Blagoslov ni zadosti

Pred vrati so toplejši majski dnevi in skoraj ga ni motorista, ki v prazničnih dneh ne bi načrtoval vožnje z jeklenim konjičkom. Kljub muhasti pomladi, ko temperature za vožnjo z motorjem niso bile najbolj primerne, so nekateri že ogreli gume. Najbolj korajžni so se na veliko noč zapeljali do Mirne Peči, kjer tradicionalno poteka eden prvih blagoslovov motorjev pred sezono.

Drugi večji vseslovenski blagoslov, ki je zaradi malce višjih temperatur navadno še bolje obiskan, je bil včeraj v Novi Štifti. Pater Niko, tudi sam motorist, je daroval mašo za pokojne motoriste, skupaj s policijskim vikarjem, župnikom Acom Jerantom, pa sta opravila letos že 25. blagoslov motorjev, motoristov in motoristk.

Zbrani so si bili ob teh in drugih letošnjih blagoslovih edini, da je blagoslov prav gotovo nekaj, s čimer ni nič narobe, in da je prav, da jih čuva tudi nekdo tam zgoraj. Prav tako pa so si bili edini, da blagoslov še zdaleč ni dovolj.

Kljub opravljenemu izpitu in izkušnjam je ob začetku vsake sezone zelo pomembno tudi usposabljanje motoristov, obisk šole varne vožnje in predvsem skrb za lastno varnost.

Izkušeni motoristi vedo, da za lastno varnost lahko največ naredijo sami. Ne le z dobro opremo in previdnostjo, pač pa tudi tako, da hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram na cesti. Asfalt je te dni še marsikje hladen in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, prav tako se je treba zavedati, da so občutki na motorju ob začetku sezone drugačni kot po številnih prevoženih kilometrih.

Seveda na varnost motoristov vplivajo tudi vozniki drugih motornih vozil, ki se morajo spomladi navaditi, da so motoristi spet na cesti, in biti nanje še posebno pozorni, da jih ne spregledajo in jim ne odvzamejo prednosti.

V lanskem letu je bilo v Sloveniji registriranih že več kot 145 tisoč enoslednih motornih vozil, kar pomeni skoraj 15 tisoč več je kot pred tremi leti. Zabeleženih je bilo nekaj več kot tisoč sto prometnih nesreč z udeležbo voznikov motorjev in mopedov. Umrlo je 14 voznikov, kar je najmanj od uvedbe elektronske podatkovne baze prometnih nesreč leta 1994. Po podatkih Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa je bila do prejšnjega tedna letos v Sloveniji zabeležena 101 prometna nesreča enoslednih motornih vozil, lani v tem času pa 144. Bila je tudi ena smrtna žrtev.

Morda bi kdo, ki prebira te številke, rekel, da je stanje relativno dobro, da je nesreč vedno manj. A tisti, ki smo te dni prvič v novi sezoni sedli na motor, smo prepričani, da je vsaka žrtev in poškodba preveč.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/25

četrtek

7/25

petek

9/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...

Zaradi ujme zamik gradnje / 12:26, 24. september

Gradi se kolesarska povezava med Bohinjsko Belo in Bohinjsko Bistrico. Do Bleda se ne gradi nič.