Rudi Panjtar, Vekoslav Korošec, Simon Štrancar in Simon Ferjuc na okrogli mizi o priložnostih, ki jih ponuja vodikova tehnologija / Foto: zajem zaslona

Smo zaspali pri vodikovih tehnologijah

Zeleni vodik bo igral ključno vlogo pri zagotavljanju večje energetske neodvisnosti. Kako smo nanj pripravljeni v Sloveniji, so odgovarjali razpravljavci na konferenci, ki so jo minuli teden pripravili na Gospodarski zbornici Slovenije.

Odlašanje pri razvoju vodikovih tehnologij ima lahko precejšnje posledice, so menili razpravljavci.

LjubljanaPrehod v nizkoogljično nevtralno družbo bo možen le z revolucionarno tehnološko prenovo industrije, ki bo podprta s temeljnimi spremembami v načinih proizvodnje, distribucije in porabe energije. Eden najpomembnejših energentov, ki bi pomenil preskok na tem področju, pa bo zeleni vodik, so se strinjali udeleženci tokratnega dogodka na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Kot je v uvodu v konferenco, ki je potekala v okviru priprave Promocijsko vertikalnega pospeševalnika na področju vodikovih tehnologij, povedala izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo mag. Marjana Majerič, moramo biti bolj ambiciozni na področju novih tehnologij, kot je zeleni vodik.

Vodik prinaša številne priložnosti

To bi lahko označili tudi kot sporočilo konference, ki se je zaključila z okroglo mizo, na kateri so udeleženci razpravljali o tem, kako spodbuditi razvoj vodikove verige v Sloveniji in kakšne priložnosti vodikove tehnologije ponujajo zagonskim podjetjem. Enega izmed načinov je demonstriral kar Simon Štrancar iz podjetja Quantum energy, ki je kar na parnem čistilcu predstavil, kako lahko vodik proizvajamo iz vodne pare. Tehnologija po njegovih besedah ponuja obilo priložnosti. V Quantum energy želijo namreč vodik proizvajati kar iz zbranih komunalnih in/ali industrijskih odpadkov. Kot pravi, bi z od 30 do 35 objekti, razporejenimi po celotni državi, bolj ali manj rešili problem komunalnih odpadkov pri nas. »Odpadki tako ne bi bili več zgolj odpadki, temveč bi predstavljali tudi vir energije,« je prepričan Štrancar.

Kot je ugotavljal Rudi Panjtar iz Kompetenčnega centra za sodobne tehnologije vodenja, je tudi na akademskem področju pri nas kar nekaj institucij, ki se ukvarjajo z vodikovimi tehnologijami, težava pa je nepovezanost. »Želimo zgraditi sistem slovenskega znanja, ki bi ga potem lahko plasirali na trg,« pravi Panjtar, ki dodaja, da gre za relativno drage tehnologije, zato so ključni tudi viri financiranja, prav tako pa bi tudi država morala strateško pristopiti do tega vprašanja.

Manjka »vodikova strategija«

Tudi Vekoslav Korošec iz GZS, ki ima v energetiki bogate in dolgoletne izkušnje, je prepričan, da bi morala država sprejeti strategijo na področju vodika, in to čim hitreje. »Odlašanje ima lahko velike posledice in tu je problem Slovenije,« pravi in dodaja, da bo morala politika pri prehodu v zeleno energijo sprejeti odločitev, podobno kot jo je pred dobrimi štiridesetimi leti ob odločitvi za gradnjo jedrske elektrarne.

Kot je bilo še slišati med razpravljavci, morajo biti vsi pilotni projekti vzpostavljeni do leta 2030, če želimo razogljičenje doseči do leta 2050. Zato je treba odločitve sprejemati takoj, saj že sedaj izgubljamo konkurenčno prednost in potencial dodane vrednosti, ki jo prinašajo nove tehnologije, in bomo ostali zgolj sledilci in uporabniki.

Več primerov dobre prakse v sosednji Hrvaški je omenil Simon Ferjuc iz družbe Tetida, ki že več let živi v Zagrebu. Meni, da je sredstev dovolj, priložnosti se odpirajo tudi v okviru Severnojadranske vodikove doline, treba pa se je povezovati, tudi medregijsko in meddržavno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 68 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/12

petek

-5/6

sobota

-4/7

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

GLASBA / Tržič, 24. november 2023

Koncert FS Karavanke

DELAVNICE / Gorenjska, 24. november 2023

Ustvarjalna in zdravstvena delavnica, umovadba

GLEDALIŠČE / Visoko, 24. november 2023

Strast, dojenček in rompompom

DELAVNICE / Škofja Loka, 25. november 2023

Muzejska delavnica za otroke

DELAVNICE / Kokrica, 25. november 2023

Izdelava adventnih venčkov

PREDAVANJA / Kranj, 25. november 2023

Predavanje o hidroterapiji

GLASBA / Radovljica, 25. november 2023

Letni koncert folklorne skupine KPD Lesce

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. november 2023

Monokomedija Jutri začnem

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.