»Katra«, ki povezuje

Verjetno ga skorajda ni Slovenca, ki v zadnjih mesecih ne bi slišal za slavno najdražjo »katro« na svetu. Za 32 let star avto Renault 4, od katerega se je nekdanji predsednik republike Borut Pahor v začetku letošnjega leta odločil posloviti – v želji pomagati otrokom, ki se borijo z rakom. Na dobrodelni dražbi je s »katro« iztržil 60 tisoč evrov oziroma kar 120-krat več, kolikor je odštel zanjo. Novi lastniki, Fratarjevi s Koroškega, so priljubljeni avto še bolje unovčili, saj jim je v drugem krogu akcije za dober namen uspelo zbrati vrtoglavih 275 tisoč evrov, nakar je po žrebu novega lastnika »katra«, ki s(m)o jo Slovenci očitno vzeli za svojo, pred dnevi prišla na Gorenjsko, v Selca.

Tomaž Habjan ne skriva, da so se mu ob novici, da je novi lastnik starodobnika Boruta Pahorja oz. nato že Fratarjevih, porajali mešani občutki, tako kot bi se verjetno še marsikomu drugemu. Vedel je, kaj ga čaka, da bo treba zavihati rokave, saj je »katra« sprožila pravo dobrodelno gibanje. A po začetnem šoku je Habjana prevzelo veselje, kar se je tudi ob nedavnem uradnem prevzemu avtomobila v Selcih že na daleč videlo. Kot ugotavlja, mu je bil avtomobil najbrž kar malce namenjen. Habjanova družina se je namreč pred slabimi štirimi leti tudi sama znašla v hudi preizkušnji, v kateri pa še zdaleč ni ostala sama. Življenje se jim je čez noč obrnilo na glavo, saj se je usoda kruto poigrala s sinom Aljošem, tedaj študentom, ki je ob skoku v morje postal tetraplegik. Po nesreči so zanj priredili številne odmevne dogodke in akcije, v katerih so pomagali mnogi, ki se jih je dotaknila Aljoševa zgodba. S pomočjo zbranega denarja mu je družina lahko uredila dom, prilagojen potrebam invalida, saj je njegov cilj biti kar se da samostojen.

Habjanovi se zavedajo, da jim slavni avto zdaj prinaša priložnost, da povrnejo dobroto, ki so je bili deležni tudi sami. Najbrž je bila »katra« Habjanovim res kar malce usojena. Prav neverjetno je, da je bivši predsednik republike iz bobna, v katerem so bila imena več kot pet tisočih donatorjev, potegnil prav listek z napisom Tomaž Habjan. Šla je v prave roke, v družino, ki je izkusila dobrodelnost in jo zna še kako ceniti ter bo dobrodelno zgodbo »katre« peljala naprej.

Držimo pesti, da bo uspešen tudi tretji krog akcije, v katerem se bodo še posebej osredotočili na Gorenjsko. Da bo »katrca«, ki je prerasla v simbol dobrodelnosti, povezala tudi nas, Gorenjce. Da bomo tudi v naših krajih tako kot že velikokrat doslej pokazali, da znamo stopiti skupaj za dober namen. Pomislimo na ljudi v stiski in ne pozabimo, da se zna življenje hitro obrniti in da smo že jutri lahko mi tisti, ki bomo prosili za pomoč.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/25

četrtek

7/25

petek

9/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...

Zaradi ujme zamik gradnje / 12:26, 24. september

Gradi se kolesarska povezava med Bohinjsko Belo in Bohinjsko Bistrico. Do Bleda se ne gradi nič.