Režiser Gojmir Lešnjak - Gojc, Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro po premieri na Jesenicah / Foto: Nik Bertoncelj

Kajmak in marmelada na odru

Dvajset let po nastanku filma Kajmak in marmelada, pod katerega se je podpisal Branko Đurić - Đuro, je ljubezenska zgodba o Špeli in Božu, Slovenki in »južnjaku«, dobila gledališko različico. Premiera predstave v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca je prejšnji teden navdušila v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. Udeležila sta se je tudi filmska Špela in Božo – Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro.

Branko Đurić - Đuro: »Vesel sem, da se nekaj, kar sem davno nazaj napisal na 'Fužinama' in smo snemali na 'Prulama', igra na 'Jesenicama' ...«

Jesenice – »Film izjemnega ustvarjalca Branka Đurića - Đura je prvovrstna metafora o ljubezni. Kako lahko sobivata dva človeka, ki prihajata iz različnih kulturnih okolij. On z območja kajmaka, ona iz dežele marmelade. Z uprizoritvijo dokazujemo to, kar dokazuje film – prava ljubezen ne pozna meja ...« S temi besedami je premiero predstave Kajmak in marmelada na odru jeseniškega gledališča pospremil režiser Gojmir Lešnjak - Gojc, ki je filmsko uspešnico, ta je nastala pred natanko dvajsetimi leti, priredil za gledališče. Premiero je doživela prejšnji četrtek v Gledališču Toneta Čufarja. Glavno vlogo Slovenke Špele je zaupal Nataši Anderle, »južnjak« Božo je Gašper Stojc, poleg njiju pa sladko-slano komedijo oblikuje še preostala »izjemna igralska zasedba jeseniškega gledališča«, kot jo je opisal režiser.

Premiera je navdušila jeseniško občinstvo, udeležila pa sta se je tudi filmska Špela in Božo, Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro, ki je tudi avtor scenarija in režiser filma iz leta 2003, ki je takrat navdušil občinstvo in za rekorden obisk v kinematografih prejel tudi veliko zlato rolo.

Kot je dejal Đuro, ga je odrska različica Kajmaka in marmelade navdušila in ganila. »Fenomenalen ansambel, sijajni igralci, režija, scenografija, kostumografija, glasba – vse je res vrhunsko,« je dejal.

Tanja Ribič pa je povedala, da je predstavo gledala, kot da zgodbo gleda prvič. »Trpela sem s Špelo, trpela sem Božom … Posebno pa sem ponosna, da ste odigrali slovenski tekst. Zdi se mi, da je premalo ponosa in premalo iščemo po zakladnici slovenskih tekstov,« je dodala.

Ponovitve predstave bodo v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice še v torek, 13., sredo, 14., in četrtek, 15. junija, vsakič ob 20. uri.

Četrtkova predstava bo dobrodelna, izkupiček bodo namenili Alešu Kranjcu, ki se bori z boleznijo. Aleš je nekdanji hokejski reprezentant, ki je svojo športno pot začel na Jesenicah in dolgo s ponosom nosil jeseniški dres s številko 28 na hrbtu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

6/12

sobota

0/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..