Vesna Markoč se uvršča v četrto izmed petih kategorij slepote in slabovidnosti. / Foto: Aleš Senožetnik

Izkoristimo življenje, ki nam je dano

Onkološke težave in izguba vida Kamničanke Vesne Markoč niso odvrnile od aktivnega življenjskega sloga. Teče, hodi v gore in ustvarja. Pri tem pa opozarja tudi na stereotipne in napačne predstave o invalidih, ki so še vedno zasidrane v družbi.

»V življenju se mi je nekajkrat zgodilo, da sem morala vse začeti od začetka – in ta del je najtežji. Zato se ne smem ustaviti. Poleg tega mi je škoda izgubljenega časa. Naj zaradi težav življenju rečem ne in čepim doma? Včasih mi kdo pravi, da hočem vse naenkrat, in mu odgovorim: Ja, hočem! Še teh pet petkov!«

»Na Življenje gledam s Srcem in z odprtimi zvedavimi Očmi,« je med drugim zapisala Vesna Markoč v nedavnem zapisu za občinski časopis Kamničan-ka, ki ga je naslovila z Invalidnost ni oviranost, ampak priložnost.

Da so največje prepreke po navadi res v glavah, dokazuje njen aktivni življenjski slog. Kljub temu da so jo onkološke težave nekajkrat prikovale na posteljo, v zadnjih letih pa se je srečala s skorajda popolno izgubo vida, se ukvarja s športom. Z inPlaninci, odborom Planinske zveze Slovenije za invalide, bo letos z vzponom na Triglav zaključila Slovensko planinsko pot, v gorah pa izbira tudi težje, plezalne poti. Kot pravi, ji gore pomenijo svobodo in možnost preseganja lastnih meja kljub oviranosti. Če se morda kdo sprašuje, zakaj bi slepi hodil v gore, Vesna Markoč odgovarja: »Ko pridem na nek vrh, četudi ne vidim vseh detajlov, gledam s Srcem, vpijam s Telesom in čutim z Dušo.«

Zaradi postopnega izgubljanja vida – uvršča se v četrto izmed petih kategorij slepote in slabovidnosti, kar pomeni manj kot dva odstotka preostanka vida, razloči le svetlobo od teme, barve večjih površin in brezoblične silhuete oz. sence – se je odpovedala le kolesarjenju oz. kot sama hudomušno pripomni: svoji »ruski ruleti«, saj je postalo prenevarno. Ob pomoči vodnika pa še vedno lahko hodi v gore in teče.

Zaradi zdravstvenih težav je danes invalidsko upokojena, pred tem je bila socialna delavka, čeprav pravi, da bi se najverjetneje odločila za študij umetnosti, če bi ji zdravstveno stanje to omogočalo. Zelo rada namreč ustvarja, predvsem piše in riše.

Izkoristiti, kar nam je dano

Pomembno je, da se ne prepustimo malodušju, ko se spoprijemamo z življenjskimi preizkušnjami, še pravi. »Večina ljudi stremi k splošno sprejetim idealom, da si ustvarimo družino, zgradimo dom, kariero. Potem pa se zgodi nekaj nepričakovanega in se to podre kot hišica iz kart. Takrat je pomembno le, kako se bomo s tem soočili,« doda sogovornica, ki sicer prihaja s Horjula, zadnjih osem let pa z možem Mihaelom živita v Kamniku.

Na vprašanje, kaj jo motivira in spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu, odgovarja: »V življenju se mi je nekajkrat zgodilo, da sem morala vse začeti od začetka – in ta del je najtežji. Zato se ne smem ustaviti. Poleg tega mi je škoda izgubljenega časa. Naj zaradi težav življenju rečem ne in čepim doma? Včasih mi kdo pravi, da hočem vse naenkrat, in mu odgovorim: Ja, hočem! Še teh pet petkov!« Dodaja, da je poleg ozaveščanja o življenju slepih in slabovidnih njenemu izpostavljanju v javnosti botrovalo prav to, da spodbudi tudi druge, naj izkoristijo življenje, ki nam je dano.

Slepi sami prosijo za pomoč

Poleg vodnikov, s katerimi se odpravi v gore ali na tek, ji vsakodnevno življenje lajšajo tehnični pripomočki, ki so v zadnjih letih napredovali do te mere, da lahko samostojno uporablja tudi računalnik. Še posebno v večjih mestih se slepim in slabovidnim prilagajajo tudi mestne poti, in sicer s talnimi oznakami in zvočnimi semaforji, ki slepe vodijo in jih opozarjajo na nevarnosti. Osnovni pripomoček pa še vedno ostaja bela palica, za katero je Vesna Markoč zapisala: »Ko s palico potrkam v naravo, mi ta odgovori.«

Kljub napredku pa se slepi še vedno srečujejo z nekaterimi stereotipnimi predstavami in napačnim ravnanjem med splošno populacijo. »Veliko invalidov je zaprtih v raznih zavodih ali drugače odmaknjenih od družbe, zato se ljudje z nami redkeje srečujejo v vsakdanjem življenju,« pravi sogovornica, ki dodaja, da prav zaradi tega prihaja tudi do spodrsljajev, ko kakšen mimoidoči želi ponuditi pomoč, a to stori na napačen način. »Včasih ljudje ne pomislijo, da ne vidiš, in te zgrabijo, pri čemer se slepa oseba lahko prestraši, poleg tega je to poseg v intimen prostor. Slepi smo navajeni, da sami prosimo za pomoč, ko jo potrebujemo. Takrat se videčega oprimemo za komolec ali ramo in mu pustimo, da nas vodi,« je še povedala Markočeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 81 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/24

četrtek

7/25

petek

10/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...