Včeraj se je odstranjevanje množice podrtih dreves s ceste v dolini Radovne začelo že navsezgodaj zjutraj. / Foto: Gorazd Kavčič

Neurje terjalo tudi smrtno žrtev

V hudem neurju v sredo popoldne je podrto drevo na Bledu padlo na dva tuja turista, pri tem je mlajša turistka umrla. Zaradi obsežnega vetroloma je v koči v Krmi ostalo ujetih okoli sto dvajset planincev.

V sredo so v urgentnem centru Splošne bolnišnice Jesenice, kjer je na eni od stavb odneslo del strehe, obravnavali od petindvajset do trideset odstotkov več poškodovanih kot v drugih dneh. Večina poškodb je bila posledica vremenskih nevšečnosti, je pojasnila vršilka dolžnosti direktorice Petra Rupar.

Bled, Mojstrana – V torek in sredo sta tudi Gorenjsko prešli dve hudi nevihtni liniji. Še posebej intenzivne so bile nevihte z vetrolomi v sredo popoldne, saj so za sabo pustile ogromno razdejanje – podiralo je drevje, odkrivalo strehe in trgalo daljnovode, zaradi česar je na Gorenjskem vsaj kratkotrajno brez elektrike ostalo okoli pet tisoč uporabnikov. Žal je neurje terjalo tudi smrtno žrtev. Na sprehajalni poti okoli Blejskega jezera je namreč v sredo popoldne v bližini Vile Bled močan sunek vetra podrl drevo, ki je padlo na dva sprehajalca. Mlajša tuja državljanka, po neuradnih podatkih naj bi bila stara 32 let, je na kraju dogodka umrla, starejši tuji državljan pa se je hudo poškodoval in so ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico.

Pravo razdejanje je v sredo popoldne povzročil vetrolom v dolini Radovne ter dolinah Vrata, Kot in Krma. Množica podrtih dreves je povsem zablokirala ceste, zato je v Kovinarski koči v Krmi ostalo ujetih okoli 120 planincev, med njimi tudi skupina 35 slepih in slabovidnih planincev s prav toliko spremljevalci, ki so se vračali s Triglava. Ker so nekateri med njimi nujno potrebovali zdravila, so jim jih skupaj s hrano še isti večer dostavili gorski reševalci iz Mojstrane. Včeraj zjutraj so s helikopterjem iz Krme odpeljali dve slabovidni osebi, ki sta nujno potrebovali zdravstveno obravnavo, in njunega spremljevalca, preostalim pa so prevoz v dolino omogočili v dopoldanskih urah, ko so vzpostavili prevoznost ceste. »Hvala vsem, ki so pripomogli k temu, da se nikomur ni nič zgodilo,« je dejala podžupanja Kranjske Gore Klavdija Gomboc.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Mojstrani je Blaž Lavtižar, poveljnik Civilne zaščite (CZ) Kranjska Gora, pojasnil, da je do vetroloma na širšem območju doline Radovne ter dolin Vrata, Kot in Krma prišlo v sredo okoli 15. ure, kmalu zatem so aktivirali vse gasilske enote v Gasilski zvezi (GZ) Kranjska Gora. »Zaradi pretrganja visokonapetostnega daljnovoda je bila prekinjena oskrba z električno energijo, kratkotrajno je bila pretrgana tudi oskrba z vodo, za hitro sanacijo pa so poskrbeli delavci Elektra Gorenjska in Komunale Kranjska Gora. Po prijavi o neprehodni cesti v Krmo in zadržanih 120 ljudeh v koči smo takoj začeli odstranjevati podrto drevje. Med ujetimi so bili tudi invalidi in potrebni oskrbe z zdravili. Na to cesto smo napotili vso razpoložljivo gradbeno mehanizacijo lokalnih podjetij in profesionalne sekalce ter gasilce, ki so pomagali odstranjevati drevje. Potrebna zdravila smo zagotovili v urgentnem centru na Jesenicah, s pomočjo Gorske reševalne službe Mojstrana, ki je bila aktivirana za prenos, pa smo jih dostavili do Kovinarske koče v Krmi,« je povedal.

Že zvečer dostavili zdravila

V sredo so okoli 19. ure drevje začasno prenehali odstranjevati, nadaljevali so včeraj zgodaj zjutraj, ko so zaradi obsežnega vetroloma in odpravljanja posledic naravne nesreče aktivirali štab CZ Kranjska Gora. »Takoj ob 6. uri smo začeli ponovno odstranjevati drevje s poti v dolino Krma, da bi omogočili čimprejšnji odhod ujetih ljudi. Za tiste, ki so imeli nujno stanje, smo priskrbeli helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS Brnik in v sodelovanju z GRS Mojstrana. Po zadnjih informacijah smo ob 10.10 s ceste odstranili vse drevje in omogočili prevoznost, trenutno pa poteka prevoz vseh ljudi iz doline Krma proti Radovni,« je včeraj okoli 11. ure sporočil Blaž Lavtižar. Na terenu je bilo tedaj 55 posredovalcev z dodatnimi delavci Elektra Gorenjska, Komunale Kranjska Gora, Policijske postaje Kranjska Gora in gasilci iz celotne GZ. »Na terenu je tudi vsa mogoča težka mehanizacija, ki smo jo lahko dobili do jutranje ure, poškodb pa do tega trenutka ni bilo. Trenutno vzpostavljamo povezavo v dolino Kot, kjer imamo ujetega francoskega turista z družino. Je nepoškodovan, imamo stalen stik z njim, naši posredovalci pa bodo vsak čas tudi v tej dolini in poskrbeli za njihov prevoz,« je dodal. Poveljnik GZ Kranjska Gora Jožef Lavtižar je povedal, da je bilo v neurju poškodovanih tudi več objektov, zato so morali že v sredo popoldan del gasilcev preusmeriti v odpravljanje te škode in preprečitev nadaljnjih poškodb.

Iztok Arnol, načelnik GRS Mojstrana, je pojasnil, da je bilo z ujetimi planinci v Kovinarski koči v Krmi, ko so v sredo ob 23. uri prišli do njih, vse v redu, vzdušje med njimi je bilo dobro, strahu pa ni bilo. »Po mojih podatkih so sestopili v sredo dopoldne do koče, tam so obstali po neurju. Za nadaljnjo oskrbo niso imeli dovolj zdravil, sicer pa jim ni bilo hudega. Dostavili smo jim nekaj hrane in zdravila. Prespali so po klopeh in v vozilih.« Ob tem je Arnol še opozoril, da so poleti vročinske nevihte v gorah pričakovane, zato je treba pravočasno priti v dolino ali si poiskati varno zavetje.

Podžupanja Kranjske Gore Klavdija Gomboc se je vsem, ki so pomagali, zahvalila. »Izredno smo ponosni, da se nikomur ni nič zgodilo. Tudi prebivalcem doline Radovna bomo pomagali na vse mogoče načine. Vse prebivalce in obiskovalce Radovne tudi opozarjam, naj se izogibajo območjem vetroloma,« je dejala.

Brez elektrike pet tisoč uporabnikov

Sredino neurje je veliko škode povzročilo tudi v drugih gorenjskih občinah. Kratkotrajne prekinitve oskrbe z elektriko niso bile le v dolini Radovne, ampak tudi v okolici Posavca, Tržiča in v vaseh pri Preddvoru. Kot so pojasnili na Elektru Gorenjska, je bila kratkotrajno prekinjena oskrba z elektriko približno pet tisoč uporabnikom. Do večernih ur je njihovim ekipam uspelo elektriko zagotoviti vsem, je pa včeraj ponekod prihajalo do kratkotrajnih prekinitev oskrbe zaradi odpravljanja posledic poškodb na omrežju. Uporabnike prosijo, da se ne približujejo poškodovanim območjem, z napravami pa naj ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Na območju Kamnika je bilo po zadnjih podatkih poškodovanih okoli dvesto objektov. Največ intervencij je bilo opravljenih prav na področju krajevnih skupnosti v mestu in okolici. Veter je odkril več streh, voda je zalivala kleti. Podrtih je bilo tudi precejšnje število dreves, zaradi česar je bilo neprevoznih nekaj odsekov cest, prišlo pa je tudi do množičnega izpada električne energije. Komunalno podjetje Kamnik je občane pozvalo tudi k prekuhavanju vode, a je bil ukrep kmalu preklican. Kot so sporočili s kamniške občinske uprave, je bilo še do poznega večera na terenu okoli dvesto gasilcev in gasilk praktično vseh kamniških prostovoljnih gasilskih društev, ki so skupaj z dežurnimi službami Komunalnega podjetja Kamnik, kamniškim štabom Civilne zaščite in njenimi pogodbeniki odpravljali posledice neurja, dela pa so se nadaljevala tudi še včeraj.

V Bohinju v torek sprožili sirene

V občini Bohinj je neurje precej škode na objektih in javnih površinah povzročilo predvsem po Spodnji Bohinjski dolini, Stari Fužini in vse do Ukanca. Na terenu so bila še včeraj aktivirana gasilska društva in štab Civilne zaščite Občine Bohinj. Občane in obiskovalce prosijo, da so previdni in strpni, saj so marsikje zaprte ceste in poti zaradi podrtega drevja. Prav tako so zaradi podrtih dreves in nevarnosti zaprte nekatere javne površine in poti ob Bohinjskem jezeru ter del kolesarske poti po Spodnji Bohinjski dolini ... »Zaprto območje Pod Skalco ob Bohinjskem jezeru in pot od cerkve sv. Janeza do gostišča Kramar sta izredno nevarna zaradi podrtih, predvsem pa napol podrtih dreves. Pozivamo vas, da se ne zadržujete na tem območju vse do zaključka sanacije,« so pozvali. V Bohinju so se sicer v torek zvečer oglasile sirene za splošno nevarnost v Bohinjski Bistrici, Stari Fužini, Srednji vasi in na Koprivniku. »Bohinj je trenutno poln turistov, ki se gibljejo na prostem in plavajo v Bohinjskem jezeru, kampirajo ... Navodilo: Poiščejo naj si varno zavetje,« so pojasnili.

V torkovem neurju z vetrom so iz tabornega prostora Mlačca v Mojstrani evakuirali otroke, ki so se tam mudili na planinskem taboru. »Nekaj pred sedmo uro zvečer smo prejeli klic, da so se v težavah znašli taborniki. Dvanajst gasilcev je z dvema voziloma evakuiralo 45 otrok in 11 odraslih. Sprva so bili nameščeni v prostore bližnjega teniškega igrišča, toliko da so bili na varnem in suhem, po pogovoru s Civilno zaščito pa smo se odločili, da jih premestimo v telovadnico Osnovne šole Mojstrana, kjer so nato tudi prenočili,« je pojasnil Klemen Zima, poveljnik PGD Mojstrana. Intervencija je potekala gladko, težav s podrtim drevjem na srečo ni bilo, kot je povedal Zima, je zalilo in premaknilo nekaj šotorov. Gasilci so intervencijo zaključili okoli devete ure zvečer, po tem, ko so v šolo zvozili tudi vso taborniško opremo. Barbara Raičič, vodja planinskega tabora Mladinskega odseka Obalnega planinskega društva Koper, je pojasnila, da pretirane panike ni bilo, saj so deževnih dni v šotorih že vajeni, skrbelo pa jih je zaradi močnega vetra. »Problem je bil predvsem, ker je zelo premikalo šotore. So pa gasilci za vse lepo poskrbeli, tako da tabor nadaljujemo,« je še dejala.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/2

petek

-2/3

sobota

-2/6

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Ljubno, 8. december 2023

Srečanje harmonikarjev v Ljubnem

IZLETI / Kokrica, 8. december 2023

Pohod po poteh krajevne skupnosti

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 8. december 2023

Dobrodelni koncert in razstava

PRIREDITVE / Ljubno, 8. december 2023

Srečanje harmonikarjev samoukov

RAZSTAVE / Radovljica, 8. december 2023

Črno-bela ulica

PRIREDITVE / Visoko, Poljane, 8. december 2023

Potopisno predavanje in predstavitev Loških razgledov

PRIREDITVE / Naklo, 8. december 2023

Prižig lučk

PREDAVANJA / Stara Fužina, Bled, 8. december 2023

O pohodniški poti Juliana

 

 
 

 

 
 
 

V novo leto z ambicioznimi projekti / 22:03, 7. december

Kakšna sanacija mostu pri bivši Planiki? Ali ni bilo rečeno, da se bo zgradil nov most, z dvema voznima pasovoma in pločnikom ter kolesarsko...

Odpadkov na občinski meji nočejo / 13:17, 6. december

Lokacija res ni prava. Je pa čudna slovenska navada, vsi proizvajamo smeti, nihče jih pa noče imeti na kupu. Je res tako težko najti zemljiš...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 12:37, 5. december

Jugoslavija je bila umetna tvorba balkanskih plemen, ki so si tako različna, da ne morejo živeti skupaj. Samo palica jih je lahko držala sku...

O volilnih prevarah / 22:17, 3. december

Pozabil je povedati da se je treba ukvarjati s ključnimi temami, ker so vse podedovane iz njegovih obdobij vladanja (če smo pošteni, tudi od...

Je res to potrebno? / 21:23, 3. december

Se močno strinjam. Zakaj uničevati tisto, kar je dobro? Je res vedno na prvem mestu denar, šele nato ljudje? Kar je pa še bolj žalostno, pos...

Prihaja čas za smučanje / 18:38, 3. december

Se strinjam, dober povzetek stanja v SLO !

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.