Na širšem Gorenjskem bodo meritve hitrosti potekale na okoli 65 lokacijah. / Foto: Tina Dokl

Radarji bodo delali na polno

Danes bodo policisti po vsej Sloveniji izvedli maraton merjenja hitrosti, ki bo potekal v okviru prve letošnje nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki se izteče v nedeljo.

Kranj – Policija je na svoji spletni strani (https://www.policija.si/apps/lokacije_meritev/) kot običajno že objavila lokacije, na katerih bo potekal današnji maraton merjenja hitrosti v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost in današnjega evropsko usklajenega nadzora. Na območju Policijske uprave Kranj so meritve napovedali na 57 lokacijah od 6. do 18. ure, na skupno osmih lokacijah pa bodo meritve izvajali tudi policisti policijskih postaj Kamnik, Domžale in Medvode.

Številni dejavniki, ki so povezani z objestno, tvegano in neprilagojeno vožnjo, povečajo nevarnost za nastanek prometne nesreče, opozarjajo v Agenciji za varnost prometa (AVP). Višje ko so hitrosti, praviloma težje so posledice prometnih nesreč. Zaradi neprilagojene hitrosti so lani policisti zabeležili skoraj 3500 prometnih nesreč, umrlo je 26 oseb, kar je 23 manj oz. 47 odstotkov manj kot v letu 2021. V njih se je huje ali lažje poškodovalo 2062 oseb, največ v zadnjem petletnem obdobju – od leta 2021 se je število povečalo za petino. Največ prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti povzročijo vozniki v starostnih skupinah od 18 do 24 let in od 25 do 34 let. Mladi vozniki (18–24 let) motornih vozil so tako precej bolj rizični kot starejši vozniki motornih vozil (nad 65 let), saj povzročijo 3,5-krat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, čeprav jih je številčno precej manj.

V AVP so ob tokratni akciji poudarili tudi nekaj najbolj izstopajočih primerov, ki so jih zabeležili ob uporabi prikazovalnikov hitrosti od 1. januarja do 11. aprila v petnajstih občinah. »V Občini Trnovska vas je voznik pri omejitvi 30 km/h več kot štirikrat prekoračil dovoljeno hitrost, vozil je nedopustnih 132 km/h! Gre za lokacijo v neposredni bližini osnovne šole, kar nakazuje tudi prometni znak, postavljen ob prometnem znaku za omejitev hitrosti. V Kočevju je bila pri omejitvi 70 km/h izmerjena najvišja hitrost kar 190 km/h v neposredni bližini označenega prehoda za pešce in kolesarske poti. V občinah Šmarje pri Jelšah, Kozje in Poljčane so bile pri omejitvi 50 km/h najvišje izmerjene hitrosti kar 116 km/h, v občini Hoče - Slivnica pa pri omejitvi 40 km/h kar 105 km/h. Voznike pozivamo, naj vozijo zmerno in odgovorno, saj se objestna in agresivna vožnja vse prepogosto konča usodno. Globe so v takšnih primerih še najmanjša kazen,« je povedala v. d. direktorja AVP mag. Simona Felser.

Neprilagojena hitrost je pogosto povezana z vožnjo pod vplivom alkohola, takšni vozniki tudi pogosteje povzročijo prometno nesrečo s težjimi posledicami. Kot so navedli v AVP, se je lani od 1590 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, 610 pripetilo zaradi neprilagojene hitrosti, v njih pa je življenje izgubilo devet oseb.

Oddajte svoj komentar

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj,

Novi urnik pisarne DU Kranj

GLASBA / Slovenski Javornik,

Koncert Suhe hruške v kompotu

IZLETI / Naklo,

S kolesom do Škofje Loke

PRIREDITVE / Jesenice,

Brihtin dan

IZLETI / Kranj,

Gradiška Tura

IZLETI / Škofja Loka,

Letovanje na Korčuli

 

 
 

 

 
 
 

Kopališče tik pred odprtjem / 18:54, 1. junij

Ali je predvideno javno zaklonišče pod Oblo? Namreč v Gradnikovi ga ni več, porušeno 2 leti nazaj, tam so nobel stanovanja.... krožišče pred...

V Šenčurju zavrnili povišanje cen zbiranja odpadkov / 10:55, 1. junij

300€/t plačujejo komunalna podjetja za odvoz predelanih odpadkov v sežigalnice v tujino (RDF gorivo). Kurilna vrednost 1kg RDF goriva je ena...

Solastnice imajo prednost pri odlaganju odpadkov / 08:43, 31. maj

Švica ukinila odlagališča leta 2000, Avstrija 2002. Premajhni državi, da bi odpadke odlagali v naravo. Na balkanski strani Alp še vedno po starem. Skrb za odpadke po balkansko.

Boljša oskrba s pitno vodo / 13:14, 30. maj

14 let za 24km vodovoda. Vsaka čast.

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence / 18:40, 26. maj

A se je roza minister za srečo Maljevac že kaj oglasil? Ne spremljam več te anomalije slovenske !!

Gorenjska bolnišnica / 18:38, 26. maj

Zmer bolj je očitno, da je bil okoli nove bolnice navaden medijski spin !Kar naenkrat so na Jesenicah ugotovili, da je v povprečju prostih p...