Da je konj lep, zdrav in urejen, sta nujna tudi lepo počesana griva in rep, nekateri srečneži pa so deležni tudi pletenja kitk. / Foto: Tina Dokl

Čist konj je srečen konj

Biotehniški center Naklo (BCN) že vrsto let skrbi, da se med počitnicami v štirih terminih otroci lahko pobliže spoznajo s konji ter njihovo oskrbo. Dopoldanski termini so rezervirani za Konjičkove delavnice, v popoldanskem času pa sta na vrsti kuhanje in slaščičarstvo.

Naklo – Počitniške delavnice BCN so primarno namenjene vsem ljubiteljem narave in živali, udeležijo pa se jih lahko otroci od prvega razreda dalje. Kot je pojasnila Maja Jensterle, vodja poletnega varstva s konji, se glavni namen delavnic skriva v druženju, gibanju na prostem in stiku s konji. »Otroci se naučijo skrbeti za konje, spoznavajo se z osnovami jahanja, seznanimo jih z varnim delom s konji, odpravimo se na sprehode. Stremimo k temu, da se otroci na splošno naučijo, kako je treba skrbeti za konje, torej da konj ni le lepa žival za jahanje, temveč da je treba tudi skidati gnoj, ga skrtačiti, očistiti, nahraniti.« Povprečno se delavnic udeležuje dvajset otrok, poleg oskrbe in jahanja pa poskušajo vsak dan popestriti z različnimi aktivnostmi. »Pripravimo različne likovne delavnice, na katerih otroci lahko ustvarjajo, ponudimo športne igre, vodna doživetja, tako da je pestro ves dopoldan. Popoldne, po kosilu, pa se otroci preselijo v živilski del, kjer imajo kuharske delavnice in skupaj kuhajo ter pečejo različne dobrote,« je še pojasnila Maja Jensterle.

Otroci se v jutranjih urah zberejo pred hlevom, nato pa je čas, da skrtačijo konje, jih ob pomoči vaditeljic osedlajo, namestijo uzdo ter se z zaščitno čelado ter »želvo« podajo nanje. Osemletna Lana in petletna Zala Urbanc, sestrici iz okolice Golnika, sta povedali, da jima je na delavnicah zelo všeč, saj so se naučili veliko novega. »Zdaj vem veliko o konjih, kako jih hranimo, kako zlezemo nanj, kako se moramo obnašati okoli konj, se pravi, da jih ne presenetimo, saj nas lahko brcnejo. Ne bi rada izbirala, ampak najraje krtačim in jaham kobilo Kim,« je dejala Lana. Šestletna Vita Okorn iz Virmaš se je delavnic udeležila prvič, vendar je nekaj izkušenj že pridobila na tečaju jahanja. »Najbolj všeč mi je, da lahko jahamo, naučili pa smo se, da je konje treba veliko čistiti in hraniti. Nič nam ni dolgčas,« je povedala. Tudi Klemen Kuharič, enajstletnik iz Most, se je delavnic udeležil prvič. Tako kot vsem otrokom je tudi Klemenu največ pomenilo, da so lahko jahali, dejal pa je, da pred tem ni vedel, kako zelo čiste živali so konji. »Ne samo da ni videti lepo, če ni očiščen, tudi srečen ni. Čist konj pa je srečen konj,« je pojasnil. Čeprav Konjičkove delavnice potekajo v Naklem, dober glas seže daleč. Osemletna Ljubljančanka Eliza Razinger se je delavnic udeležila, saj obožuje konje, delavnice pa so odlična priložnost, da se z njimi tudi bolje spozna. »Res imam rada konje, ker so, čeprav so zelo velike živali, zares nežni. Tu imam najraje Pluta, saj je slovenske pasme lipicanec in je zares lep,« je dejala.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/2

nedelja

-6/1

ponedeljek

-2/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2023

Dobrodelni srečelov

SEJMI / Škofja Loka, 3. december 2023

Sejem smučarske opreme

GLASBA / Slovenski Javornik, 3. december 2023

To so bili časi

SEJMI / Naklo, 3. december 2023

Adventni semenj Waldorfske šole

GLEDALIŠČE / Dovje, 3. december 2023

Jutri začnem

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 3. december 2023

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Prihaja čas za smučanje / 18:38, 3. december

Se strinjam, dober povzetek stanja v SLO !

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.