Regijska bolnišnica – realnost ali volilni »spin-off«?

Zgodbe in zlasti prepiri o novi regijski bolnišnici na Gorenjskem spominjajo na tisto primero o polhih iz romana Pod svobodnim soncem. Bolestna obsedenost z zidovjem kaže na dejstvo, da smo v dolini šentflorjanski še svetlobna leta oddaljeni od zdrave kmečke pameti. Glede na politiko Bruslja pa nam na področju ohranjanja še malo obstoječe zdrave kmečke pameti ne kaže ravno najbolje.

V času svoje kandidature za predsednika DeSUS sem opozarjal, da v Republiki Sloveniji ne bodo problem zidovi, ampak kadri. Oba tedanja protikandidata in tudi upokojenske organizacije pa so takrat vneto zagovarjali gradnjo zidov.

Prišel je čas streznitve. Že pri obstoječih bolnišnicah zaradi pomanjkanja osebja zapiramo oddelke. Dograjujemo ali gradimo nove domove za starejše, ki ostajajo nezasedeni zaradi pomanjkanja osebja.

Župani in občinski svetniki se prepirajo med seboj o lokaciji novega političnega spomenika, namesto da bi poskrbeli za svoje prebivalstvo z zagotavljanjem vseh storitev znotraj obstoječe bolnišnice. Soočamo se z najhujšim kadrovskim pomanjkanjem znotraj celotne EU in to na vseh področjih. Nova stavba ne bo rešila kadrovskega primanjkljaja na področju zdravstva. Nasprotno, še povečala ga bo.

Glede na trenutno demografsko stanje bodo prizori iz javnih medijev ob odpiranju novih vrtcev, šol, zdravstvenih domov v času praznikov v SFRJ zgolj nostalgija in predmet spominov med ostarelim prebivalstvom.

Namesto iskanja alternativnih rešitev za krčenje delovne sile se ukvarjamo z zidovi in informatizacijo. Olajšanje (ali pa oteženje) vpogleda v lastno zdravstveno dokumentacijo v ničemer ne bo zvečalo dostopnosti do omejenih kapacitet. Prav tako dostopnosti do zdravstvenih storitev ne bodo rešili nikoli odprti prostori v novogradnjah. Državna in lokalna politika sta, tako kot evrobirokrati, že zdavnaj izgubili vsak stik z realnostjo.

Vlagamo milijone evrov v obstoječo bolnišnico na Jesenicah in ob tem razpravljamo o novi regijski bolnišnici. Če parafriziram zdravo kmečko pamet: kateri kmet bo vlagal v modernizacijo obstoječega hleva vedoč, da bo jutri poleg zgradil novega in še sodobnejšega? In to ob dejstvu, da zaradi dolgoročnega zmanjšanja potreb na trgu zmanjšuje stalež živine?

Ob vsem navedenem so vse razprave o neki novi regijski bolnišnici neokusen politični »spin-off«, ustvarjen za potrebe državnih in lokalnih volitev.

Če ne bomo imeli delujočega sistema, potem v nove zidove ne bomo imeli česa seliti. Torej, lokalni politiki in političarke, najprej zagotovite dolgoročno delujoče sisteme znotraj obstoječih zidov. Potem pa lahko začnemo razpravljati tudi o gradnji novih političnih spomenikov. Dotlej pa ne zapravljate davkoplačevalskega denarja za brezplodne razprave o steklu in marmorju.

Dr. Borut Stražišar

Oddaj svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/26

ponedeljek

6/24

torek

10/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 9. april 2024

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Naklo, 9. april 2024

Pohod po Dovžanovi soteski

IZLETI / Cerklje, 9. april 2024

Kolesarjenje do Preddvora

RAZSTAVE / Radovljica, 9. april 2024

Istra 2023

PRIREDITVE / Škofja Loka, 9. april 2024

Knjigosnedke praznujejo polnoletnost

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 10. april 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč, zdravi odnosi ...

PREDAVANJA / Češnjica, 11. april 2024

Predavanje o boreliozi

IZLETI / Naklo, 11. april 2024

S kolesom v Voglje

 

 
 

 

 
 
 

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.