Parlameter omogoča, da se širša javnost seznani z delovanjem poslancev in nazorno spremlja njihove aktivnosti. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako aktivni so gorenjski poslanci

V Sloveniji je že dlje časa na voljo spletno orodje Parlameter, ki omogoča spremljanje nastopov poslancev in ponuja hiter ter pregleden vpogled v delo državnega zbora. Zanimalo nas je, kako aktivni in zgovorni so gorenjski poslanci.

Sandra Gazinkovski iz poslanske skupine Svoboda je do sedaj največkrat uporabila besede konoplja, droga in prepovedan.

Kranj – Vsak od devetdesetih poslancev ima v Parlametru svoj profil, na katerem so zbrane osnovne informacije o njihovem delovanju. Uporabniki lahko preverijo podatke o glasovanju poslancev, si ogledajo njihove govore, izvejo podatke o številu izgovorjenih besed, raznolikosti besedišča … V obsežnih statističnih podatkih Parlametra smo preverili nekaj zanimivih podatkov o delovanju Gorenjcev v državnem zboru.

Najbolj zgovoren poslanec nasploh, ne le med Gorenjci, je Miha Kordiš (Levica), ki je v tem mandatu izgovoril že več kot 313 tisoč besed, kar znaša več kot štirikratnik parlamentarnega povprečja, sledi mu Andrej Hoivik (SDS) z več kot 258 tisoč besedami. Hoivik je na lestvici števila poslanskih vprašanj in pobud prehitel Kordiša, zastavil jih je namreč 48, medtem ko jih je slednji zastavil devet manj. Bolj skromni sta s svojimi besedami Katarina Štravs (Svoboda), ki je do sedaj izgovorila zgolj 3653 besed, in Alma Intihar (Svoboda) s 7554 besedami. Med Gorenjci glede na povprečno število govorov na sejo z dvanajstimi govori izstopa Andreja Kert (Svoboda), sledi ji Kordiš z enajstimi.

Kaj govorijo

Zagotovo pa je bolj kot kvantiteta izrečenih besed pomembna kvaliteta. Besedišče Kertove je najbolj zaznamovala beseda obrt, Kordiš velikokrat uporabi besedi skrbstvo in delavski, Borut Sajovic iz poslanske skupine Svoboda, ki je od gorenjskih poslancev največkrat prisoten na glasovanjih (99-odstotna prisotnost), pa največkrat uporabi besedno zvezo bobu bob. Sandra Gazinkovski, prav tako iz poslanske skupine Svoboda, ki je prisotna na 98 odstotkih glasovanj in ima povprečno štiri govore na sejo, je do sedaj največkrat uporabila besede konoplja, droga in prepovedan. Matej Tonin (NSi) se udeleži 69 odstotkov glasovanj, v nekaj več kot 42 tisoč besedah pa je največkrat uporabil besedi predsedstvo in Ukrajina. Žan Mahnič iz poslanske skupine SDS, ki v svojih govorih pogosto uporabi Telemach in Telekom, pa je med Gorenjci tisti, ki po odstotkih najbolj odstopa od večinskega glasu lastne poslanske skupine. Podatki Parlametra razkrivajo, da imata Mahnič in Kertova najbolj različne poglede, saj sta največkrat glasovala različno. Nazadnje se je to zgodilo na 43. izredni seji, ko so poslanci ponovno odločali o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. Za razliko od Kertove je Mahnič glasoval proti, enako pa je od gorenjskih poslancev glasoval tudi Branko Grims iz poslanskih vrst SDS.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

16/29

nedelja

16/24

ponedeljek

16/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLEDALIŠČE / Javorniški Rovt, 9. junij 2024

Predstava na prostem

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 10. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!