Učenje je del življenja

Učenje krepi in radosti. To je slogan letošnjih Tednov vseživljenjskega učenja, ki bodo od 15. maja do 18. junija po vsej državi ponudili več kot osem tisoč dogodkov: delavnice, svetovanja, predavanja, pogovore, razstave, dneve odprtih vrat, predstavitve izobraževalnih programov, kulturne, športne in družabne dogodke … Potekajo v času, ko med šolarji ujamemo misel: »Komaj čakam, da bo konec učenja.« Pričakovanje, ki se z junijskimi dnevi stopnjuje, se torej razlikuje od tega, kar spodbujajo (in omogočajo) izvajalci pettedenskega programa, med katerimi so ljudske univerze, šole in druge organizacije za izobraževanje, društva, nevladne organizacije in drugi, na čelu z Andragoškim centrom Slovenije, osrednjim javnim zavodom za izobraževanje odraslih.

Učenje je neizogibno. Je sestavni del življenja, prisotno in pomembno je v vseh obdobjih. Nova znanja, spretnosti in veščine so ključni za odzivanje na spremembe, ki so, kot je znano, (še ena) stalnica v življenju. Učenje omogoča razvoj, res pa je, da ne pomeni vedno sedenja za zvezkom, knjigo, zaslonom, saj lahko poteka tudi v neformalni obliki in z medgeneracijskim povezovanjem, zlasti ko gre za spretnosti, ki tonejo v pozabo.

Andragoški center namerava ozaveščanje o pomenu vseživljenjskega učenja še okrepiti. Kot je povedala direktorica Nataša Potočnik, v prihodnje namesto nekajtedenske kampanje načrtujejo celoletne aktivnosti, da bi tako nagovorili in za učenje navdušili čim več ljudi.

Vseživljenjskemu učenju želi dati zagon tudi evropsko leto spretnosti, ki se je začelo 9. maja. Gre za pobudo Evropske komisije, ki želi zapolniti vrzeli v znanju med zaposlenimi in na trgu delovne sile. Eden od ciljev je, da bi se vsako leto vsaj šestdeset odstotkov odraslih udeležilo usposabljanj za izpopolnjevanje spretnosti, obenem pa želi povečati digitalno pismenost. Ob podatku, da štirje od desetih odraslih in vsaka tretja zaposlena oseba v Evropi nimajo osnovnih digitalnih znanj, poudarja tudi premajhno zastopanost žensk v poklicih in študijskih programih, povezanih s tehnologijo. S podobnimi izzivi se srečuje tudi Slovenija, pojasnjujejo na ministrstvu za digitalno preobrazbo. »Delež odraslih z vsaj osnovnimi digitalnimi znanji je zgolj 50-odstoten in s tem še vedno prenizek, kar posledično znižuje konkurenčnost države in zavira možnosti za hitrejšo digitalno preobrazbo.«

Spretnosti, ki so in bodo iskane, pa niso povezane le z uporabo sodobne tehnologije, saj je za marsikatere poklice, ki so povezani z našim vsakdanjim življenjem, kot so na primer obrtniški, zanimanje skromno ali pa ga sploh ni.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/25

petek

10/24

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

V deželo kozolcev

RAZSTAVE / Šenčur, 30. september 2023

Mednarodna razstava bonsajev

OBVESTILA / Gozd - Martuljek, 30. september 2023

Srečanje ob svetovnem dnevu srca

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...