Med razvojem in pristnostjo

Velika planina ni le priljubljena turistična točka, ampak tudi bogat vir naravne in kulturne dediščine, na katero so domačini še kako ponosni, in to upravičeno. Čudovita narava in unikatna dediščina sta vse bolj prepoznavni tudi mednarodno, zato se redno uvršča na lestvice »naj« turističnih točk. Na drugi strani pa dejstvo, da so pod planoto tudi zaloge pitne vode, s katerimi se oskrbuje večina občanov, še dodatno prispeva k temu, da so Kamničani še kako zaščitniški, ko je govora o posegih na planini.

Ena največjih investicij na območju Velike planine je tik pred vrati. Pred dnevi je bila podpisana pogodba za gradnjo sodobne šestsedežnice, ki bo nadomestila dotrajano dvosedežno napravo, ki je obratovala skoraj štiri desetletja in bi ji čez dve leti poteklo obratovalno dovoljenje. Nova naprava, za katero je družba Velika planina dobila tudi večmilijonski sveženj nepovratni sredstev, bo zagotovila razvoj za naslednjih nekaj desetletij, so prepričani zagovorniki investicije, ki v Veliki planini vidijo predvsem premalo izkoriščen turistični potencial. Po grobih ocenah je območje lani obiskalo okoli 150 tisoč obiskovalcev, kar je sicer daleč od najbolj obiskane turistične točke v Sloveniji, Postojnske jame, kjer kljub visoki vstopnini beležijo nekajkrat večji obisk. Na drugi strani so glasni tudi tisti, ki so prepričani, da je obiskovalcev na planini že sedaj preveč, in nikakor ne želijo, da bi šel kamniški biser po poti nekaterih najbolj obiskanih turističnih atrakcij pri nas. Kot glavni argument navajajo, da turizem na planini ogroža okolje in zaloge pitne vode. Kakovost voda pod Veliko planino je res slabša, o čemer pričajo tudi analize, ki jih izvajajo kamniški jamarji.

Kamniška občinska uprava poskuša krmariti med različnimi interesi in na eni strani zagotavljati zmeren in trajnosten razvoj področja, na drugi pa prisluhniti tudi zaskrbljenim občanom. Lani so tako (sploh prvič doslej) izvedli odvoz gošč iz objektov na planini in ob dobrem odzivu lastnikov koč pravijo, da bodo to možnost zagotavljali tudi v prihodnje. Dolgoročna optimalna rešitev bi bila sicer gradnja kanalizacijskega sistema, česar pa se verjetno ne moremo nadejati prav kmalu.

Velika planina je tako kot številne druge turistične točke po vsem svetu razpeta med zagotavljanjem vzdržnega turizma in ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, ki ji daje pristnost, zaradi katere se tako domačini kot tujci tako radi vračajo med značilne velikoplaninske bajte. Dokler bo glavnim akterjem uspelo ohranjati slednje in hkrati krotiti pretirane apetite, bo planina živela, v nasprotnem primeru pa se ji ne piše prav dobro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/24

četrtek

7/25

petek

10/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...