Na terenu so pripravili praktični prikaz gorskega reševanja s helikopterjem po scenariju ene od nesreč tujih državljanov, ki se je zgodila v preteklem letu. / Foto: Primož Pičulin

Vedno več reševanj tujih pohodnikov

Gorska reševalna zveza Slovenije je pretekli teden na Voglu organizirala preventivni dogodek s praktičnim prikazom gorskega reševanja, kjer so v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Združenjem gorskih vodnikov predstavili napotke za varno obiskovanje slovenskih gora. Opozorili so tudi na vse več gorskih nesreč, v katerih so udeleženi tuji državljani.

Dobra priprava na turo je ključna, da se izlet v hribe ali gore konča z lepimi spomini.

Ukanc – V Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) v zadnjih letih zaznavajo vse več intervencij, v katerih so udeleženi tuji državljani. Lani so zabeležili rekordno število intervencij, in sicer kar 667, od teh so bili v 371 intervencijah udeleženi tuji državljani, kar pomeni dobrih 55 odstotkov. »Prvič se je tako zgodilo, da je bilo več gorskih nesreč, v katerih so bili udeleženi pohodniki iz tujih držav,« so poudarili v GRZS in dodali, da so vzroki nesreč tujih pohodnikov največkrat neprimerna ali pomanjkljiva oprema, nepoznavanje terena in neustrezna psihofizična pripravljenost.

Ob tem opozarjajo vse obiskovalce gora, naj posebno pozornost namenijo dobri pripravi na turo. »Vremenske razmere preverite na več spletnih straneh, v nahrbtniku pa kljub poletni vročini nikoli ne smejo manjkati topel kos oblačila, kapa, rokavice, svetilka, telefon s polno baterijo in zimska oprema, če se odpravljate visoko v gore. Zaradi nestanovitnega vremena in poletnih neviht se je v hribe treba odpraviti dovolj zgodaj zjutraj,« so pojasnili.

Več kot milijon obiskovalcev gora

Na Voglu je Planinska zveza Slovenije predstavila velik porast pohodništva kot enega paradnih turističnih produktov Slovenije, vedno več je tudi različnih dogodkov, ki v gore privabljajo domače in tuje pohodnike. Ob tem ocenjujejo, da naše gore samo v poletni sezoni obišče 1,3 milijona obiskovalcev. »Posledica velikega števila ljudi v gorah je tudi prometni kaos na večjih izhodiščih in pa povečanje števila gorskih nesreč,« so dejali v Planinski zvezi Slovenije, kjer vsako leto organizirajo več dejavnosti, ki so namenjene preventivi in ozaveščanju o varnem gibanju v gorah ter uporabi ustrezne opreme.

Ustrezno usposobljeni gorski vodniki

V Združenju gorskih vodnikov so poudarili, naj gostje, ki nimajo ustreznih znanj in izkušenj, in tudi turistične organizacije najemajo ustrezno usposobljene gorske vodnike. »Tisti, ki se odločijo za najem gorskih vodnikov, naj preverijo usposobljenost vodnikov na samem mestu izvedbe, njihov vodnik naj se izkaže z veljavno vodniško izkaznico,« so poudarili. Na območju Slovenije je po njihovem mnenju na področju gorskega vodništva še veliko izzivov in tudi nekaj težav, na primer z neprimernimi vodenji, saj naletijo tudi na primere, ko komercialne ture vodijo neustrezno usposobljeni ljudje. V združenju zato želijo več nadzora države nad izvajanjem gorskovodniških storitev in gorskih športov v domačem prostoru nasploh.

Nesreč za zdaj manj

Letos za zdaj GARS beleži nekaj manj nesreč kot v preteklem letu, kar je po njihovi oceni posledica dolgotrajnega obdobja slabega vremena v zadnjem času. »Pred glavno sezono, ki bo za gorske reševalce zagotovo ponovno zelo zahtevna, pa smo vsi skupaj, tako kot vsako leto, dobro pripravljeni, da v vsakem trenutku priskočimo na pomoč vsakomur, ki jo bo potreboval,« so še dejali.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/6

četrtek

5/10

petek

6/5

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.