Prleški grižljaji so pravzaprav pospremili prvi film iz serije poletnih predvajanj, ki so v kranjskem parku La Ciotat do konca avgusta načrtovana ob sredah ob 21. uri pod naslovom Kino pod Alpami. Projekcije organizira stari novi kino v Kranju, ki se ga večina spominja še iz časov, ko se je imenoval kino Center. Skušajo mu vrniti prvotni blišč in nekdanji sloves ter ga oživiti tudi na ta način (pod imenom MojKino Kranj), da so pripravili zanimiv program letnega kina z brezplačnimi projekcijami.
Izbor filmov je pester, vse od slovenske klasike in starejših filmov do animiranih filmov za najmlajše ter najboljših komercialnih in s strani filmske stroke nagrajenih filmov preteklega leta. Začeli so 19. julija s priljubljenim filmom Vesna, nadaljujejo jutri, 26. julija, s filmom Postali bomo prvaki sveta, 2. avgusta prihaja na veliko platno parka La Ciotat Gru s svojimi prepoznavnimi Minioni – Minioni: Grujev vzpon; 9. avgusta bodo predvajali film 2017, 16. avgusta Vse povsod naenkrat, 23. avgusta Obuti maček: Zadnja želja in 30. avgusta Top Gun: Maverick. V primeru slabega vremena se projekcija filma seli v dvorano.
Žganjarja smo povprašali, od kod prihaja in kaj je tisto, kar definira njegovo ponudbo prave ter sodobne prleške kulinarike. Nekoč študent slovenskega jezika in književnosti ponosno pove, da je z Vitana. Študija žal ni dokončal, se je pa našel v ulični kulinariki. Izvemo, da je tovrstna kulinarika ena redkih stvari, ki ga resnično veselijo. Z njo se ukvarja že četrto leto, prikolico ima pa od lani. Poleg govejega hamburgerja, piščančjega sendviča, »steak« sendviča, t. i. nastrganega pujsa, vegi »wrapa« ali veganskega zavitka ter seveda krompirčka je tisto, kar pripoveduje prleško zgodbo, zagotovo nadev, ki ga uporablja kot na primer prilogo v hamburgerjih. »Pacani murki« mu pravijo oni, ko pa nam poskuša opisati nadev, humorno pojasni, da bi lahko rekli, da gre za kumarice z drožmi. Poudari, da ima sicer poletno in zimsko različico ponudbe, poudarek je seveda na lokalnih, domačih sestavinah. Precej dela tudi z bučnim oljem. Kot zanimivost omeni še svojo posebno »pogruntavščino«, falafel iz prleških gob in čičerike.
Od kod mu znanje, smo še radovedni. Potoval je, pove. Kakšnih deset let ga je »nabiral« v tujini in tudi doma. Je pa res, da se s prikolico na Gorenjskem ni prav velikokrat ustavil. V preteklosti je že obiskal Škofjo Loko, verjetno pa se bo v Kranj še vrnil, čeprav je morda tokrat malo izgubil voljo, saj mu je že prvič zagodlo vreme in obisk ni bil ravno najboljši.
Se pa v mesto konec tedna vrača Karavana okusov, prvi slovenski t. i. food truck festival. S pisanimi tovornjački in prikolicami, polnimi dobrot, se bo ponovno ustavila v središču mesta, v ponudbi pa bo vse od piva, vafljev, španskih in ameriških uličnih specialitet, kultnih hamburgerjev, tajskih okusov do vina, privoščili si boste lahko celo brizganec. V soboto dopoldan bo prisotna še Mini Planica s pravo skakalnico na kolesih, ki bo skrbela za dogajanje med najmlajšimi obiskovalci. Karavana v Kranj sicer prihaja že v dopoldanskih urah v petek, 28. julija. In kdo ve, mogoče enkrat v prihodnosti v eni od naslednjih edicij popotovanj omenjene karavane med prikolicami uzremo tudi Iskreno gostinstvo, premični gostinski obrat sodobne prleške ulične kulinarike.