Prikaz nasprotnih dejstev

Sramota v Savskem drevoredu v Kranju (2.)

V Gorenjskem glasu in na spletni strani gorenjskiglas.si je bil dne 16. maja 2023 objavljen članek z naslovom »Sramota v Savskem drevoredu v Kranju« avtorja Simona Šubica. V članku so zapisane neresnične navedbe, ki mečejo slabo luč na družbo Slovenski državni gozdovi, d. o. o., (SiDG) kot upravljavca državnega gozda ob občinski cesti Struževo–pešpot (t. i. Savski drevored). Zato bi želeli pojasniti potek izvedbe sečnje in spravila v državnem gozdu na tem območju.

Pobuda za posek nevarnega drevja ob Savskem drevoredu je avgusta 2022 prišla iz Mestne občine Kranj. Predstavnik SiDG si je z revirno gozdarko Zavoda za gozdove Slovenije nemudoma ogledal gozd. Že takrat sta ugotovila, da je sanacija možna pod pogojem, da se nekoliko razširi pot/vlaka, zato da se lahko po njej vzpostavi možnost odvoza lesa. SiDG je januarja 2023 od Zavoda za gozdove Slovenije, KE Preddvor, prejel odločbo o izvedbi sanitarne sečnje, v kateri je jasno navedeno, da gre za posek nevarnega in oslabelega drevja. Rok za izvedbo sanitarne sečnje je bil do 19. marca 2023. Pred izvedbo del smo opravili ogled terena tako z ZGS kot tudi s predstavniki Mestne občine Kranj in se dogovorili za celotno organizacijo izvedbe del po časovnici, kar je SiDG spoštoval, čeprav so precejšnjo oviro za izvedbo del predstavljali sprehajalci, ki so ignorirali obvestilne znake, zapore in postavljene trakove za prepoved približevanja. Območje je ob zaključku del obiskala tudi gozdarska inšpekcija, ki na izvedeno ni imela pripomb.

V zvezi s sečnimi ostanki (kupi vej ob poti) posebej opozarjamo, da je bil gozdni red izveden skladno z veljavnim pravilnikom, kar je ugotovila tudi gozdarska inšpekcija na terenskem ogledu. Ob tem dodajmo, da sečnih ostankov zaradi omejenega prostora in nezmožnosti pristopa z ustreznim strojem za mletje (prenizek podvoz) ni bilo mogoče zmleti na lokaciji. Vse veje so zložene ob drevesa in ni nevarnosti, da bi jih odneslo v reko.

V zvezi s stanjem pešpoti, pri kateri se pojavljajo očitki, da je v slabšem stanju kot pred izvajanjem sečnje in spravila, bi želeli poudariti, da pešpot že pred tem ni bila utrjena, ampak samo minimalno posuta s peskom. Pešpot je bila po zaključku poseka in odvoza lesa sanirana in vrnjena v prvotno stanje, res pa je, da je sedaj širša, kar je bilo znano že ob odločitvi, da gremo v posek nevarnih in oslabelih dreves, saj izvedba del na obstoječi širini pešpot ni bila mogoča. Če želi občina zaradi pritožb občanov pot nadstandardno urediti, lahko to brez zadržkov stori, saj je pot javna površina. Kot lastnik je v zemljiški knjigi vpisana Mestna občina Kranj.

Poškodovano klop bo družba SiDG v letošnjem letu zamenjala z novo klopjo.

Pojavile so se tudi pobude, da bi posekana drevesa nadomestili z novimi. Po naših izkušnjah sadnja v lahka peščena obrečna tla na prisojni legi ni uspešna. Zato dajemo prednost naravni obnovi gozda. Bomo pa stanje spremljali, in če bo potrebno, bomo v prihodnje preučili tudi možnost umetne obnove s sadnjo.

Verjamemo, da nekateri sprehajalci niso navdušeni nad novim stanjem gozda, toda ponovno poudarjamo, da je bila sečnja oslabelih in nevarnih dreves izvedena prav zaradi njihove varnosti, vsa dela pa so bila izvedena strokovno na podlagi odločbe za izvedbo sanitarne sečnje. Površina, kjer so se dela izvajala, je v osnovi opredeljena kot gospodarski gozd. Tu pa je za zagotavljanje trajnosti vseh funkcij gozdov (tudi rekreacijske) potrebno aktivno gospodarjenje.

Slovenski državni gozdovi, d. o. o.

Oddaj svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/15

ponedeljek

-3/14

torek

6/15

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 26. marec 2024

Predstavitev Podbreške potice

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??

Kje bi bilo medvedki Mici bolje / 14:20, 22. marec

Teli nevladniki in razni paraziti na davkoplačevalskem denarju so pametni ja...Medota bi rešili iz ujetništva in ga preselili v zavetišče?! ...

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...