Ustava Republike Slovenije, dvojezična izdaja, Založba ZRC, Ljubljana, 2023, 256 strani

Ustava Republike Slovenije

»Ustava je temeljni zakon države. Tako jedrnato pravi Slovar slovenskega knjižnega jezika. Pravniki so natančnejši in definirajo ustavo kot 'najvišji pravni predpis, ki določa temeljna načela in oblike družbene, politične in gospodarske ureditve države'. V angleških slovarjih med drugim preberemo, da je 'ustava nabor političnih načel, s pomočjo katerih je vodena posamezna država oz. (družbena) organizacija, s poudarkom na odnosih in pravicah ljudi, ki jih vodi'. Nemci gledajo na ustavo kot na temeljni zakon (Grundgesetz), ki je nad vsemi drugimi zakoni države. Temeljni členi nemške ustave, sprejete leta 1949, pa poudarjajo, da je ustava predvsem okvir, ki zagotavlja pogoje svobodnega življenja. Jasno in presenetljivo preprosto, še posebej v primerjavi z avstrijsko razlago. Ta se pod vplivom ustave nekdanje monarhije osredotoča na državniško ravnanje (staatliches Handeln), sprejemanje zakonov in izvajanje politične oblasti. Tako nemški kot avstrijski ustavodajalci pa so želeli uravnotežiti pravnonormativne, organizacijsko-sistemske in simbolnopomenske vidike pravil, ki naj bi zagotovili pravice, dolžnosti, predvsem pa svobodo državljank in državljanov.« (str. 11–12)

Gornje besede so iz predgovora zgodovinarja Ota Lutharja, direktorja ZRC SAZU. Pred dnevom državnosti 2023 se mi zdi še posebno primerno opozoriti na to zelo posebno izdajo ustave naše države. Je dvojezična (v angleščino jo je prevedel Dean J. DeVos) in opremljena s fotografijami, ki so jih posneli Borut Krajnc, Matjaž Rušt in Nada Žgank 19. junija 2020. Tistega dne se je med valom protestov v obrambo demokracije skupina državljanov odločila za simbolno gesto upora – za branje slovenske ustave pred stavbo državnega zbora. Odziv tedanje oblasti je potrdil, da so z ustavo zagotovljene demokratične pravice res ogrožene. V tej zvezi ne bo odveč, če navedemo še 39. člen Ustave RS, ki opredeli svobodo izražanja. »Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.« Ustava je temeljni akt države, ki pa sama po sebi še ne zagotavlja naše svobode. Zanjo si moramo dejavno in vedno znova prizadevati tudi državljani, kot posamezniki in v združenjih, ki jim pripadamo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/13

sobota

9/15

nedelja

6/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Škofja Loka, 8. november 2023

Pogovor s Tino Dobrajc

/ Gorenjska, 8. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Kokrica, 9. november 2023

Obiski in Trije prašičji prašički

PRIREDITVE / Šenčur, 9. november 2023

Martinovo na Krasu

 

 
 

 

 
 
 

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...

Zbor alpinistov veteranov / 19:51, 23. oktober

Čestitke vsem. Bili ste in ste dobri!