Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je napovedal krizni sestanek županov vseh petih občin, kjer Komunala Kranj odvaža odpadke. / Foto: Tina Dokl

V Šenčurju zavrnili povišanje cen zbiranja odpadkov

Šenčurski svetniki so z devetimi glasovi proti zavrnili zvišanje cene storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov.

Šenčur – Šenčurski svetniki so odločno nasprotovali podražitvi storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, saj je – kot so poudarili v razpravi – povišanje po njihovem mnenju nesorazmerno in bistveno previsoko. Predlagana cena za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov bi namreč znašala 0,1510 evra na kilogram (brez poračuna) in bi bila od trenutno veljavne cene višja za 50,2 odstotka, za zbiranje bioloških odpadkov bi po novem odšteli 0,2781 evra na kilogram (brez poračuna) oziroma za 77,3 odstotka več od veljavne cene. Zaradi izgube bi se v obdobju enega leta izvajal poračun, kar bi za uporabnike pomenilo še dodatno povišanje.

Čeprav je direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon na seji pojasnil, da je višja cena nujna zavoljo rasti količine odpadkov in višjih stroškov dela, so svetniki z devetimi glasovi proti predlog zavrnili. Predlagali so, da občina pridobi konkurenčno ponudbo, ki bi bila ugodnejša, Komunali Kranj pa racionalizacijo dela in s tem znižanje stroškov. Berčon je napovedal, da bo nemudoma sklical krizni sestanek županov vseh petih občin, kjer izvajajo gospodarsko javno službo zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov (Mestne občine Kranj in občin Šenčur, Naklo, Preddvor, Jezersko), in bo težavo reševal na medobčinske nivoju. Višje cene storitev bi sicer v veljavo stopile 1. julija, če cene do tega datuma niso potrjene v vseh občinah, pa začnejo veljati naslednji mesec po sprejemu na seji tistega občinskega sveta, ki je cene potrdil zadnji.

Poenotenje cen

Svetniki pa so potrdili nove cene storitev, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicam in malimi komunalnimi čistilnimi napravami, ki jih Komunala Kranj izvaja v občinah Kranj, Šenčur in Naklo. Cene so se tako povišale za uporabnike, ki imajo greznice ali male komunalne čistilne naprave. Razlog je v poenotenju cene omrežnine za čiščenje za gospodinjstva, ki so priključena na javno kanalizacijo, in gospodinjstva, ki imajo greznico ali malo čistilno napravo, ter delno povišanje cen storitev prevzema blata. Nova enotna cena omrežnine za storitve, povezane z greznicami in čistilnimi napravami, za prihodnje obračunsko obdobje znaša 3,34 evra na mesec (brez poračuna), storitev prevzem in obdelava blata pa je 0,4906 evra na kubični meter (brez DDV). Nove cene v veljavo stopijo 1. julija oziroma naslednji mesec po sprejemu na seji občinskega sveta (Kranj, Šenčur, Naklo), ki spremembe sprejme zadnji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

oblačno
vlažnost: 62 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

14/22

petek

14/17

sobota

11/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kokrica, 22. september 2023

Izlet DU Kokrica

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Britof, 7. oktober 2023

Potepanje po Bosni

 

 
 

 

 
 
 

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril