Jesenice: delež tujcev v občini je večji od slovenskega povprečja. / Foto: Nik Bertoncelj

O albansko govorečih tujcih

Na zadnji seji občinskega sveta na Jesenicah so govorili tudi o stanju na področju socialnega varstva in o problematiki vključevanja albansko govorečih tujcev, ki jih je vse več.

Pri sporazumevanju je nepogrešljiva pomoč prevajalke iz albanskega jezika.

Jesenice – V jeseniški občini se v zadnjih letih povečuje delež tujcev in konec lanskega leta jih je bilo že 15,9 odstotka. To je skoraj enkrat več, kot znaša slovensko povprečje, ki je 8,5 odstotka. Povečuje se zlasti število albansko govorečih priseljencev. O tem so govorili na zadnji seji občinskega sveta, ko je analizo stanja na področju socialnega varstva na Jesenicah predstavila Anita Bregar, pomočnica direktorice Centra za socialno delo Gorenjska, enota Jesenice. Bregarjeva je povedala, da je pri sporazumevanju nepogrešljiva pomoč prevajalke iz albanskega jezika, ki je zaposlena na Ljudski univerzi Jesenice, na center pa prihaja enkrat tedensko oziroma vsakič ob nujnih zadevah, da pomaga pri prevajanju.

V razpravi so občinski svetniki med drugim opozorili, da se albansko govoreči tujci ne vključujejo v družbo, problem je tudi neznanje slovenskega jezika. Spraševali so se, na kakšen način bi jih lahko spodbudili, da bi bili bolj aktivni pri vključevanju v družbo.

»Poznajo samo svoje pravice«

Občinski svetnik Vlado Mlinarec je ob tem dejal, bi se tujci po petih letih bivanja na Jesenicah lahko naučili vsaj osnovnega pogovornega jezika. »V Avstriji se po enem letu vsi sporazumevajo v nemščini, na Jesenicah pa to očitno ni potrebno, ker tujci poznajo samo svoje pravice, ne pa tudi dolžnosti. Za ljudi, ki se nočejo vključevati v družbo, bi morali imeti neko omejitev pri npr. prejemanju transferov, kajti tak odnos je nesprejemljiv,« je menil.

Kot je pojasnila Bregarjeva, omenjeni tujci večinoma prejemajo samo letne pravice, kot so otroški dodatek in subvencija vrtca, drugih mesečnih transferov pa ne. Sicer Jesenice niso nobena izjema, kar se tiče slabega znanja slovenščine med albansko govorečimi tujci, je dodala. Na Ljudski univerzi Jesenice organizirajo tečaje slovenskega jezika, prijav je sicer vselej veliko, a na koncu je udeležba majhna, je navedla.

»Pomanjkanje govornih oziroma jezikovnih spretnosti, ki se opaža že v vrtcih, je tudi posledica uvedbe novih tehnologij, ki pripomorejo k temu, da se bistveno manj bere, medsebojno komunicira ...« je menila. Sicer pa so na centru v preteklosti prostovoljno vodili skupino za tujke, da bi jim pomagali pri vključevanju v družbo. »Ta projekt je bil zelo uspešen, saj je nekaj teh tujk dobilo tudi zaposlitve, predvsem pa so se začele vključevati v družbo,« je povedala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

7/15

nedelja

4/16

ponedeljek

3/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Škofja Loka, 8. november 2023

Pogovor s Tino Dobrajc

/ Gorenjska, 8. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Kokrica, 9. november 2023

Obiski in Trije prašičji prašički

PRIREDITVE / Šenčur, 9. november 2023

Martinovo na Krasu

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 20:47, 4. november

Joj, joj. V Kranju res ne gre nič kot je treba. Če bi starega podrli in zgradili novega bi bilo hitreje. Jejhata. Slovenci res nismo gradbinci.

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...