SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'November' to data type int.

Učenje je del življenja

Učenje krepi in radosti. To je slogan letošnjih Tednov vseživljenjskega učenja, ki bodo od 15. maja do 18. junija po vsej državi ponudili več kot osem tisoč dogodkov: delavnice, svetovanja, predavanja, pogovore, razstave, dneve odprtih vrat, predstavitve izobraževalnih programov, kulturne, športne in družabne dogodke … Potekajo v času, ko med šolarji ujamemo misel: »Komaj čakam, da bo konec učenja.« Pričakovanje, ki se z junijskimi dnevi stopnjuje, se torej razlikuje od tega, kar spodbujajo (in omogočajo) izvajalci pettedenskega programa, med katerimi so ljudske univerze, šole in druge organizacije za izobraževanje, društva, nevladne organizacije in drugi, na čelu z Andragoškim centrom Slovenije, osrednjim javnim zavodom za izobraževanje odraslih.

Učenje je neizogibno. Je sestavni del življenja, prisotno in pomembno je v vseh obdobjih. Nova znanja, spretnosti in veščine so ključni za odzivanje na spremembe, ki so, kot je znano, (še ena) stalnica v življenju. Učenje omogoča razvoj, res pa je, da ne pomeni vedno sedenja za zvezkom, knjigo, zaslonom, saj lahko poteka tudi v neformalni obliki in z medgeneracijskim povezovanjem, zlasti ko gre za spretnosti, ki tonejo v pozabo.

Andragoški center namerava ozaveščanje o pomenu vseživljenjskega učenja še okrepiti. Kot je povedala direktorica Nataša Potočnik, v prihodnje namesto nekajtedenske kampanje načrtujejo celoletne aktivnosti, da bi tako nagovorili in za učenje navdušili čim več ljudi.

Vseživljenjskemu učenju želi dati zagon tudi evropsko leto spretnosti, ki se je začelo 9. maja. Gre za pobudo Evropske komisije, ki želi zapolniti vrzeli v znanju med zaposlenimi in na trgu delovne sile. Eden od ciljev je, da bi se vsako leto vsaj šestdeset odstotkov odraslih udeležilo usposabljanj za izpopolnjevanje spretnosti, obenem pa želi povečati digitalno pismenost. Ob podatku, da štirje od desetih odraslih in vsaka tretja zaposlena oseba v Evropi nimajo osnovnih digitalnih znanj, poudarja tudi premajhno zastopanost žensk v poklicih in študijskih programih, povezanih s tehnologijo. S podobnimi izzivi se srečuje tudi Slovenija, pojasnjujejo na ministrstvu za digitalno preobrazbo. »Delež odraslih z vsaj osnovnimi digitalnimi znanji je zgolj 50-odstoten in s tem še vedno prenizek, kar posledično znižuje konkurenčnost države in zavira možnosti za hitrejšo digitalno preobrazbo.«

Spretnosti, ki so in bodo iskane, pa niso povezane le z uporabo sodobne tehnologije, saj je za marsikatere poklice, ki so povezani z našim vsakdanjim življenjem, kot so na primer obrtniški, zanimanje skromno ali pa ga sploh ni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

7/23

četrtek

9/24

petek

14/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 12. oktober 2023

Kolesarski in planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Škofja Loka, 12. oktober 2023

Preizkus hoje na dva kilometra

PRIREDITVE / Naklo, 12. oktober 2023

S kolesom v neznano

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 13. oktober 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Kokrica, 13. oktober 2023

Po Poti treh zvonov

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 13. oktober 2023

Prva abonmajska predstava

PRIREDITVE / Breznica, 15. oktober 2023

Škratovanje s Kekcem in Pehto

IZLETI / Kranj, 19. oktober 2023

Izlet na Jelenk

 

 
 

 

 
 
 

Ljubljanske mlekarne izbirajo naj hlev / 15:06, 10. oktober

Vsi, ki glasujejo bi si morali ogledati vseh 8 hlevov. Tako bi dobili bolj realno sliko, kot pa s tem, da sosed navija za soseda.

Voda še v zadnjo hišo v občini / 11:05, 7. oktober

Lepo, da se ljudem omogoči uporabo pitne vode, saj je brez kar velika težava, posebej je bilo še pri gospe, ko je potok usahnil. Voda je pač...

Okoljski kriminal vse bolj pereč problem / 20:54, 6. oktober

Prepričan sem da naša zakonodaja močno šepa na istem mestu, kot pred osamosvojitvijo, kriminal pa se iz dneva v dan prilagaja novim izkušnja...

Začeli graditi Bleiweisov park / 20:46, 6. oktober

Stalno sem bil mišljenja, da bi tam lahko uredili moderno avtobusno postajo. Prostora je več kot dovolj, tako pa zgleda, da bomo na njo čakali še leta in leta.

Odgovor / 10:31, 1. oktober

Za nekatere narode demokracija ni najboljša izbira. To so recimo Rusi, Srbi, Belorusi... To so narodi, ki rabijo vodjo krdela da lahko tulij...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...