Med razvojem in pristnostjo

Velika planina ni le priljubljena turistična točka, ampak tudi bogat vir naravne in kulturne dediščine, na katero so domačini še kako ponosni, in to upravičeno. Čudovita narava in unikatna dediščina sta vse bolj prepoznavni tudi mednarodno, zato se redno uvršča na lestvice »naj« turističnih točk. Na drugi strani pa dejstvo, da so pod planoto tudi zaloge pitne vode, s katerimi se oskrbuje večina občanov, še dodatno prispeva k temu, da so Kamničani še kako zaščitniški, ko je govora o posegih na planini.

Ena največjih investicij na območju Velike planine je tik pred vrati. Pred dnevi je bila podpisana pogodba za gradnjo sodobne šestsedežnice, ki bo nadomestila dotrajano dvosedežno napravo, ki je obratovala skoraj štiri desetletja in bi ji čez dve leti poteklo obratovalno dovoljenje. Nova naprava, za katero je družba Velika planina dobila tudi večmilijonski sveženj nepovratni sredstev, bo zagotovila razvoj za naslednjih nekaj desetletij, so prepričani zagovorniki investicije, ki v Veliki planini vidijo predvsem premalo izkoriščen turistični potencial. Po grobih ocenah je območje lani obiskalo okoli 150 tisoč obiskovalcev, kar je sicer daleč od najbolj obiskane turistične točke v Sloveniji, Postojnske jame, kjer kljub visoki vstopnini beležijo nekajkrat večji obisk. Na drugi strani so glasni tudi tisti, ki so prepričani, da je obiskovalcev na planini že sedaj preveč, in nikakor ne želijo, da bi šel kamniški biser po poti nekaterih najbolj obiskanih turističnih atrakcij pri nas. Kot glavni argument navajajo, da turizem na planini ogroža okolje in zaloge pitne vode. Kakovost voda pod Veliko planino je res slabša, o čemer pričajo tudi analize, ki jih izvajajo kamniški jamarji.

Kamniška občinska uprava poskuša krmariti med različnimi interesi in na eni strani zagotavljati zmeren in trajnosten razvoj področja, na drugi pa prisluhniti tudi zaskrbljenim občanom. Lani so tako (sploh prvič doslej) izvedli odvoz gošč iz objektov na planini in ob dobrem odzivu lastnikov koč pravijo, da bodo to možnost zagotavljali tudi v prihodnje. Dolgoročna optimalna rešitev bi bila sicer gradnja kanalizacijskega sistema, česar pa se verjetno ne moremo nadejati prav kmalu.

Velika planina je tako kot številne druge turistične točke po vsem svetu razpeta med zagotavljanjem vzdržnega turizma in ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, ki ji daje pristnost, zaradi katere se tako domačini kot tujci tako radi vračajo med značilne velikoplaninske bajte. Dokler bo glavnim akterjem uspelo ohranjati slednje in hkrati krotiti pretirane apetite, bo planina živela, v nasprotnem primeru pa se ji ne piše prav dobro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

zmerno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

18/33

sreda

18/33

četrtek

18/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...