SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'July' to data type int.
Predsednik vlade Robert Golob je napovedal štiri ukrepe za boljši gmotni položaj upokojencev, vredne 100 milijonov evrov. / Foto: Gorazd Kavčič

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence

Vlada pripravlja štiri ukrepe za upokojence

Predsednik vlade Robert Golob je v sredo na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja v Ljubljani napovedal stomilijonski paket ukrepov za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev. Kot je pojasnil, so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov. Novembra nameravajo predčasno uskladiti pokojnine za 1,8 odstotka, »da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta«, s 1. januarjem pa se bodo tudi vse vdovske pokojnine uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. Tretji ukrep bo namenjen invalidom, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. S 1. januarjem se bo tudi njim odmera štela, kot bi delali polni delovni čas. Kot četrti ukrep je Golob napovedal božični dodatek za upokojence, ki bo obračunan na način kot letni dodatek, znašal pa bo štirideset odstotkov letnega dodatka. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je v odzivu na napovedane ukrepe izrazil presenečenje predvsem nad »božičnico« za upokojence, ki da je niso pričakovali. Pozdravil je tudi ukrepe za invalide in vdovske pokojnine, medtem ko 1,8-odstotna uskladitev pokojnin po njegovih besedah upokojencev ne bo zadovoljila. Sami so sicer predlagali 3,5-odstotno uskladitev. Ukrepe so večinoma pozdravili tako v koaliciji kot v opoziciji, pri čemer je tudi Janez Janša (SDS) ocenil, da je nameravana uskladitev pokojnin prenizka, tudi božični dodatek, ki naj bi se gibal med 60 in 200 evri, je zanj »absolutno premalo«.

Pred poslanci rebalans proračuna

Državni poslanci so včeraj potrjevali predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna in predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024. S predlaganim rebalansom primanjkljaj znižujejo za 376 milijonov evrov in naj bi se po besedah premierja Roberta Goloba oblikoval pri 2,9 milijarde evrov, kar »je samo 4,5 odstotka BDP«. Nižji bodo prihodki – 13,1 milijarde evrov, a bistveno, za 609 milijona evrov na slabih 16,1 milijarde evrov, se znižujejo tudi odhodki. Ti se bodo namreč znižali za 609 milijonov evrov na nekaj manj kot 16,1 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal približno 2,9 milijarde evrov. »To je samo 4,5 odstotka BDP,« je dejal. Spremembe zakona o izvrševanju proračunov pa se med drugim nanašajo na zagotavljanje sredstev proračunskemu skladu za izvajanje načrta za okrevanje in odpornost ter na zmanjšanje dopustnega zadolževanja države na približno 4,2 milijarde evrov in poroštev na 1,2 milijarde evrov v tem letu.

Prvi predsedničin forum o zdravstvu

Na Brdu pri Kranju je ta teden potekal prvi predsedničin forum, na katerem so predstavniki zdravstvene stroke, politike in interesnih združenj na povabilo predsednice republike Nataše Pirc Musar razpravljali o prihodnosti zdravstva. Kot je dejala predsednica, želi pomagati poiskati strateške usmeritve in na njih poenotiti politike, da bo nujni proces zdravstvene reforme tekel čim bolj učinkovito, poenoteno in nemoteno. »Doseči moramo soglasje, kako v javnem zdravstvenem sistemu zagotoviti pravočasno, kakovostno in dostopno zdravstvo za vse. Hkrati pa pričakujem, da se bo kršenje človekovih pravic državljank in državljanov, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma osebnega zdravnika, čim prej uredilo,« je dejala v uvodnem nagovoru. Rešitve, ki so jih na forumu predstavili strokovnjaki, bodo po njenih besedah zbrali v poročilu, ki bo pripomoglo pri zdravstveni reformi.

Na otroški srčni kirurgiji samo en kirurg

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo enega otroškega srčnega kirurga, potem ko so že pred časom prekinili sodelovanje s češkim srčnim kirurgom Romanom Gebauerjem, v torek pa je nepreklicno odstopil vodja centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, kirurg Miha Weiss. Vodstvo UKC Ljubljana je sicer na sredini novinarski konferenci zagotovilo, da program otroške srčne kirurgije deluje nemoteno, rezultati pa so nad pričakovanji. V UKC Ljubljana ostaja prav tako kompetenten otroški srčni kirurg Igor Šehić, v kontakt pa so stopili tudi z vrhunskim otroškim srčnim kirurgom Janezom Vodiškarjem, ki dela v Stuttgartu in je izrazil pripravljenost za sodelovanje. Iz Društva za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan so po odpovedi Weissa sporočili, da so zaskrbljeni, vodstvo UKC Ljubljana pa pozvali, da nemudoma reši nastalo situacijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/25

petek

10/24

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

V deželo kozolcev

RAZSTAVE / Šenčur, 30. september 2023

Mednarodna razstava bonsajev

RAZSTAVE / Adergas, 30. september 2023

Razstava Gasparijevih del

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...