»Katra«, ki povezuje

Verjetno ga skorajda ni Slovenca, ki v zadnjih mesecih ne bi slišal za slavno najdražjo »katro« na svetu. Za 32 let star avto Renault 4, od katerega se je nekdanji predsednik republike Borut Pahor v začetku letošnjega leta odločil posloviti – v želji pomagati otrokom, ki se borijo z rakom. Na dobrodelni dražbi je s »katro« iztržil 60 tisoč evrov oziroma kar 120-krat več, kolikor je odštel zanjo. Novi lastniki, Fratarjevi s Koroškega, so priljubljeni avto še bolje unovčili, saj jim je v drugem krogu akcije za dober namen uspelo zbrati vrtoglavih 275 tisoč evrov, nakar je po žrebu novega lastnika »katra«, ki s(m)o jo Slovenci očitno vzeli za svojo, pred dnevi prišla na Gorenjsko, v Selca.

Tomaž Habjan ne skriva, da so se mu ob novici, da je novi lastnik starodobnika Boruta Pahorja oz. nato že Fratarjevih, porajali mešani občutki, tako kot bi se verjetno še marsikomu drugemu. Vedel je, kaj ga čaka, da bo treba zavihati rokave, saj je »katra« sprožila pravo dobrodelno gibanje. A po začetnem šoku je Habjana prevzelo veselje, kar se je tudi ob nedavnem uradnem prevzemu avtomobila v Selcih že na daleč videlo. Kot ugotavlja, mu je bil avtomobil najbrž kar malce namenjen. Habjanova družina se je namreč pred slabimi štirimi leti tudi sama znašla v hudi preizkušnji, v kateri pa še zdaleč ni ostala sama. Življenje se jim je čez noč obrnilo na glavo, saj se je usoda kruto poigrala s sinom Aljošem, tedaj študentom, ki je ob skoku v morje postal tetraplegik. Po nesreči so zanj priredili številne odmevne dogodke in akcije, v katerih so pomagali mnogi, ki se jih je dotaknila Aljoševa zgodba. S pomočjo zbranega denarja mu je družina lahko uredila dom, prilagojen potrebam invalida, saj je njegov cilj biti kar se da samostojen.

Habjanovi se zavedajo, da jim slavni avto zdaj prinaša priložnost, da povrnejo dobroto, ki so je bili deležni tudi sami. Najbrž je bila »katra« Habjanovim res kar malce usojena. Prav neverjetno je, da je bivši predsednik republike iz bobna, v katerem so bila imena več kot pet tisočih donatorjev, potegnil prav listek z napisom Tomaž Habjan. Šla je v prave roke, v družino, ki je izkusila dobrodelnost in jo zna še kako ceniti ter bo dobrodelno zgodbo »katre« peljala naprej.

Držimo pesti, da bo uspešen tudi tretji krog akcije, v katerem se bodo še posebej osredotočili na Gorenjsko. Da bo »katrca«, ki je prerasla v simbol dobrodelnosti, povezala tudi nas, Gorenjce. Da bomo tudi v naših krajih tako kot že velikokrat doslej pokazali, da znamo stopiti skupaj za dober namen. Pomislimo na ljudi v stiski in ne pozabimo, da se zna življenje hitro obrniti in da smo že jutri lahko mi tisti, ki bomo prosili za pomoč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

1/2

nedelja

-9/0

ponedeljek

-2/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2023

Dobrodelni srečelov

SEJMI / Škofja Loka, 3. december 2023

Sejem smučarske opreme

GLASBA / Slovenski Javornik, 3. december 2023

To so bili časi

SEJMI / Naklo, 3. december 2023

Adventni semenj Waldorfske šole

GLEDALIŠČE / Dovje, 3. december 2023

Jutri začnem

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 3. december 2023

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.