Na Jesenicah poudarjajo, da ni nujno, da je bolnišnica v celoti novogradnja. V zadnjih štirih letih so bila v Splošni bolnišnici Jesenice opravljena številna vlaganja, ki so bila namenjena nadaljevanju dejavnosti Splošne bolnišnice Jesenice kot regijskega zdravstvenega središča Gorenjske. / Foto: Nik Bertoncelj

Buren odziv Jesenic in Kranja glede bolnišnice

Na Jesenicah so se burno odzvali na sklep državnega sveta, ki kot najprimernejšo lokacijo za regijsko bolnišnico predlaga Radovljico. Nezadovoljni so tudi v Kranju, kjer menijo, da je posvet »prinesel drugačne zaključke od teh, ki zdaj krožijo v javnosti in le otežujejo sprejem te zelo pomembne odločitve«.

Jeseniški župan Peter Bohinec meni, da so sklepi, ki jih je sprejel državni svet, brezpredmetni.

Jesenice, Kranj – Potem ko je državni svet po posvetu o lokaciji gorenjske regijske bolnišnice kot najustreznejšo lokacijo predlagal Radovljico, so se na to burno odzvali na Jesenicah. Jeseniški župan Peter Bohinec je predsedniku državnega sveta Marku Lotriču poslal dopis, v katerem kategorično nasprotuje potezi državnega sveta in preferiranju ene lokacije za umestitev nove splošne bolnišnice Gorenjske.

»Menimo, da državni svet nima pristojnosti predlagati in odločati o eni izmed lokacij. Sklepi državnega sveta nimajo nikakršne zavezujoče podlage. Namen državnega sveta je, da zagovarja enakost in interese vseh lokalnih skupnosti, brez preferiranja določene lokalne skupnosti,« je opozoril jeseniški župan. Kot je poudaril, je država tista, ki mora oziroma bi že morala pripraviti nacionalno strategijo javne zdravstvene mreže, in to na podlagi strokovnih meril in enakomerne razporejenosti izvajalcev javne zdravstvene dejavnosti na območju države in regij. Odločitev o umestitvi regijske bolnišnice na Gorenjskem naj temelji na strokovnosti in nikakor na parcialnih interesih posameznikov, je poudaril Bohinec.

Kritičen je bil tudi do predsednika državnega sveta Marka Lotriča in članov Monike Ažman, Leopolda Pogačarja in Ivana Megliča, saj naj bi bili sprejeti sklepi le »osebni predlogi navedenih predlagateljev«.

Nezadovoljni tudi v Kranju

Na Mestni občini Kranj (MOK), ki je bila pobudnik junijskega posveta v državnem svetu, pa menijo, da je posvet »prinesel drugačne zaključke od teh, ki zdaj krožijo v javnosti in le otežujejo sprejem te zelo pomembne odločitve«. Kot so poudarili, mnenje državnega sveta ni odločilno, ampak je odločitev o lokaciji v pristojnosti ministrstva za zdravje in vlade. »Verjamemo, da bodo v odločitvi novega ministra, ki jo bo predlagal vladi, prevladali argumenti o objektivno najboljših prednostih,« so dejali.

Na MOK sicer vztrajajo pri stališču, da je po vseh kriterijih in opravljenih študijah za regijsko bolnišnico najprimernejši Kranj. »MOK ima na Zlatem polju primerna zazidljiva in v prostorskih načrtih namembno opredeljena zemljišča. Samo tretjina potrebnih zemljišč je v zasebni lasti, pri čemer imamo pisna soglasja njihovih lastnikov, vsa ostala potrebna zemljišča za postavitev regijske bolnišnice pa so že v lasti občine oziroma države,« so pojasnili.

Med argumenti, ki po njihovem govorijo v korist lokaciji v Kranju, so našteli središčno geografsko lego lokacije v Kranju, precej izenačeno dostopnost z vseh delov, večjo populacijsko zgoščenost v osrednji Gorenjski, pričakovane razbremenitve ljubljanskega kliničnega centra in posledično vpliv na krajšanje čakalnih dob za specialistično obravnavo. Poudarili so še, da ima Kranj tudi zelo ugodno in razvito infrastrukturo – urejeno lokalno cestno omrežje z avtocesto, bližina mednarodnega letališča, mirna lokacija ob robu mestnega centra in že začeta gradnja stanovanj s ciljem tisoč novih stanovanj do leta 2026.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/10

nedelja

0/13

ponedeljek

4/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Lesce, 13. november 2023

Dnevi odprtih vrat rehabilitacijske vadbe

PRIREDITVE / Škofja Loka, 14. november 2023

Moj pogled na Ivana Tavčarja

PRIREDITVE / Naklo, 14. november 2023

Šestdeset let Turističnega društva Naklo

PREDAVANJA / Škofja Loka, 14. november 2023

Evtanazija ali svetost življenja

RAZSTAVE / Preddvor, Šenčur, 14. november 2023

Ljudsko petje, muziciranje, tombola

RAZSTAVE / Škofja Loka, 15. november 2023

Ophéliejino odkrivanje Škofje Loke skozi oči Toneta Mlakarja

PREDAVANJA / Šenčur, 15. november 2023

Na poti do turističnega centra

PRIREDITVE / Begunje, 15. november 2023

Telesna dejavnost in zdravje

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:12, 11. november

Živim nasproti Belškega polja in imam industrijske obrate Acronija tako rekoč pred nosom. Prašni oblaki se z Acronija kadijo redno. To ni en...

Cajhnov jez: ekosistemsko ravnovesje ali gospodarski interesi? / 21:02, 8. november

Podreti vse jezove in hidroelektrarne. To so tujek v našem okolju. Cajhnov jez naj bo začetek revolucije.