V nižjih legah so se narcise že razcvetele, na pobočjih Golice pa je najlepše cvetenje pričakovati v prihodnjih tednih. / Foto: Nik Bertoncelj

Med narcise konec tedna z avtobusom

V vaseh pod Golico se že prebujajo narcise, ki vsako leto v maju privabijo množice obiskovalcev. Občina Jesenice se je tudi letos odločila, da bo omejila promet in v naslednjih treh koncih tedna organizirala avtobusne prevoze v Planino pod Golico.

Koča na Golici je že odprta, člani Planinskega društva Jesenice so jo odprli minulo soboto.

Turistično društvo Golica v soboto, 20. maja, pripravlja tradicionalno prireditev Miss narcis. Isti dan bodo potekali rekreativna prireditev 6 ur Španovega vrha, pohod po Stari rudni poti in program za otroke.

Jesenice – »Narcise že cvetijo v prisojnih legah v Plavškem Rovtu in drugih nižjeležečih območjih. Glede na predvideno slabo vreme v tem tednu ocenjujem, da bo najlepše cvetenje v Planini pod Golico in Javorniškem Rovtu okoli 15. maja, na Golici pa konec maja,« je povedal Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske o začetku cvetenja narcis oziroma ključavnic, kot jim rečejo domačini, ki v maju v vasi pod Golico privabi množice obiskovalcev.

Tako kot že zadnja tri leta pa ti tudi letos v majskih koncih tedna do narcisnih travnikov ne bodo mogli z avtomobili. Te bodo morali pustiti na urejenih parkiriščih na Jesenicah, zatem pa se z organiziranimi avtobusi odpeljati v Planino pod Golico. Predvideni datumi zapor Ceste na Golico so: 13. in 14. maj, 20. in 21. maj ter 27. in 28. maj.

Vozovnica stane pet evrov

A če je bila prejšnja leta vožnja brezplačna, bo letos za vozovnico treba odšteti pet evrov na osebo, za otroke do 12. leta starosti pa bo vož­nja brezplačna. Vozovnica bo vključevala brezplačno parkirišče na Jesenicah ter vožnjo v Planino pod Golico in nazaj na Jesenice. Avtobusi bodo zgoščeno vozili na relaciji Jesenice občina–Planina pod Golico med 7. in 19. uro in ustavljali na postajah Jesenice občina, Železniška postaja, Zdravstveni dom in Planina pod Golico. Vozovnico bo mogoče plačati z bančno kartico pred vstopom na avtobus ali pa z gotovino na TIC Jesenice (Cesta maršala Tita 18).

Letošnja novost je tudi ta, da bodo letos avtobusi vozili samo v Planino pod Golico, medtem ko bo cesta v Javorniški Rovt ostala odprta, tako da se bodo lahko obiskovalci do Doma Pristava pripeljali z osebnim avtomobilom, kjer so urejena parkirišča, zaprta bo le gozdna cesta do Križevca.

Morebitne spremembe so možne v primeru zelo slabega vremena, zato obiskovalce prosijo, da spremljajo spletno in Facebook stran Visit Jesenice.

Ob tem pa na avtobusih ne bodo dovoljeni psi. Vsem pohodnikom, ki se bodo ob omenjenih koncih tedna do rastišč narcis odpravili s svojimi štirinožnimi prijatelji, zato priporočajo dve lepo urejeni pohodni poti, to je Staro rudno pot ali Gajškovo pot.

Za zaporo ceste in organiziran javni prevoz so se na Jesenicah odločili zaradi velikega števila obiskovalcev, ki za majhen kraj in neokrnjeno naravo pred­stavljajo veliko obremenitev. Parkirišč v Planini pod Golico namreč ni dovolj, prav tako pa želijo razvijati trajnostni turizem.

Majske prireditve v Planini pod Golico

V Turističnem društvu Golica, ki ga vodi Katja Medja, ob tem pripravljajo niz majskih prireditev. Te so se začele s kresovanjem, ki so ga pripravili domači gasilci, nadaljevale se bodo prihodnjo soboto s prvenstvom s sanmi na koleščkih Sankstart. Vrhunec dogajanja pa bo v soboto, 20. maja, ko pripravljajo tradicionalni izbor Miss narcis. Isti dan bodo potekali rekreativna prireditev 6 ur Španovega vrha, pohod po Stari rudni poti in program za otroke z lutkovno predstavo Gledališča Tone Čufar Čisto no(r)va zgodba, s katero so oživili jeseniške zgodbe in legende. Vsi otroci bodo v dar dobili knjižico teh zgodb in legend.

Na ta dan bo od 14. ure dalje avtobusni prevoz v Planino pod Golico brezplačen.

»Vse prisrčno vabimo, da obiščejo naše kraje. Mi smo več kot pripravljeni in se veselimo meseca narcis, ko bo pri nas spet živahno,« je še dodala Katja Medja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 43 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

8/24

četrtek

7/25

petek

10/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...