljše upravljanje tovrstnih kriz pa je napovedal zakonodajne spremembe, ki bodo pripravljene v kratkem.

Po obisku Škofje Loke sta si premier in minister ogledala posledice ujme v Psihiatrični bolnišnici Begunje v občini Radovljica. Za čiščenje in odstranjevanje škode so se že povezale intervencijske ekipe, zaposleni in prostovoljci, ki so v dveh dneh odstranili kar 60 ton kosovnega materiala. V spodnjih prostorih je voda zalila kuhinjo, pralnico in arhiv, zato je nujno, da se poleg vklopa glavnih električnih vodov ob čiščenju in izsuševanju najprej vzpostavi potrebna infrastruktura.

V zaključnem delu obiska v Begunjah na Gorenjskem je predsednik vlade nagovoril člane Prostovoljnega gasilskega društva Begunje, jim izrekel poklon za veliko delo in se zahvalil za požrtvovalnost.

V Medvodah je Golob poudaril, da bo vlada naredila vse, da denar doseže najšibkejše. »Ljudje ne bodo ostali sami,« je sklenil in opomnil, da je vlada na včerajšnji seji namenila deset milijonov evrov humanitarne pomoči Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

18/30

sobota

17/32

nedelja

16/33

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?