Nika Kajnih / Foto: osebni arhiv

Prva Akademija za varuške

V Sloveniji je prvič potekalo uradno izobraževanje za varuške, in sicer v organizaciji Akademije za varuške, ki jo je ustanovila Medvoščanka Nika Kajnih.

»Potreba po varuškah v Sloveniji ves čas narašča, družine pa imajo veliko težav pri iskanju primerne osebe. Za opravljanje tako odgovornega dela, ki ni le skrb za otroka, temveč pomoč in podpora celi družini, je poleg izkušenj potrebnega tudi veliko znanja.«

Nika Kajnih je po izobrazbi učiteljica razrednega pouka z angleščino. Ima dolgoletne izkušnje z varstvom otrok. Že po srednji šoli si je vzela prosto leto in ga izkoristila kot varuška in t. i. au pair v Združenih državah Amerike. V tujini je delo varuške veliko bolj prisotno na trgu dela kot pri nas, pravi. Ta izkušnja je vplivala na njeno nadaljnjo pot – tudi poslovno.

»Po vrnitvi v Slovenijo sem ob študiju nadaljevala varovanje otrok. Zaradi vseh priporočil in posledično prezasedenosti sem leta 2015 ustanovila tedaj prvi spletni iskalnik varušk v Sloveniji, da bi družinam pomagala najti zanesljivo varstvo za njihove otroke. Po triletnem mirovanju, ko sem se posvečala svojima dvema hčerkama, je končno prišel čas za nadgradnjo. To je Akademija za varuške, s katero želimo vplivati na prihodnost vseh vpletenih na področju varstva otrok v Sloveniji,« pojasnjuje. Akademija za varuške je v slovenskem prostoru novost in Nika Kajnih poudarja njeno potrebnost. »Kot dolgoletna varuška in vodja agencije za varuške sem bila dnevno v stiku s ponudniki varstva in družinami, zato sem dobro spoznala težave na obeh straneh. Prvič sem bila varuška leta 2011 in ugotavljam, da v vsem tem času ni prišlo do večjih sprememb na tem področju, ki so potrebne. Po drugi strani pa dejavniki, kot so hiter tempo življenja, številne obveznosti, premalo prostora v vrtcih in odsotnost starih staršev vplivajo na dejstvo, da vedno več družin išče varuško za občasno ali stalno varstvo – tudi v Sloveniji. Anketa, ki sem jo izvedla, je pokazala, da ima manjši odstotek družin varuško, veliko večji pa si jo želi. Starši si seveda želijo sodelovati z osebo, ki bo njihovemu otroku nudila varno in ljubeče varstvo, hkrati pa mu širila obzorja, bila inovativna na področju vzgoje in izobraževanja ter poznala osnovne značilnosti razvoja otrok. Pri iskanju primerne osebe se srečujejo s težavami. Porajajo se jim številna vprašanja: kakšna naj bo varuška, kaj od nje pričakovati, ne nazadnje tudi, koliko jo plačati ... Poklic varuške bi ob upoštevanju zakonskih omejitev v teoriji lahko opravljal vsak, ki ga veseli delo z otroki, a pri tem ne smemo pozabiti, da so izredno pomembne vse izkušnje, znanje in talenti, ki jih ima. Z Akademijo skupaj s strokovnjaki z različnih področij omogočamo usposabljanje o aktualnih vsebinah za strokovno in varno delo z otroki na enem mestu. Varuške bomo izobrazili tudi o zakonodaji in legalnem izvajanju varstva otrok, s čimer bodo poskrbele za svojo prihodnost in se istočasno izognile sivi ekonomiji, ki je trenutno skoraj pravilo v tej panogi. Prav tako bomo ozaveščali javnost, da je imeti pomoč pri varstvu otrok ne samo normalno, ampak tudi pomembno, saj so zadovoljni starši steber srečne družine.«

Akademija je prvič potekala v aprilu s kratkim, a intenzivnim izobraževanjem, na katerem je bilo posredovanega veliko praktičnega znanja. Udeležilo se je je okrog trideset oseb, večina s področja vzgoje in izobraževanja, že z izkušnjami varuške ali brez njih. »Akademija je namenjena vsem, ki se ukvarjajo z varstvom otrok ali bi se s tem želeli ukvarjati, ne glede na izobrazbo in spol. V prvi izvedbi je potekala dva konca tedna, sodelovalo je 13 predavateljev, ki so izvedli 17 predavanj, vključno s prvo pomočjo, tako da smo naenkrat zajeli čim več tem. Z odzivom smo zelo zadovoljni. Glavni cilj Akademije za varuške je ločiti profesionalne varuške, ki se za delo z otroki izobražujejo in sledijo aktualnim smernicam vzgoje, ter tiste, ki otroke varujejo zgolj ljubiteljsko in za (pre)nizko ceno. Posledično je cilj ustanoviti mrežo kompetentnih varušk, ki bodo nudile kvalitetno varstvo otrok na domu, po drugi strani pa varuške povezati z družinami, ki jim lahko nudijo večjo varnost in bolje plačana dela,« je še povedala Nika Kajnih.

Akademijo za varuške v drugi izvedbi načrtuje jeseni. Ne dvomi, da bo zanimanja dovolj, saj meni, da je varovanje otrok eden od poklicev prihodnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/23

četrtek

16/22

petek

15/17

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

DELAVNICE / Jesenice, 21. september 2023

Maketarska delavnica Marjana Dolinška

IZLETI / Kokrica, 22. september 2023

Izlet DU Kokrica

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

 

 
 

 

 
 
 

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!