Posvet sta vodila gorenjska državna svetnika Monika Ažman in Leopold Pogačar, za govornico pa je predsednik državnega sveta Marko Lotrič, prav tako Gorenjec. / Foto: arhiv državnega sveta

V igri za novo bolnišnico le še Kranj in Radovljica?

V ponedeljek je v državnem svetu potekal posvet o lokaciji nove regijske bolnišnice. Zanjo se potegujejo na Jesenicah, v Kranju in Radovljici, po posvetu pa se čedalje bolj zdi, da v igri za novogradnjo ostajata le še Kranj in Radovljica. Na Jesenicah pa naj bi ostala negovalna in mestna bolnišnica.

»Gorenjci potrebujemo novogradnjo, novo gorenjsko bolnišnico! A bolnišnica na Jesenicah mora ostati, predlagam preoblikovanje te bolnišnice v prvo slovensko mestno bolnišnico, ki bo imela ključno vlogo pri izobraževanju novih kadrov na področju zdravstva. Upravljala bi jo lahko Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, katere ustanoviteljica je Občina Jesenice,« je dejal Janez Poklukar.

Ljubljana – Gradnja Splošne bolnišnice Gorenjske je nujna. Vlada naj odločitev o lokaciji sprejme do poletnih počitnic. Državni svet predlaga lokacijo severno od Kranja do Radovljice. Obenem podpira tudi nadaljnje delovanje bolnišnice na Jesenicah, preveri naj se možnosti, da se ta preoblikuje delno v negovalno delno v mestno bolnišnico. Državni svet predlaga tudi prenos sedeža kakšnega od javnih zavodov ali javne gospodarske družbe nacionalnega pomena, kot je denimo NIJZ, na Jesenice, s čimer bi pomagali zajeziti socialno in ekonomsko degradacijo mesta.

To so glavni zaključki ponedeljkovega posveta v državnem svetu, na katerem so govorili o lokaciji gorenjske regijske bolnišnice. Na njem so svoje poglede predstavili različni govorniki, žal pa se posveta ni udeležil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan niti kdo od državnih sekretarjev z zdravstvenega ministrstva. Čeprav so udeležbo potrdili, so jo tik pred začetkom posveta odpovedali.

Ne smemo zamuditi priložnosti

Kot je dejal predsednik državnega sveta Marko Lotrič, je Gorenjska edina regija v državi, ki trenutno nima bolnišnice oziroma so posamezne dejavnosti razdrobljene na tri bolnišnice na različnih lokacijah, kar pa ni optimalno za primerno oskrbo bolnikov na sekundarnem nivoju. Gorenjska potrebuje čimprejšnjo odločitev o izboru lokacije, ki jo mora sprejeti vlada, sploh v luči dejstva, da je dobrih tristo milijonov evrov za investicijo z zakonom že zagotovljenih, so se strinjali udeleženci posveta. Škoda bi bilo, so opozorili, da bi zaradi »prerekanja« treh občin glede lokacije projekt padel v vodo. »Ne smemo zamuditi priložnosti za gradnjo nove bolnišnice,« so poudarili.

Nujna novogradnja

Argumente, zakaj bi bila najustreznejša lokacija v njihovi občini, so ponovno predstavili župani Jesenic, Radovljice in Kranja Peter Bohinec, Ciril Globočnik in Matjaž Rakovec. Svoj pogled je med drugimi predstavil nekdanji direktor Splošne bolnišnice Jesenice (danes zaposlen v bolnišnici) in nekdanji zdravstveni minister Janez Poklukar, ki se je zavzel za novogradnjo na območju Radovljice. Tudi sedanja vršilka dolžnosti direktorja bolnišnice Petra Rupar si želi gradnje nove bolnišnice, saj da prostora za širitev na sedanji lokaciji ni več, prostori pa ne ustrezajo več sodobnim standardom v zdravstvu.

Za novo, sodobno zgrajeno bolnišnico se je zavzel tudi nekdanji direktor Klinike Golnik Aleš Rozman, ki je dejal, da je arhitektura današnjih gorenjskih bolnišnic iz časov pred drugo svetovno vojno. V takšnih prostorih si ne moremo predstavljati sodobnega zdravstva, je dejal. Podobno je menil Janez Remškar, ki je v preteklosti nekaj let vodil tudi Splošno bolnišnico Jesenice. Kot je dejal, zagovarja gradnjo nove bolnišnice, saj je zaposlenim treba omogočiti ustrezne delovne pogoje, bolnikom pa ustrezno oskrbo. Lokacijo regijske bolnišnice bi morala določiti država z mrežo ob upoštevanju gostote poselitve, starostne strukture, časa dostopnosti, cestne infrastrukture ..., je dejal.

Na drugi strani pa je upokojena zdravnica iz jeseniške bolnišnice Marija Mulej opozorila, da gorenjska regija, ki ima v vseh bolnišnicah skupno 665 postelj, oddelki pa zaradi pomanjkanja kadra krčijo obseg dela, ne potrebuje nove bolnišnice. »Vsaka investicija bi morala biti dolgoročno načrtovana in kadrovsko podprta,« je dejala.

Če bomo še naprej kupčkali ...

V razpravi je med drugim sodeloval tudi Jelko Kacin, ki je dejal, da je ključni problem bežanje vlade pred odločitvijo o lokaciji, to je po njegovem »nedostojno, nesprejemljivo, sramotno«. Poslanec Žan Mahnič pa je poudaril, da je prejšnja vlada z zakonom zagotovila sredstva za novo gorenjsko bolnišnico, ta mora biti zgrajena čim prej, kot poslanec pa zagovarja lokacijo v Kranju. »Če bomo še naprej kupčkali in se pregovarjali, kje bolnišnica bo, lahko izgubimo sredstva,« je dejal.

Zaključke posveta bosta zdaj najprej obravnavali pristojni komisiji državnega sveta, zatem pa državni svet, ta pa jih pošlje odločevalcem, torej vladi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/14

petek

6/13

sobota

11/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Homec, 3. november 2023

Alpinistični večer

RAZSTAVE / Javornik, 3. november 2023

Franci Tušar, 60 let v kulturi

/ Gorenjska, 3. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Škofja Loka, 8. november 2023

Pogovor s Tino Dobrajc

 

 
 

 

 
 
 

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...

Zbor alpinistov veteranov / 19:51, 23. oktober

Čestitke vsem. Bili ste in ste dobri!