Ekipa GRS Škofja Loka je na tekmovanju v Logarski dolini zmagala. / Foto: arhiv GRS Škofja Loka

Ločani tretjič zapored

V Logarski dolini je pred dnevi potekal tradicionalni Dan gorskih reševalcev Gorske reševalne zveze Slovenije. Tretjič zapored je zmagala ekipa Gorske reševalne službe Škofja Loka.

Škofja Loka – Gorski reševalci so običajno prvi, ki prispejo do ponesrečenih v gorah in na težko dostopnih terenih, zato je poleg izobraževanj in usposabljanj tekmovanje iz prve pomoči odlična priložnost za utrjevanje znanja, je povedal načelnik Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka Jernej Ržen. Reševalci so se pomerili v petih različnih scenarijih: planinec z bolečinami v prsnem košu, nesreča s štirikolesnikom na gozdni cesti, napad medvedke, padec plezalca z višine dvajsetih metrov in zlom noge pri soteskanju. Člani letošnje ekipe GRS Škofja Loka Dušan Gartner, Štefan Zadravec, Jaka Gortnar, Janez Špik in Dušan Kunc so preizkuse opravili z odliko in se povzpeli na prvo mesto. Druga je bila ekipa gorskih reševalcev iz Kamnika, tretja z Jezerskega, četrto mesto pa sta si delili ekipi iz Kranja in Ljubljane.

Obsežno in razgibano območje

Območje, ki ga pokriva GRS Škofja Loka, je precej obsežno in zelo razgibano ter zajema celotno Škofjeloško hribovje, precejšen del Polhograjskega hribovja, na območju Ratitovca in Jelovice se dotakne tudi Julijskih Alp. To območje je močno razčlenjeno, pri čemer po svoji prepoznavnosti prednjačijo predvsem Blegoš, Ratitovec in Porezen. Na tem koncu je veliko nižjih gričev in vzpetin, priljubljena je »hišna gora« Škofje Loke – Lubnik. Loški gorski reševalci pokrivajo območje občin Škofja Loka, Žiri, Gorenja vas - Poljane in Železniki, ki obsega 512 kvadratnih kilometrov. »Dostopi do mesta nesreče so zaradi precejšnjih oddaljenosti in razčlenjenosti terena pogosto dolgotrajni in zahtevni, zato je treba biti pozoren pri izbiri najoptimalnejših poti pri dostopu na mesto nesreče. Zgodilo se nam je že, da smo zaradi pomanjkljivih podatkov o nesreči zgrešili cesto v dolini ter odšli na napačen hrib,« razloži Ržen.

Število intervencij narašča

Število intervencij GRS Škofja Loka se povečuje. »V letu 2022 smo tako opravili kar 33 posredovanj. Pri tem je treba poudariti, da smo v dolino prenesli kar šest umrlih oseb, ki jim kljub hitremu prihodu na mesto nesreče na žalost ni bilo več mogoče pomagati. Letos smo že reševali poškodovane gozdarje, izgubljene in poškodovane planince, največ pozornosti pa je poželo reševanje mladega bikca, ki je zdrsnil v težko prehodno grapo v Davči. Pri njegovem reševanju je sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske, o reševanju pa so poleg domala vseh domačih medijev poročali tudi nekateri portali v sosednjih državah.«

Usposabljanja potekajo celo leto

Pred vsako letno in zimsko vajo redno obnavljajo znanja in veščine iz posameznih reševalnih in alpinističnih tehnik, poleg tega pa precej pozornosti posvetijo tudi obnavljanju znanja iz prve pomoči. »Člani postaje se udeležujejo usposabljanj za gorske reševalce letalce ter vodnike reševalnih psov, udeležili smo se tečaja varne vožnje, načrtujemo tudi izvedbo tečaja terenske vožnje s svojimi reševalnimi vozili. Vsako leto izvedemo tudi vsaj eno vajo reševanja s sedežnic na Starem vrhu in Soriški planini,« o usposabljanjih razlaga načelnik GRS Škofja Loka Jernej Ržen in že gleda v prihodnost. »Nekateri naši člani se bodo udeležili usposabljanja za upravljanje brezpilotnih letalnikov, saj pričakujemo, da nam bodo ti v vedno večji meri v pomoč na intervencijah.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/23

četrtek

16/22

petek

15/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

DELAVNICE / Jesenice, 21. september 2023

Maketarska delavnica Marjana Dolinška

IZLETI / Kokrica, 22. september 2023

Izlet DU Kokrica

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

 

 
 

 

 
 
 

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril