Parlameter omogoča, da se širša javnost seznani z delovanjem poslancev in nazorno spremlja njihove aktivnosti. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako aktivni so gorenjski poslanci

V Sloveniji je že dlje časa na voljo spletno orodje Parlameter, ki omogoča spremljanje nastopov poslancev in ponuja hiter ter pregleden vpogled v delo državnega zbora. Zanimalo nas je, kako aktivni in zgovorni so gorenjski poslanci.

Sandra Gazinkovski iz poslanske skupine Svoboda je do sedaj največkrat uporabila besede konoplja, droga in prepovedan.

Kranj – Vsak od devetdesetih poslancev ima v Parlametru svoj profil, na katerem so zbrane osnovne informacije o njihovem delovanju. Uporabniki lahko preverijo podatke o glasovanju poslancev, si ogledajo njihove govore, izvejo podatke o številu izgovorjenih besed, raznolikosti besedišča … V obsežnih statističnih podatkih Parlametra smo preverili nekaj zanimivih podatkov o delovanju Gorenjcev v državnem zboru.

Najbolj zgovoren poslanec nasploh, ne le med Gorenjci, je Miha Kordiš (Levica), ki je v tem mandatu izgovoril že več kot 313 tisoč besed, kar znaša več kot štirikratnik parlamentarnega povprečja, sledi mu Andrej Hoivik (SDS) z več kot 258 tisoč besedami. Hoivik je na lestvici števila poslanskih vprašanj in pobud prehitel Kordiša, zastavil jih je namreč 48, medtem ko jih je slednji zastavil devet manj. Bolj skromni sta s svojimi besedami Katarina Štravs (Svoboda), ki je do sedaj izgovorila zgolj 3653 besed, in Alma Intihar (Svoboda) s 7554 besedami. Med Gorenjci glede na povprečno število govorov na sejo z dvanajstimi govori izstopa Andreja Kert (Svoboda), sledi ji Kordiš z enajstimi.

Kaj govorijo

Zagotovo pa je bolj kot kvantiteta izrečenih besed pomembna kvaliteta. Besedišče Kertove je najbolj zaznamovala beseda obrt, Kordiš velikokrat uporabi besedi skrbstvo in delavski, Borut Sajovic iz poslanske skupine Svoboda, ki je od gorenjskih poslancev največkrat prisoten na glasovanjih (99-odstotna prisotnost), pa največkrat uporabi besedno zvezo bobu bob. Sandra Gazinkovski, prav tako iz poslanske skupine Svoboda, ki je prisotna na 98 odstotkih glasovanj in ima povprečno štiri govore na sejo, je do sedaj največkrat uporabila besede konoplja, droga in prepovedan. Matej Tonin (NSi) se udeleži 69 odstotkov glasovanj, v nekaj več kot 42 tisoč besedah pa je največkrat uporabil besedi predsedstvo in Ukrajina. Žan Mahnič iz poslanske skupine SDS, ki v svojih govorih pogosto uporabi Telemach in Telekom, pa je med Gorenjci tisti, ki po odstotkih najbolj odstopa od večinskega glasu lastne poslanske skupine. Podatki Parlametra razkrivajo, da imata Mahnič in Kertova najbolj različne poglede, saj sta največkrat glasovala različno. Nazadnje se je to zgodilo na 43. izredni seji, ko so poslanci ponovno odločali o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. Za razliko od Kertove je Mahnič glasoval proti, enako pa je od gorenjskih poslancev glasoval tudi Branko Grims iz poslanskih vrst SDS.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/19

sobota

12/21

nedelja

9/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Cerklje, 23. september 2023

Dan odprtih vrat Borštnikove hiše

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

GLEDALIŠČE / Visoko, 25. september 2023

Vpis gledališkega abonmaja

IZLETI / Kranj, 26. september 2023

Kolesarjenje DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 26. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:01, 22. september

Res je. Gradnja kolesarske povezave Bohinjska Bela-Bohinjska Bistrica je nesmiselna.Raje bi ukinili železniško progo Jesenice-Nova Gorica in...

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.