Doprsni kip Jakoba Aljaža stoji v farni cerkvi v Tržiču. / Foto: Tina Dokl

Aljaž bi rekel: Čisti računi, dobri prijatelji

Nekdanji tržiški župan Pavel Rupar je Občini Tržič predlagal odkup kipa Jakoba Aljaža, ki stoji v tamkajšnji farni cerkvi, ker se za kip zanimajo tudi drugje. Aktualni župan Peter Miklič je ideji, da kip ostane v Tržiču, naklonjen, a je treba prej zadeve še razjasniti.

»Delim mnenje, da je nakup kipa izraz spoštovanja do Jakoba Aljaža, a naj se politizacija iz tega popolnoma umakne.«

Tržič – Leta 2018 so na pobudo civilne iniciative pod vodstvom nekdanjega župana Pavla Ruparja pred farno cerkvijo Marijinega oznanjenja v Tržiču postavili kip Jakoba Aljaža, nekdanjega tržiškega kaplana in župnika, ki je poslovenil božično pesem Sveta noč, ki je bila prvič zapeta leta 1871 prav v tamkajšnji farni cerkvi. Rupar je okrog sebe zbral prostovoljce in začeli so akcijo. Kot je tedaj povedal za Gorenjski glas, je celoten projekt stal okoli 12 tisoč evrov, od tega kip v bronu sedem tisoč. Denar so zbirali tudi s pomočjo donacij, pričakovali so še finančno pomoč občine. Ker do tega ni prišlo, se je zdaj obrnil na aktualnega župana in občinski svet, da zadevo pozitivno razreši. Doprsni Aljažev kip trenutno stoji v farni cerkvi.

Župan Peter Miklič je na aprilski seji občinskim svetnikom potrdil, da je bil Pavel Rupar pri njem s to pobudo. Aktualni župan je naklonjen temu, da kip ostane v Tržiču, kjer imajo tudi dogodek Nepozabni božič Jakoba Aljaža, kot pa je opozoril, odkupa ni mogoče izvesti čez noč. »Kako to izpeljati, bo povedala naša finančna služba, znotraj občinske uprave se je treba pogovoriti tudi o najustreznejši lokaciji za umestitev kipa. Pri tržiškem župniku se bom moral pozanimati tudi o njegovem lastništvu.« Šlo pa naj bi za od tri do štiri tisoč evrov proračunskega denarja.

Prejšnji tržiški župan Borut Sajovic, zdaj tržiški občinski svetnik, je predlagal, da v zvezi s tem pregledajo dopisovanja v občinskem arhivu in okoliščine, zakaj je do naročila kipa prišlo. »Kip je solidno postavljen, da pa bi se izognili očitku, da je občina na tuji lastnini nekaj prispevala, dejanja nismo izvršili.« Kot je še povedal, so se pri ceni kipa omenjali različni zneski, Občina Tržič je bila po njegovih besedah takrat pripravljena sofinancirati tri tisoč evrov za podstavek kipa ob pogoju, da se kip prestavi v mini park pred vhod župnijske cerkve, kjer bi bil javno dostopen vsem in od koder je znana zgodba, kako je Jakob Aljaž v red spravil kleparje, ki so ga pri obnovi zvonika hoteli ogoljufati, in je lastnoročno splezal na zvonik, zadeve preveril, zahteval čiste račune ter jih tudi dobil.

»Delim mnenje, da je nakup kipa izraz spoštovanja do Jakoba Aljaža, a naj se politizacija iz tega popolnoma umakne,« je dejal župan Miklič in poudaril, da je treba odkup transparentno izpeljati. Kot je v dopisu občinskemu svetu pojasnil Rupar, se za nakup doprsnega kipa Jakoba Aljaža zanima muzej v Smledniku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 31°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

18/33

sreda

18/33

četrtek

18/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...