Na Jesenicah poudarjajo, da ni nujno, da je bolnišnica v celoti novogradnja. V zadnjih štirih letih so bila v Splošni bolnišnici Jesenice opravljena številna vlaganja, ki so bila namenjena nadaljevanju dejavnosti Splošne bolnišnice Jesenice kot regijskega zdravstvenega središča Gorenjske. / Foto: Nik Bertoncelj

Buren odziv Jesenic in Kranja glede bolnišnice

Na Jesenicah so se burno odzvali na sklep državnega sveta, ki kot najprimernejšo lokacijo za regijsko bolnišnico predlaga Radovljico. Nezadovoljni so tudi v Kranju, kjer menijo, da je posvet »prinesel drugačne zaključke od teh, ki zdaj krožijo v javnosti in le otežujejo sprejem te zelo pomembne odločitve«.

Jeseniški župan Peter Bohinec meni, da so sklepi, ki jih je sprejel državni svet, brezpredmetni.

Jesenice, Kranj – Potem ko je državni svet po posvetu o lokaciji gorenjske regijske bolnišnice kot najustreznejšo lokacijo predlagal Radovljico, so se na to burno odzvali na Jesenicah. Jeseniški župan Peter Bohinec je predsedniku državnega sveta Marku Lotriču poslal dopis, v katerem kategorično nasprotuje potezi državnega sveta in preferiranju ene lokacije za umestitev nove splošne bolnišnice Gorenjske.

»Menimo, da državni svet nima pristojnosti predlagati in odločati o eni izmed lokacij. Sklepi državnega sveta nimajo nikakršne zavezujoče podlage. Namen državnega sveta je, da zagovarja enakost in interese vseh lokalnih skupnosti, brez preferiranja določene lokalne skupnosti,« je opozoril jeseniški župan. Kot je poudaril, je država tista, ki mora oziroma bi že morala pripraviti nacionalno strategijo javne zdravstvene mreže, in to na podlagi strokovnih meril in enakomerne razporejenosti izvajalcev javne zdravstvene dejavnosti na območju države in regij. Odločitev o umestitvi regijske bolnišnice na Gorenjskem naj temelji na strokovnosti in nikakor na parcialnih interesih posameznikov, je poudaril Bohinec.

Kritičen je bil tudi do predsednika državnega sveta Marka Lotriča in članov Monike Ažman, Leopolda Pogačarja in Ivana Megliča, saj naj bi bili sprejeti sklepi le »osebni predlogi navedenih predlagateljev«.

Nezadovoljni tudi v Kranju

Na Mestni občini Kranj (MOK), ki je bila pobudnik junijskega posveta v državnem svetu, pa menijo, da je posvet »prinesel drugačne zaključke od teh, ki zdaj krožijo v javnosti in le otežujejo sprejem te zelo pomembne odločitve«. Kot so poudarili, mnenje državnega sveta ni odločilno, ampak je odločitev o lokaciji v pristojnosti ministrstva za zdravje in vlade. »Verjamemo, da bodo v odločitvi novega ministra, ki jo bo predlagal vladi, prevladali argumenti o objektivno najboljših prednostih,« so dejali.

Na MOK sicer vztrajajo pri stališču, da je po vseh kriterijih in opravljenih študijah za regijsko bolnišnico najprimernejši Kranj. »MOK ima na Zlatem polju primerna zazidljiva in v prostorskih načrtih namembno opredeljena zemljišča. Samo tretjina potrebnih zemljišč je v zasebni lasti, pri čemer imamo pisna soglasja njihovih lastnikov, vsa ostala potrebna zemljišča za postavitev regijske bolnišnice pa so že v lasti občine oziroma države,« so pojasnili.

Med argumenti, ki po njihovem govorijo v korist lokaciji v Kranju, so našteli središčno geografsko lego lokacije v Kranju, precej izenačeno dostopnost z vseh delov, večjo populacijsko zgoščenost v osrednji Gorenjski, pričakovane razbremenitve ljubljanskega kliničnega centra in posledično vpliv na krajšanje čakalnih dob za specialistično obravnavo. Poudarili so še, da ima Kranj tudi zelo ugodno in razvito infrastrukturo – urejeno lokalno cestno omrežje z avtocesto, bližina mednarodnega letališča, mirna lokacija ob robu mestnega centra in že začeta gradnja stanovanj s ciljem tisoč novih stanovanj do leta 2026.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/15

nedelja

4/16

ponedeljek

4/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

/ Gorenjska, 8. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Škofja Loka, 8. november 2023

Pogovor s Tino Dobrajc

/ Gorenjska, 9. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Kranj, 9. november 2023

Izlet na Malnež

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 20:47, 4. november

Joj, joj. V Kranju res ne gre nič kot je treba. Če bi starega podrli in zgradili novega bi bilo hitreje. Jejhata. Slovenci res nismo gradbinci.

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...