Med razvojem in pristnostjo

Velika planina ni le priljubljena turistična točka, ampak tudi bogat vir naravne in kulturne dediščine, na katero so domačini še kako ponosni, in to upravičeno. Čudovita narava in unikatna dediščina sta vse bolj prepoznavni tudi mednarodno, zato se redno uvršča na lestvice »naj« turističnih točk. Na drugi strani pa dejstvo, da so pod planoto tudi zaloge pitne vode, s katerimi se oskrbuje večina občanov, še dodatno prispeva k temu, da so Kamničani še kako zaščitniški, ko je govora o posegih na planini.

Ena največjih investicij na območju Velike planine je tik pred vrati. Pred dnevi je bila podpisana pogodba za gradnjo sodobne šestsedežnice, ki bo nadomestila dotrajano dvosedežno napravo, ki je obratovala skoraj štiri desetletja in bi ji čez dve leti poteklo obratovalno dovoljenje. Nova naprava, za katero je družba Velika planina dobila tudi večmilijonski sveženj nepovratni sredstev, bo zagotovila razvoj za naslednjih nekaj desetletij, so prepričani zagovorniki investicije, ki v Veliki planini vidijo predvsem premalo izkoriščen turistični potencial. Po grobih ocenah je območje lani obiskalo okoli 150 tisoč obiskovalcev, kar je sicer daleč od najbolj obiskane turistične točke v Sloveniji, Postojnske jame, kjer kljub visoki vstopnini beležijo nekajkrat večji obisk. Na drugi strani so glasni tudi tisti, ki so prepričani, da je obiskovalcev na planini že sedaj preveč, in nikakor ne želijo, da bi šel kamniški biser po poti nekaterih najbolj obiskanih turističnih atrakcij pri nas. Kot glavni argument navajajo, da turizem na planini ogroža okolje in zaloge pitne vode. Kakovost voda pod Veliko planino je res slabša, o čemer pričajo tudi analize, ki jih izvajajo kamniški jamarji.

Kamniška občinska uprava poskuša krmariti med različnimi interesi in na eni strani zagotavljati zmeren in trajnosten razvoj področja, na drugi pa prisluhniti tudi zaskrbljenim občanom. Lani so tako (sploh prvič doslej) izvedli odvoz gošč iz objektov na planini in ob dobrem odzivu lastnikov koč pravijo, da bodo to možnost zagotavljali tudi v prihodnje. Dolgoročna optimalna rešitev bi bila sicer gradnja kanalizacijskega sistema, česar pa se verjetno ne moremo nadejati prav kmalu.

Velika planina je tako kot številne druge turistične točke po vsem svetu razpeta med zagotavljanjem vzdržnega turizma in ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, ki ji daje pristnost, zaradi katere se tako domačini kot tujci tako radi vračajo med značilne velikoplaninske bajte. Dokler bo glavnim akterjem uspelo ohranjati slednje in hkrati krotiti pretirane apetite, bo planina živela, v nasprotnem primeru pa se ji ne piše prav dobro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/28

ponedeljek

12/29

torek

14/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.