Film je moč

Zgodovina filma razkriva, da je Tomas Alva Edison z bratoma Lumiere leta 1895 v Parizu v kinu podobnem prostoru predstavil prvi pravi film. Odhod iz tovarne (La Sortie Des Usines Lumiere) je njegov naslov, že naslednje leto sta brata v mestu La Ciotat posnela še bolj znani Prihod vlaka na postajo (L'arrivée d'un train en gare de La Ciotat). Ljudje so menda v strahu, da jih bo vlak povozil, bežali iz dvorane. Kranj je z mestom na francoski Azurni obali pobraten, zato je leta 2016 ob 50-letnici sodelovanja med mestoma zelena površina v širšem središču mesta simbolno dobila ime Park La Ciotat. Naključno ali ne, ob parku je tudi legendarni kranjski Kino Center, v katerega so po filmske užitke več desetletij zahajale številne generacije Kranjčanov. Spomin na četrtkov filmski abonma s filmi za zahtevnejše občinstvo – danes se jih drži oznaka art filmi – ostaja večen. V zadnjem desetletju je v njem deloval manjši Cineplexx, ki pa nikoli ni prav zaživel. Dokončala ga je epidemija, bi dejali v tarantinovskem slogu.

Jutri se v prenovljenem kinematografu prijaznega imena MojKino odpira tretja izvedba Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft. Če kino s tem vstopa v novo obdobje, pa si festival v svoji tretji izvedbi prizadeva postati »stari znanec«. Čeprav gre za majhen festival, je ta edinstven v regiji, saj se osredotoča predvsem na igralsko umetnost znotraj avdiovizualnega področja. V tekmovalni in spremljevalni program so izbrani predvsem filmi z izrazitimi igralskimi dosežki, slovenske igralke in igralci pa bodo na festivalu lahko nadgrajevali svoje igralsko znanje in izkušnje na področju filma na predavanjih, mojstrskih tečajih, delavnicah in okroglih mizah v družbi mednarodnih strokovnjakov na področju filmske igre. Pred 120 leti je Georges Mélies posnel prvi »igrani« film Potovanje na Luno – po romanu Julesa Verna. Poti nazaj več ni bilo, igralstvo je v naslednjih sto letih postalo spoštovan poklic in umetnost.

V dobi porasta družbenih omrežij ter z njimi lažnih novic in zloveščih napovedih razvoja umetne inteligence je moč kamere in filma še večja. Videno gledalca prepriča ali pa ne. Na začetku vojne v Ukrajini se je na nekem profilu na Twitterju pojavil kader iz filma Lepe vasi lepo gorijo (Lepa sela lepo gore), češ da so na njej ruski vojaki, ki pijejo pivo in gledajo goreče vasi. Ljudje so na njej prepoznali odličnega srbskega igralca Dragana Bjelogrlića (ki ga je Krafft gostil lani) in po spletnih komentarjih, da gre za zavajanje, objava ni preživela niti enega dne. Na moč filma ne nazadnje namiguje že kratica festivala Krafft. V Kranj torej prihaja močan filmski teden.

Oddaj svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/25

sreda

15/24

četrtek

15/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

RAZSTAVE / Bled, 20. september 2023

Krhkost bivanja

RAZSTAVE / Jesenice, 20. september 2023

Razstava Foto kluba Hrastnik

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 20. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

 

 
 

 

 
 
 

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!