Labirint počitniških del

Prihajajoči čas poletnih počitnic za mnoge dijake in študente ne predstavlja zgolj obdobja, ko se lahko spočijejo in sprostijo po šolskih in študijskih obveznostih, temveč navadno velja tudi za čas, ko se mnogi odločajo za opravljanje počitniškega in študentskega dela. Pogosto se mladi srečujejo z vprašanjem povezave med področjem, za katero se izobražujejo, in delom, ki ga lahko opravljajo. Idealna bi bila počitniška zaposlitev, ki omogoča pridobivanje delovnih izkušenj, ki so povezane s potencialno nadaljnjo karierno potjo, vendar se pri študentskih delih lahko ujamejo v past zaposlitev splošne narave. Kljub temu pa prve zaposlitve, čeprav študentske in morda niti ne povezane z našo izobrazbo, nosijo veliko vrednost pri pridobivanju splošnih veščin, razvijanju komunikacijskih sposobnosti ter pridobivanju vpogleda v različne poklicne sfere. Število in pa tudi pestrost študentskih del sta trenutno precej razgibana, počitniško delo pa si je mogoče najti veliko hitreje in lažje, kot je to veljalo pred leti. Že z nekaj kliki po spletu nas preplavi ponudba del, ki jih lahko najdemo na spletnih straneh različnih študentskih servisov. Mladi lahko izbirajo med široko ponudbo gostinskih poklicev, dela v proizvodnjah, trgovinah, za tiste bolj strokovno podkovane pa je mogoče najti tudi zaposlitve, ki iščejo kader s specifičnimi znanji – od marketinških storitev, programiranja, elektrotehničnih del pa do prevajanja, projektiranja in strojnih del.

S poletnim časom se v ponudbi pojavi tudi precej del, ki so sezonsko specifična. Delodajalci se glede na razpoložljivost del srečujejo s pomanjkanjem reševalcev iz vode, za katere je precej povpraševanja. Za slednje je tudi urna postavka precej višja, kot so je deležni mladi v gostinstvu in trgovinah, ki velikokrat prejmejo minimalno plačilo (6,92 evra na uro bruto), medtem ko se plačilo reševalcev iz vode z opravljeno ustrezno licenco giba od devet do slabih dvanajst evrov bruto. Med sezonskimi deli je mogoče zaslediti tudi zaposlitve, ki so povezane z vrtnarjenjem in urejanjem okolice, povprečna urna postavka pa je dobrih devet evrov bruto, in pa dela, ki se opravljajo v planinskih kočah.

Med šolskim in študijskim letom je primarna naloga mladih, da se osredotočajo na obveznosti, povezane z izobraževanjem, čas šolskih počitnic pa je idealna priložnost, da spoznajo sebe v drugačni luči in se preizkusijo tudi v premagovanju delovnih in ne zgolj akademskih izzivov. Študentsko delo je labirint različnih možnosti, ki mlade postavlja pred pomembne odločitve. Vseeno pa prinaša prednosti, kot so odkrivanje poklicnih poti in dragocene praktične izkušnje, ki jih pripravljajo na prihodnost po koncu izobraževanja.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 82 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

10/14

petek

6/13

sobota

11/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

/ Gorenjska, 3. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Homec, 3. november 2023

Alpinistični večer

RAZSTAVE / Javornik, 3. november 2023

Franci Tušar, 60 let v kulturi

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

/ Gorenjska, 8. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

 

 
 

 

 
 
 

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...

Zbor alpinistov veteranov / 19:51, 23. oktober

Čestitke vsem. Bili ste in ste dobri!