Tudi usposabljanje z bojnimi vozili je del programa, ki so ga deležni udeleženci vojaškega tabora. / Foto: Tina Dokl

Vojska pomeni disciplino

Na območju Bohinjske Bele, natančneje v Vojašnici Boštjana Kekca in na vadišču Mačkovec, so izpeljali že 24. zaporedni vojaški tabor, ki se ga je udeležilo 64 mladih fantov in 40 deklet.

Bohinjska Bela – Od ponedeljka, 3. julija, pa vse do nedelje, 16. julija, so se dijaki in študenti spoznavali z vojaškim življenjem, različnimi veščinami in znanji, ki jih, kot je pojasnil poveljnik učne čete v Šoli za častnike in vodja vojaškega tabora 2023 major Damijan Korpič, zahteva življenje v uniformi Slovenske vojske. »Tabor je potekal v dveh fazah, prvi teden se je odvijal v vojašnici, kjer so se mladi spoznavali z individualnimi veščinami, se seznanili s poklicem vojaka in delom v Slovenski vojski, osnovami gorništva in zelo pomembno – že v prvem tednu so streljali tudi z osnovno oborožitvijo Slovenske vojske, to je avtomatska puška F 2000 S. Drugi teden pa je bil namenjen urjenju taktičnih postopkov, tako da je bila pozornost usmerjena na premagovanje taktične steze, preživetje v naravi, usposabljanje z bojnimi vozili in pripravam na zaključno vajo,« je pojasnil major Korpič in še dodal, da udeleženci na taboru razvijajo tudi pomembne vrednote domoljubja in tovarištva. Na taboru so v vlogi poveljujočih sodelovali tudi kandidati Šole za častnike, kar je po majorjevih besedah neprecenljiva simbioza tabora in učnega procesa. Predstavitve sta se poleg staršev in prijateljev, ki so si prišli ogledat, česa vsega se v 14 dneh lahko naučiš, udeležila tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec. Slednji je poudaril, da so vrednote solidarnosti, enotnosti in tovarištva temelji, ki gradijo Slovensko vojsko. »Prihodnost so mladi, ki razumejo, kakšni časi so pred nami. Varnost je vrednota, dobrina in tudi zavarovalna polica, ki se je dobro zavedamo šele, ko je ogrožena,« je poudaril in udeležence tabora povabil k nadaljnjemu sodelovanju s Slovensko vojsko.

Svojci in prijatelji so z zanimanjem opazovali kvalitete, ki jih je tabor ponudil. Mitja Kolar iz Planine pod Golico je s ponosom opazoval, kako je napredovala njegova hči Nina Jeretič. »Čeprav mi poklic vojaka ni znan, me je današnja predstavitev zelo impresionirala,« je dejal. Nina, ki se je lani že udeležila prostovoljnega služenja vojaškega roka, je na tabor prvotno prišla zaradi častniške štipendije, vendar so jo vsebine zelo navdušile. »Najbolj všeč mi je bilo seveda streljanje, zelo rada streljam. Me je pa res presenetilo, kako smo se v vodu povezali, kljub temu da smo bili skupaj le 14 dni.« Tržičan Filip Grm se je že lani udeležil tabora MORS in mladi, letos pa se je ponovno odločil nadeti uniformo. »Zanima me poklic vojaka, iščem nove izkušnje in preverjam, ali je vojaško življenje res pravo zame. Najtežje se mi je zdelo zgodno vstajanje, sam sem vstajal ob 5. uri zjutraj, da sem lahko ustrezno postlal posteljo. Trikotniki z rjuhami in 'vojaški štrudl' sta res zahtevna,« je pojasnil. Med obiskovalci je bila tudi Kranjčanka Klementina Žos, ki je prišla pogledat, kaj vse je v teh 14 dneh počel njen fant Krištof Marij Čušin s Koroške Bele. Dejala je, da se ji je zdelo zelo zanimivo prečiščevanje vode, da pa bo njen izbranec odstoten dva tedna, je zaradi njegovega zanimanja za vojsko pričakovala. Krištof je ob tem povedal, da se je za tabor odločil zaradi opravljanja prakse na Fakulteti za varnostne vede, ker pa je predhodno že opravljal prostovoljno služenje, mu je bil teren znan. »Mladim, ki se še odločajo oziroma niso prepričani, ali bi se udeležili tabora, svetujem, naj poskusijo, saj res pridobijo nove izkušnje. Tudi njihovi starši pa bodo veseli, ker vojska pomeni tudi red in disciplino,« je še poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 0 km/h

-1/5

četrtek

5/9

petek

5/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.