Jeseniško »morje«

»Fajn, da bom lahko spet odplavala tisti svoj kilometer v tem čisto navadnem mestnem bazenu ...« Tako je napisala ena od občank Jesenic pod objavo Občine Jesenice, da so pred dnevi začeli obnavljati poškodovano školjko bazena Ukova. Legendarni, a dotrajani bazen so lani zaprli, ker naj bi bilo tveganje za varnost kopalcev preveliko. Energetski pregled bazena je namreč pokazal, da obstaja potencialna nevarnost električnega udara zaradi zastarele elektroinštalacije, dodatni pregled pa tudi, da nosilnost konstrukcije bazenske školjke ni več zadostna. Na Zavodu za šport Jesenice in Občini Jesenice, ki jo je takrat vodil Blaž Račič, so zato pred lansko poletno sezono sklenili, da bazen ostane zaprt. To pa je razžalostilo številne ljubitelje kopališča, ki so začeli podpisovati celo spletno peticijo za ohranitev bazena, burni pa so bili odzivi tudi na spletnih omrežjih.

Prihodnost kopališča Ukova je bila tako ena od točk, na kateri so se lomila predvolilna kopja na lanskih lokalnih volitvah. Sedanji župan Peter Bohinec je, zavedajoč se pomena mestnega kopališča za domačine, obljubil, da bodo bazen Ukova že to poletje ponovno odprli. Tako se je kmalu po izvolitvi lotil dela, naročil analize in popise del in pridobil pozitivno mnenje gradbenega inštituta ZRMK glede statičnih posegov v bazen. Tako so pred dnevi bazen res začeli obnavljati, sanacija pa naj bi bila zaključena do 20. junija. Tako naj bi bila »jeseniška plaža« konec meseca pripravljena za kopalce. Bazen v sedanji podobi naj bi bil na voljo Jeseničanom vsaj še nekaj let, dokler ne bodo poskrbeli za celovito prenovo. Občina je že pridobila idejne rešitve, kako bo bazenski kompleks videti v prihodnosti – nastal naj bi sodoben objekt z dodatnimi garderobami, velnesom s savnami in fitnesom ter gostinskim obratom, ohranili naj bi tudi skakalni stolp.

A nekdanji župan Blaž Račič je glede na lanske ugotovitve ZRMK, na podlagi katerih je bazen tudi ostal zaprt, prepričan, da hitra in poceni kratkoročna sanacija bazena ni smiselna. Prav zaradi bazena je bil pred dnevi razrešen tudi direktor Zavoda za šport Jesenice Almin Gorinjac, ki je lani na osnovi strokovnih poročil vztrajal, da je tveganje za varnost kopalcev preveliko in bazena ni varno odpirati. Na drugi strani so se zdaj, pod novo oblastjo, nanj zgrnili očitki, da ni iskal rešitev za ponovno odprtje kopališča, zato ga je občinski svet razrešil.

Upati je, da bo sanacija, ki poteka v teh dneh, uspešna in da bodo Jeseničani že konec meseca lahko ponovno uživali na »jeseniškem morju«. Predvsem pa verjamemo, da odgovorni vedo, kaj delajo, in bo uporaba bazena v prvi vrsti – varna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 71 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/27

nedelja

13/26

ponedeljek

14/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Ukanc, 17. september 2023

Kravji bal

PRIREDITVE / Breznica, 17. september 2023

Otroška matineja Škratovanje

DELAVNICE / Cerklje, 19. september 2023

Delavnica digitalnega opismenjevanja

IZLETI / Kranj, 19. september 2023

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 19. september 2023

Iluzija drobcev

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

 

 
 

 

 
 
 

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!

Logist z novo sončno elektrarno / 08:36, 29. avgust

Kdor ima 10.000€ viška, je naložba v SE dobra naložba.

Logist z novo sončno elektrarno / 23:33, 28. avgust

Elektrika se bo podražila za 62%, sem na pop tv videl. Bo treba res na en panel, dva mislt!