Varuh človekovih pravic Peter Svetina je letno poročilo za leto 2022 predstavil tudi predsednici republike Nataši Pirc Musar. / Foto: Daniel Novaković/STA

Varuh: Več kot sto priporočil ni uresničenih

Varuh predal letno poročilo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v minulih dneh predal letno poročilo za leto 2022 predsednici republike Nataši Pirc Musar, predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič in predsedniku vlade Robertu Golobu. Kot izhaja iz letnega poročila, je institucija varuha lani obravnavala 5.975 zadev, kar je za 13 odstotkov manj kot med pandemijo, in od tega 3.026 pobud. Kot je pojasnil Svetina, je varuh v 187 primerih ugotovil 222 kršitev človekovih pravic, v poročilu pa je podal 83 novih priporočil. Načelo dobrega upravljanja je bilo lani kršeno v 66 primerih, sledijo primeri neupravičenega zavlačevanja postopkov, kršitve enakosti pred zakonom, kršitve načela, da je Slovenija pravna in socialna država, kršitve pravice do socialne varnosti, kršitve pravic invalidov, ugotovil je še po osem kršitev pravice varstva človekove osebnosti in dostojanstva ter pravice do zdravstvenega varstva. Varuh je ob tem predstavnikom oblasti izrazil tudi zaskrbljenost, ker več kot sto priporočil iz minulih letnih poročil še vedno ni uresničenih.

Vložili podpise

Piratska stranka in Levica sta v torek v državni zbor vložili več kot pet tisoč podpisov v podporo predlogu dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, po katerem naj bi županovanje omejili na največ dva zaporedna mandata. »Omejitev mandatov je nujen ukrep za stabilizacijo razmer v lokalni samoupravi, ki ji manjka demokratičnosti in transparentnosti,« so sporočili Pirati. Sekretar stranke Jasmin Feratović pa je ob vložitvi podpisov dejal, da mednarodni opazovalci in različne mednarodne organizacije pogosto opozarjajo Slovenijo na nujnost omejevanja županskih mandatov, sami pa so med kampanjo nabrali številne informacije, od zgodb o korupciji, zlorabe oblasti, netransparentnosti slovenskih občin ... »V zadnjih tridesetih letih se je nabralo kar veliko problemov, ki jih s to pobudo poskušamo rešiti,« je povedal. Poslanec Levice Milan Jakopovič pa je dejal, da delovanje enega funkcionarja na izvršilnem mestu 10, 15 ali 20 let pomeni izrazito tveganje za nepotizem, klientelizem in korupcijo.

Proslava ob dnevu državnosti

Jutri zvečer bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala osrednja državna počastitev dneva državnosti. Slavnostna govornica bo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Predsedničinemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci pod naslovom Pred zarjo jutrišnjega dne … pripravlja režiser in scenograf mag. Matej Filipčič. Izhodiščna tema letošnje državne proslave ob dnevu državnosti sta podnebna in okoljska kriza ter vprašanje, kako lahko razmišljamo o odnosu med naravo in državnostjo. Organizatorji vabijo tudi državljane k ogledu proslave na Kongresnem trgu, zaradi preventivnih varnostnih ukrepov pa goste prosijo, da na prizorišče prispejo vsaj 45 minut pred začetkom proslave. Ta se začne ob 21.15, neposredno pa jo bodo prenašali na RTV Slovenija. Kot so sicer napovedali, se državne proslave ne bodo udeležili najpomembnejši predstavniki desne politične opcije.

Nova predsednica Zdusa Zdenka Jan

Vodenje Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) je od dosedanjega predsednika Janeza Sušnika za naslednja štiri leta prevzela predsednica Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje Zdenka Jan. Člani Zdusa so jo za novo predsednico izvolili v ponedeljek na volilnem zboru. Kot je po izvolitvi dejala Janova, si bo prizadevala za dobrobit vseh upokojencev, ki si zaslužijo spoštovanje. »Upokojenci nismo preteklost, ampak skupaj z mladimi vodimo prihodnost,« je dejala. Zdenka Jan je sicer upokojena kriminalistična inšpektorica, v aktivnem obdobju pa je bila vodja oddelka za mladinski kriminal na Policijski upravi Celje. Dozdajšnji predsednik Janez Sušnik se poslavlja po dveh mandatih, kar je tudi omejitev, ki jo za ta položaj predvideva statut zveze. Kot pravi, sta sicer dva mandata dovolj.

Otrok umrl v razgretem avtomobilu

Slovenijo te dni pretresa tragedija iz Sv. Lovrenca v občini Prebold, kjer je umrl otrok, ki je bil vsaj dve uri zaprt v avtu, razgretem od sonca. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, ekipe nujne medicinske pomoči, prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka, je poročala uprava za zaščito in reševanje. Policija je mater in njenega partnerja pridržala do 48 ur, sumijo pa ju povzročitve smrti iz malomarnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-5/10

sobota

-3/12

nedelja

-4/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

GLASBA / Škofja Loka, 3. februar 2024

Orgle opoldne

IZLETI / Kranj, 6. februar 2024

Na kopanje v Portorož

OBVESTILA / Šenčur, 6. februar 2024

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Kranj, 7. februar 2024

O varnosti in zdravju pri delu

PRIREDITVE / Šenčur, 7. februar 2024

Ljubezen je ključ

PRIREDITVE / Adergas, 7. februar 2024

Vse generalove skrivnosti

PRIREDITVE / Preddvor, 7. februar 2024

Ljubezen – smisel našega obstoja

 

 
 

 

 
 
 

V Šenčurju poklon štiridesetim talcem / 21:59, 1. februar

"Vstaja se je končala z znamenito dražgoško bitko, ki je pokazala, da Nemci niso nepremagljivi,«Kdo bo učencem razložil nemško nepremagljivo...

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..