Kranjski mestni svet je kljub nekaterim pomislekom v prvem branju potrdil spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta. / Foto: Simon Šubic

Potrdili osnutek prostorskega načrta

Kljub nekaterim pomislekom, da so ga na mizo prejeli prezgodaj, so kranjski mestni svetniki potrdili osnutek četrtih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta. Dokončno naj bi ga potrjevali konec leta.

Javna razgrnitev osnutka sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Mestne občine Kranj poteka do 13. avgusta, do tedaj lahko javnost tudi poda pripombe. Vanj je sicer vključenih 433 novih pobud, med njimi tudi 91 pobud mestne občine.

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na junijski seji v prvi obravnavi sprejeli četrte spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta (OPN), ki je veljaven od leta 2014, nanašajo pa se tako na spremembe in dopolnitve strateškega kot tudi izvedbenega dela. Kot je bilo pričakovano in tudi napovedano s strani Mestne občine Kranj (MOK), prostorski akt ne vsebuje pobude za spremembo namembnosti zemljišč pod Sv. Joštom v Besnici za gradnjo smučarske dvorane, ki so ji domačini odločno nasprotovali. Ta čas sicer poteka javna razgrnitev sprememb prostorskega akta, javnost pa lahko pripombe poda do 13. avgusta. »V zakonu je določeno, da mora javna razgrnitev potekati mesec dni, glede na počitniško obdobje smo jo razširili na dva meseca,« je pojasnil župan Matjaž Rakovec, ki pričakuje, da bi mestni svet predlog sprememb OPN lahko obravnaval konec letošnjega leta ali v začetku prihodnjega.

MOK je postopek spreminjanja OPN začela s sklepom župana in javnim naznanilom leta 2015, dve leti kasneje pa je pozvala zainteresirano javnost k podaji predlogov oziroma pobud za spremembo prostorskega akta. Prispelo je okoli 600 pobud in predlogov. Ti so nato morali prestati strokovno analizo glede skladnosti s cilji prostorskega razvoja, upoštevanje varstvenih in varovalnih omejitev v prostoru, ustreznosti z vidika urbanističnih meril in možnosti opremljanja zemljišč za gradnjo. V osnutek sprememb OPN so nazadnje vključili 433 podanih pobud, med njimi tudi 91 pobud mestne občine. Za načrtovane spremembe OPN so na podlagi odločbe ministrstva za okolje, podnebje in energijo izvedli tudi celovito presojo vplivov na okolje in izdelali prostorsko poročilo.

Kaj novega vsebuje prostorski načrt

Večje načrtovane ureditve stanovanjske namembnosti so predvidene v Zgornji Besnici, Predosljah, Zgornjih Bitnjah, na Meji in Orehku/Drulovki, v Podreči pa se tudi stanovanjske površine za posebne namene spremenijo in namenijo stanovanjski namembnosti. Predvidena je celovita prenova degradiranega območja Primskovo kot nov fokus centralnih dejavnosti v Kranju in razvoj centralnih dejavnosti na območju Čirč (jugovzhodno od Hoferja). Razvoj centralnih dejavnosti je predviden tudi v naseljih v Mavčičah, na Laborah in na severovzhodnem delu Primskovega (nad Vrtačem).

Med pomembnejša območja gospodarske javne infrastrukture sodijo premik načrtovane severne obvoznice proti severu, umestitev nove cestne povezave Škofja Loka (Trata)–Kranj (Meja), rekonstrukcija občinske ceste Kranj–Hrastje, preureditev avtocestnega priključka Kranj vzhod, umestitev novih mostov čez Savo in Kokro ter uskladitev namenske rabe prostora za obstoječe vodohrane, čistilne naprave, zajetja, vrtine in male hidroelektrarne.

Načrtovana je tudi širitev obstoječega Športnega centra Kranj (Stanko Mlakar), gradnja objektov za šport na območju Primskovega, glampingi v naseljih Letenice, Praše, llovka in Predoslje, nove športne površine v Tenetišah in Hrastjah, adrenalinski park v gozdu nasproti Tuša, biatlonski poligon (tekaška steza), zipline (spust po jeklenici) Šmarjetna gora–mesto Kranj in širitev oziroma uskladitev pokopališč Predoslje in Kokrica.

V osnutku je načrtovana tudi gorenjska regijska bolnišnica na Zlatem polju ali alternativno na območju Kranj sever. Na Golniku je načrtovan razvoj bivalnih enot za zaposlene in gostujoče zdravnike. Poleg že predvidenega doma za starejše dementne osebe in osebe z duševnimi težavami na Golniku se predvideva še razvoj teh dejavnosti v naseljih Trstenik (Vas za dementne) in v Zgornji Besnici (Vas za starejše). Na področju izobraževanja je predvidena širitev za potrebe šole na Primskovem, zunanjih površin Osnovne šole Staneta Žagarja, širitev vrtcev Trstenik, Bitnje in Čebelica na Planini ter waldorfska šola v Predosljah.

Svetniška skupina SDS je sicer predlagala, da bi osnutek četrtih sprememb OPN mestni svet obravnaval šele po končanem postopku javne razgrnitve, da bi bili svetniki seznanjeni tudi z vsemi podanimi pripombami javnosti, vendar je njen predlog za umik točke z dnevnega reda junijske seje prejel premalo podpore – zmanjkal je le en glas. »Pred drugo obravnavo odloka se bomo sestali z vsemi svetniškimi skupinami in skupaj podrobno pregledali vse postavke,« je sicer napovedal župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/6

torek

-4/5

sreda

-1/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .