Župana občin Vodice in Komenda Aco Franc Šuštar in Jurij Kern, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, župana občin Cerklje in Šenčur Franc Čebulj in Ciril Kozjek, podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe ter župnik Jernej Marenk ob slovesni predaji novega krvavškega vodovoda v uporabo / Foto: Gorazd Kavčič

Boljša oskrba s pitno vodo

Po dvajsetih letih se je uresničila želja, da si občani lahko natočijo kakovostno pitno vodo, je dejal župan Franc Čebulj, preden je na petkovi slovesnosti skupaj z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom v uporabo predal novi krvavški vodovod.

Novi vodovod zagotavlja zanesljivo oskrbo s pitno vodo za skoraj 30 tisoč prebivalcev in 15 tisoč zaposlenih.

Grad – Ob novem, sodobnem objektu za pripravo pitne vode z mehanskim čiščenjem so se v petek zbrali župani in podžupan vseh petih občin, ki dobivajo vodo iz krvavškega vodovoda – to so Cerklje, Šenčur, Komenda, Vodice in Mestna občina Kranj. Partnerice izgradnje novega medobčinskega vodovodnega sistema so pogodbo o sodelovanju podpisale leta 2009, za skupni pristop k izboljšanju oskrbe s pitno vodo s kandidiranjem za podporo iz Evropske unije pa so se po besedah župana nosilne občine Franca Čebulja odločile dve leti prej. Takrat je bila v pogovore vključena še občina Mengeš, ki je kasneje odstopila od projekta.

Cerkljanski župan je spomnil tudi na tri neuspešne razpise za izvajalca del v letih 2012 in 2013 (zaradi previsokih cen), na racionalizacijo projekta in ponovno projektiranje ter na zaplet, ki se je pojavil pri razpisu v letu 2019; vendarle pa je v začetku leta 2020 sledil podpis pogodbe z izbranim izvajalcem, Gorenjsko gradbeno družbo. Dela so tako stekla pred tremi leti, končana naj bi bila v 650 dneh, a so se zaradi epidemije in težav z zemljišči podaljšala na 1040 dni.

»Številni zapleti pri izvedbi kažejo na to, kako kompleksni in težki so lahko projekti,« je dejal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Krvavški vodovod je po njegovi oceni pomemben mejnik za sodelujoče občine in nasploh za vodooskrbo. Preden bo projekt Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop, kot se uradno imenuje, v celoti zaključen, občine čaka še nekaj dela in izzivov, za katere minister verjame, da jih bodo znale rešiti z dialogom.

Novi vodovodni sistem, ki je uporabno dovoljenje prejel konec februarja in je zdaj v poskusnem obratovanju, ima več kot 24 kilometrov cevovodov in deset vozlišč, pod Krvavcem so poleg sodobne vodarne uredili novo vodovodno zajetje, v Šmartnem pa zgradili nov vodohran Taber v velikosti 900 kubičnih metrov. Za 15 milijonov evrov vreden projekt je bilo odobreno sofinanciranje države in Evropske unije iz kohezijskega sklada v višini 7,2 milijona, preostala sredstva pa so zagotovile občine investitorke, pri čemer imajo Cerklje 43-odstotni delež, Kranj 11-odstotnega, Šenčur 16-odstotni delež, Vodice in Komenda pa po 15-odstotnega. Pri financiranju je sicer prišlo tudi do spora med občinama Cerklje in Šenčur, ki ga rešujeta z mediacijo.

V zaključevanju projekta je med drugim treba počrpati še del evropskih sredstev in najti dodatnih 600 tisoč evrov, za kolikor se je v času izvedbe podražila naložba. Pri tem Čebulj računa na pomoč ministrstva.

V nagovorih so župani in podžupan sodelujočih občin poudarili predvsem pomen sodelovanja in dolgoročnega zagotavljanja kakovostne pitne vode. S tem namenom Občina Cerklje namerava zgraditi tudi kanalizacijo s Krvavca v dolino, pri kateri prav tako računa na posluh in podporo države.

Minister Brežan je med drugim še povedal, da je bilo v iztekajoči se finančni perspektivi izvedenih 22 projektov vodooskrbe, za katere je bilo iz evropskega in slovenskega proračuna namenjenih 171 milijonov evrov; v novi perspektivi bo na voljo 92 milijonov, prioritetno – glede na lanskoletno sušo – za vodooskrbo slovenske Istre.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/23

petek

15/19

sobota

12/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kokrica, 22. september 2023

Izlet DU Kokrica

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Britof, 7. oktober 2023

Potepanje po Bosni

 

 
 

 

 
 
 

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril