V segmentu čarterskih letov bo promet v letošnjem letu presegel tistega iz obdobja pred epidemijo. / Foto: Aleš Senožetnik

Veliko zanimanje za čarterje

S prvim poletom v Grčijo so minuli petek na Letališču Jožeta Pučnika odprli letošnjo glavno čartersko sezono. Z organiziranimi leti pod okriljem turističnih agencij bo z brniškega letališča mogoče poleteti na številne najbolj priljubljene turistične destinacije v Sredozemlju in širše.

Zgornji Brnik – V poletni sezoni bo na voljo 39 destinacij v dvajsetih državah, največ letov bo v Grčijo, Turčijo, Španijo in Egipt. Lete, ki jih organizirajo turistične agencije Palma, Kompas, Relax, Intelekta, Oasis in avstrijska DTA Touristik, bodo izvajali čarterski prevozniki Trade Air, Aegean Airlines, Nouvelair, Freebird, Fly Egypt, Air Malta, Red Sea Airlines in Corendon.

Zanimanje presega pričakovanja

»Kot vodilni nosilec projekta čarterskih letov smo zadovoljni, da nam je k sodelovanju uspelo privabiti večje število vodilnih organizatorjev potovanj,« je povedal predsednik uprave Palme Matej Knaus, ki glavne prednosti tovrstnega počitnikovanja vidi v velikem številu destinacij, ki so na voljo potnikom, ter bližini brniškega letališča, ki zaradi svoje velikosti omogoča potovanja brez stresa, dolgega čakanja in zamud letov.

Zanimanje za potovanja je izjemno, zaradi česar Knaus pričakuje, da bodo presegli številke iz zadnjega predkovidnega leta 2019. Podobnega mnenja pa so tudi v Kompasu. »Letos pričakujemo rekordno sezono, ki bo boljša tudi od tiste iz leta 2019. V primerjavi z lanskim letom pa trenutno beležimo skoraj dvakratno rast prodaje in rezultatov. Največji izziv trenutno ni, kako privabiti goste, temveč kako zagotoviti mesta vsem, ki želijo potovati,« je povedal Matevž Hrovat iz agencije Kompas.

Veliko zanimanje za čarterske polete občutijo tudi pri upravljavcu letališča Fraportu Slovenija, kjer so v tem segmentu že presegli ravni iz obdobja pred epidemijo. V prvih štirih mesecih leta namreč beležijo 38-odstotno rast števila čarterskih potnikov v primerjavi z rekordnim letom 2019. Računajo, da bodo do konca leta oskrbeli več kot 150 tisoč čarterskih potnikov.

Pričakujejo 1,2 milijona potnikov

Skupaj z rednimi letalskimi linijami so do konca aprila sicer oskrbeli okoli tristo tisoč potnikov, kar predstavlja petdesetodstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. »Do konca leta pričakujemo, da bo prek letališča potovalo okoli 1,2 milijona potnikov, kar pomeni 23 odstotkov več kot lani, glede na število prepeljanih potnikov iz leta 2019 pa bomo na okoli 70 odstotkih,« je povedala poslovna direktorica Fraporta Slovenija dr. Babett Stapel.

»Z 1,2 milijona potniki seveda še ne moremo biti zadovoljni, a promet se vrača,« pravi Staplova, ki meni, da povezljivosti za tip letališča, kakršno je brniško, ne merimo zgolj v številu destinacij, temveč tudi v frekventnosti letov. »Poleg destinacij je naš glavni namen tudi zagotavljati čim več povezav do glavnih evropskih vozlišč, od koder lahko potniki potujejo v druge dele sveta,« je še povedala.

Na poletnem rednem voznem redu je sicer 18 letalskih prevoznikov, ki potujejo na 22 destinacij, tako da bo v vrhuncu sezone na voljo 130 letov na teden. Od nedavnega je v ponudbi letov povezava s Tel Avivom, ki jo do petkrat tedensko zagotavljajo Israir Airlines, El Al in Sundor. Transavia France od aprila leti na pariški Orly, Finnair pa v Helsinke. Air Montenegro pa bo junija vrnil lete v Tivat. Med novostmi bodo še leti v Atene dvakrat tedensko, ki jih 6. junija vzpostavlja Aegean Airlines, Wizz Air pa bo konec septembra vzpostavil povezavo v Skopje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/23

petek

15/19

sobota

12/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kokrica, 22. september 2023

Izlet DU Kokrica

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Britof, 7. oktober 2023

Potepanje po Bosni

 

 
 

 

 
 
 

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril