Peter Prevc pravi, da posledic padca s svetovnega prvenstva v Planici ne čuti več in se lahko nemoteno pripravlja na novo sezono. / Foto: Gorazd Kavčič

O pripravah in Rogliču

Za smučarskimi skakalci je prvi mesec priprav na novo sezono. Dodatnega zagona jim je dal uspeh Primoža Rogliča, za katerega so navijali na Svetih Višarjah.

Kranj – Smučarski skakalci se od začetka maja pripravljajo na novo sezono. Največ treninga opravijo na stadionu v Kranju, kamor so v ponedeljek prvič po začetku priprav povabili medije. Na kondicijskem treningu je nad njimi bedel Matjaž Polak, po koncu pa so se odpeljali še v Ljubljano na pilates, ki je v programu treningov že vse od prihoda glavnega trenerja Roberta Hrgote.

Novost evropske igre

»V tem obdobju se je treba dobro pripraviti za zimsko sezono. Ti treningi so najtežji, ne samo za telo, tudi za glavo. To so treningi, ki na koncu delajo razlike,« poudarja Hrgota. V ekipi A ni velikih sprememb. Novinec je Žak Mogel, ki so ga Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Domen Prevc, Lovro Kos in Peter Prevc lepo sprejeli. Zanimiva novost skakalce čaka že konec junija, ko se bodo prvič potegovali za odličja na poletnih evropskih igrah na Poljskem. »Evropske igre so po kategorizaciji na zelo visoki ravni. So dobra popestritev, da vidimo tudi pri drugih, na kakšnem nivoju so v začetnem obdobju priprav. Načrt je, da tekmujemo z najboljšo ekipo, pripravljalnega obdobja za te prve tekme pa kljub temu nismo posebej prilagajali. Še vedno smo zimski šport, štejejo rezultati pozimi, kar v novi sezoni pomeni predvsem novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih v Kulmu. Vemo, da smo v Vikersundu postali ekipni svetovni prvaki, in pričakovalo se bo, da to ponovimo,« je pojasnil Hrgota.

O novih pravilih ...

Napovedal je, da bodo A-reprezentanti izpustili uvod poletne velike nagrade. Po evropskih igrah bo prva tekma zanje na koledarju konec septembra velika nagrada v Hinzenbachu. Kar nekaj je bilo govora o novih pravilih, nad katerimi trener in skakalci niso navdušeni in menijo, da ne vodijo v smer večje varnosti v smučarskih skokih. »Določenih odločitev ne razumem. Ne glede na vse verjamem, da se bomo na nova pravila in na novo opremo dobro pripravili, da to ne bo igralo ključne vloge pri rezultatih,« je dodal Hrgota.

Peter Prevc znova v zraku

Prve skoke v pripravljalnem delu so naredili v Žireh. Po padcu in poškodbi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici, ki je zanj pomenil predčasen konec sezone, je bil znova v zraku tudi Peter Prevc. »Prve tri skoke je bilo malce razburljivo, potem pa nič več. Razburljivo ne v smislu, da bi delal kakšne akrobacije, le srce je malce bolj razbijalo. Dokler ne gremo na veliko skakalnico, ne bom še nič rekel. Sicer pa lahko normalno treniram. Poletne tekme bom verjetno izpustil, da se v miru pripravim,« je z novico razveselil Peter Prevc, ki je daljši premor izkoristil tudi za dopust. Z družino so bili skoraj tri tedne v Italiji. Tudi on v soboto ni manjkal na odločilni etapi Dirke po Italiji. Starejši sin Ludvik je vnet navijač Primoža Rogliča. »Ima kapo, torbico, majico, nogavice ...«

Skakalci na Svetih Višarjah

Kronometer na Višarje si je ogledala skoraj celotna skakalna reprezentanca in tako podprla nekdanjega skakalca. »Primož si je želel svoje Planice. Če takšnega občutka v skakalni karieri v Planici morda ni doživel v taki meri, pa ga je kot kolesar na Višarjah v morju slovenskih zastav. Spisal je neverjetno zgodbo, ki se je bomo morda zavedali šele čez nekaj let, da nekdo iz smučarskih skokov v tako kratkem času uspe v športu, kot je kolesarstvo. Navijal sem ob progi okrog pol kilometra pred ciljem. Dvomim, da nas je Primož kaj videl. Bil je v svojem svetu, popolnoma osredotočen. Dal nam je novega zagona,« je komentiral Hrgota, ki je bil skupaj z Rogličem član ekipe, ki je na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2007 osvojila zlato medaljo. Poleg tega sta bila tudi sošolca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/12

četrtek

10/14

petek

5/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

GLASBA / Primskovo, 2. november 2023

Prepletanja dveh mešanih pevskih zborov

IZLETI / Kranj, 2. november 2023

Na Jelenk prvi četrtek v novembru

RAZSTAVE / Kamna Gorica, 2. november 2023

Izbor del Toneta Kavčiča

/ Gorenjska, 3. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Homec, 3. november 2023

Alpinistični večer

RAZSTAVE / Javornik, 3. november 2023

Franci Tušar, 60 let v kulturi

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

 

 
 

 

 
 
 

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...

Zbor alpinistov veteranov / 19:51, 23. oktober

Čestitke vsem. Bili ste in ste dobri!