Zazidalni načrt za območje Šolski center Zlato polje spreminjajo tudi zaradi ustrezne ureditve prometnega priključevanja na Koroško cesto. / Foto: Gorazd Kavčič

Javno razgrnili zazidalni načrt za območje Šolski center Zlato polje

V Kranju do konca poletja poteka javna razgrnitev sprememb zazidalnega načrta za območje Šolski center Zlato polje. Te so potrebne zlasti zaradi ureditve prometnega omrežja.

Na območju bodo poleg sedaj prevladujočega univerzitetnega in srednješolskega središča s stanovanjskim programom omogočili tudi možnost razvoja predvsem zdravstvene in športne dejavnosti.

»Bistveno je, kako razbremeniti Kidričevo cesto, še posebej na križišču pri Osnovni šoli Franceta Prešerna, ki zdaj predstavlja glavno vstopno točko na območje."

Kranj – V Kranju poleg javne razgrnitve četrtih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Mestne občine Kranj (MOK) ta čas poteka tudi javna razgrnitev tretjih sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta (ZN) za območje Šolski center Zlato polje, katerih osnutek je mestni svet že potrdil. Javna razgrnitev poteka do 31. avgusta, javna obravnava prostorskega dokumenta pa je predvidena 23. avgusta v sejni dvorani MOK. Vpogled v dokumentacijo je sicer mogoč na Prostorskem portalu Mestne občine Kranj (prostor.kranj.si).

Kot so pojasnili na MOK, je razlog za pripravo novih sprememb in dopolnitev ZN Šolski center Zlato polje potreba po ustrezni ureditvi prometnega priključevanja območja na mestni vpadnici – na Bleiweisovo in Koroško cesto – ter dograditev notranjega prometnega omrežja. Sedanje prometne povezave na severnem delu Zlatega polja namreč niso ustrezno urejene, v bližnji prihodnosti pa pričakujejo pospešeno pozidavo območja, ki bo segla vse do koridorja predvidene severne obvoznice. Spreminja se tudi programska zasnova območja, na katerem bodo poleg sedaj prevladujočega univerzitetnega in srednješolskega središča s stanovanjskim programom omogočili tudi možnost razvoja predvsem zdravstvene in športne dejavnosti z določitvijo pogojev za umestitev nove večnamenske športne dvorane, pozidavo Šolskega centra Kranj, gradnjo stanovanj ob Bleiweisovi in Koroški cesti cesti itd.

»Bistveno je, kako razbremeniti Kidričevo cesto, še posebej na križišču pri Osnovni šoli Franceta Prešerna, ki zdaj predstavlja glavno vstopno točko na območje. Ob Bleiweisovi cesti se bodo širile dejavnosti – dom za upokojence, manjše stanovanjsko naselje, nova športna dvorana, predvidena je tudi umestitev nove gorenjske bolnišnice, ob Koroški cesti pa je nasproti Lidla predviden tudi Hofer in gradnja 224 stanovanj,« je pojasnil župan Matjaž Rakovec.

Zakaj ne gradijo krožišč

Osnutek odloka sprememb ZN je mestni svet obravnaval na zadnji seji pred poletnim premorom. Med drugim je svetnica Saša Kristan (SDS) postavila vprašanje, zakaj na Koroški cesti ne zgradijo krožišč, ki bi po njenem mnenju omogočala večjo pretočnost prometa kot predvidena semaforizirana krožišča. Mihaela Šuštar Gruber, ki po pooblastilu župana vodi Skupno službo urejanja prostora, je pojasnila, da sta tako Koroška kot Bleiweisova cesta državni cesti, za kateri je predpisana velikost krožišč s premerom najmanj sedemdeset metrov, za kar pa na Koroški cesti ni dovolj prostora. »Država se drži predpisov in manjšega od takega krožišča ne bodo gradili, razen če bi uredili začasno krožišče, kot je pri Aquasavi,« je povedala.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/5

sreda

-1/6

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.