Z odprtjem Jenkove rezidence uresničujejo idejo o vzpostavitvi razpršenega hotela v starem mestnem jedru Kranja. Na sliki (z leve): Rudi Zevnik, Matjaž Rakovec in Klemen Malovrh. / Foto: Gorazd Kavčič

Prvi korak do razpršenega hotela

Zavod za turizem in kulturo Kranj je v starem mestnem jedru Kranja odprl Jenkovo rezidenco, ki bo del nastajajočega razpršenega hotela. V t. i. kulturni namestitvi poleg Jenka v ospredje postavljajo tudi trajnost.

Kranj – V Kranju želijo turistično ponudbo starega mestnega jedra dopolniti z razpršenim hotelom. Ta teden so tako odprli njegovo prvo nastanitveno enoto – Jenkovo rezidenco. V hiši, v kateri je živel in umrl pesnik Simon Jenko, je Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) z vložkom 50 tisoč evrov uredil apartma velikosti 40 kvadratnih metrov, ki ga je za 120 evrov na noč mogoče najeti tudi na spletni platformi Booking.com; v prvem tednu so že prejeli dve večdnevni rezervaciji.

»V Kranju smo lahko ponosni, da smo dobili prvo sobo razpršenega hotela. O tem smo že dolgo časa ra­zmišljali in končno je pri­šla ideja ZTKK, da bi Jenkovo sobo prenovili v Jenkovo rezidenco. To je zelo velikega pomena za oživljanje starega Kranja,« je ob odprtju prostorov povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Po besedah direktorja ZTKK Klemna Malovrha je Jenkova rezidenca kulturna namestitev, v kateri gost poleg tega, da prenoči in si kaj skuha, tudi kulturno podoživ­lja sam prostor. »Na stenah so Jenkove pesmi, goste tudi pozivamo, naj zapišejo svoje misli podoživljanja nastanitve, mogoče z nekim umetniškim pridihom. Te misli bomo skušali kasneje zbrati v zbirko in jo ponuditi v ogled naslednjim gostom. Del nastanitve je tudi izložbeni prostor, kjer bo mogoče videti vsebine, ki se nanašajo na Simona Jenka. Vsak gost dobi tudi posebno darilo s ključkom, na katerem je pet pesmi Simona Jenka in pozdravni nagovor pesnikovega sorodnika Anžeta Zevnika, ki povabi gosta k raziskovanju samega prostora.«

Po Malovrhovih besedah so v Jenkovi rezidenci poleg pesnika v ospredje postavili tudi trajnost, saj so velik del opreme kupili iz druge roke. Poleg tega bodo goste pozivali k uporabi mehke mobilnosti med raziskovanjem Kranja, varčevanju z vodo in pitju vode iz pipe, ločevanju odpadkov ...

Jenkova rezidenca je tudi prvi korak proti razpršenemu hotelu, ki ga ZTKK želi vzpostaviti v starem delu mesta. »Kranj je čez poletje nabito poln, saj prenočišč ni zadosti, zato upam, da se bodo podobne zgodbe lotili tudi zasebni investitorji. Lahko ne nazadnje ponujajo Puharjevo ali Prešernovo rezidenco z neko kulturno vsebino. »Z veseljem bi jim pomagali s ciljem, da naredimo razpršeni hotel, katerega gostje lahko preko nočitev spoznavajo osebnosti, ki so zaznamovale Kranj,« je pozval Malovrh. Kot je dodal, pa bodo veseli tudi namestitev, ki ne bodo imele takšne vsebine, a podoben nivo storitve.

Malovrh sicer pričakuje, da bodo letos v Kranju zabeležili rekorden turističen obisk in s tem presegli rezultat iz leta 2019, ko so ustvarili 124 tisoč nočitev.

Odprtja Jenkove rezidence in s tem dodatne predstavitve Simona Jenka so veseli tudi v Kulturnem društvu Simona Jenka – Šmonca Mavčiče, je poudaril predsednik društva Rudi Zevnik. V Kranju so sicer med drugim še Jenkov grob v Prešernovem gaju, Jenkova ulica, Osnovna šola Simona Jenka, sprehajalna pot Jeprškega učitelja in Jenkov spomenik v Podreči, kjer nameravajo urediti tudi spominski park. Društvo vsako leto organizira Jenkove dneve in sodeluje z Društvom slovenskih pisateljev pri podelitvi Jenkovih nagrad za najboljše pesniške zbirke.

Simon Jenko ob Francetu Prešernu in Josipu Murnu - Aleksandrovu sodi med najpomembnejše slovenske pesnike 19. stoletja, pa je poudaril slovenist Miha Mohor, ki je ob tej priložnosti na kratko predstavil Jenkovo pesnikovanje, delo in življenje v Kranju ter tudi okoliščine njegovega prezgodnjega slovesa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/24

četrtek

7/25

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...