Specialistka družinske medicine Julija Šter pravi, da zelo rada opravlja svoj poklic, rada ima svoje paciente in od njih vsak dan dobi pozitiven odziv in hvaležnost. / Foto: posnetek zaslona

Družinska zdravnica s srcem

Ob svetovnem dnevu družinskih zdravnikov je o lepih plateh poklica spregovorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Radovljica Julija Šter.

Družinski zdravniki so opozorili, da želijo in potrebujejo več časa za svoje bolnike. Več časa zanje si od zdravnikov najbolj želijo tudi bolniki.

Devetnajsti maj je svetovni dan družinskih zdravnikov. Svetovna organizacija zdravnikov družinske medicine je izbrala letošnji slogan Družinski zdravniki: Srce zdravstvenega sistema. Ob tem so slovenski družinski zdravniki pod okriljem Zdravniške zbornice Slovenije na novinarski konferenci v Ljubljani poudarili, da si želijo več časa za bolnike. Od odgovornih pričakujejo administrativne razbremenitve, poleg tega pa želijo v poklic pritegniti tudi mlade zdravnike. Zato so pokazali tudi na lepe plati poklica, kot je delo s poznanimi bolniki v lokalnih okoljih. To je posebej poudarila Julija Šter, specialistka družinske medicine iz Zdravstvenega doma Radovljica.

Kot je povedala, v času študija na medicinski fakulteti ni nameravala izbrati specializacije iz družinske medicine. »Pravzaprav niti nisem imela občutka, kaj družinski zdravnik sploh dela,« je povedala. Delo družinske zdravnice je podrobneje spoznala v času vaj, ko je delala pri krasni mentorici, predani zdravnici družinske medicine. »Ona je delala vse, šivala rane, delala na urgenci, vse je znala! Ob koncu delovnega dne pa je šla še na Storžič. Takrat sem si rekla: Kakšna ženska!« Obenem jo je bilo, kot je priznala, strah, saj je področje družinske medicine zelo široko, poleg tega zdravnik dela sam, nima podpore ekipe zdravnikov in konzultacij. »Prepuščen si sam sebi in moraš stati za svojimi odločitvami ...«

Kljub vsem dvomom se je vendarle odločila za specializacijo iz družinske medicine in svoje odločitve nikoli ni obžalovala. Malo tudi zato, ker je trmasta Gorenjka, je dejala v smehu.

Sama vidi veliko prednosti, da lahko dela v lokalnem okolju. »Kaj ni luksuz, da delaš in živiš na podeželju? Ko se peljem v službo, imam en semafor, gledam Triglav … Delam v res krasnem okolju in tudi svojih bolnikov ne vidim samo v službi, ampak tudi izven službe, kar je poseben privilegij, saj niso več samo bolniki, ampak ljudje s svojo zgodbo, preteklostjo … Tako je lažje delati.«

Kot je poudarila, zelo rada opravlja svoj poklic, rada ima svoje paciente in od njih vsak dan dobi pozitiven odziv. »Včasih je res preveč vsega, a je tudi veliko lepega in od pacientov dobiš res veliko nazaj.«

Kot so sicer poudarili na novinarski konferenci, je Gorenjska ena boljših regij, kar se tiče pokritosti z družinskimi zdravniki. V zdravniški zbornici si želijo, da bi bili v večini zdravstvenih domov takšni pogoji za delo, kot jih ima Julija Šter v Radovljici, saj je to najboljše za paciente.

Ob tem pa je specialist družinske medicine v Zdravstvenem domu Kamnik in predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zbornici Rok Ravnikar opozoril, da bi potrebovali dvesto dodatnih zdravnikov družinske medicine, da bi dosegli povprečje EU. Glede na prihajajoče upokojitve pa bi vsako leto potrebovali blizu sto specializantov družinske medicine, a tega števila ne dosegamo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/26

sreda

15/25

četrtek

16/24

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

RAZSTAVE / Bled, 20. september 2023

Krhkost bivanja

RAZSTAVE / Jesenice, 20. september 2023

Razstava Foto kluba Hrastnik

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 20. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

 

 
 

 

 
 
 

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!

Logist z novo sončno elektrarno / 08:36, 29. avgust

Kdor ima 10.000€ viška, je naložba v SE dobra naložba.